Ο Ελον Μασκ της Tesla αγόρασε το Twitter για 44 δις δολάρια – Τι αλλαγές έρχονται

0

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα ανακοινώθηκε ότι ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας διαστημικού τουρισμού SpaceX, αγόρασε το Twitter έναντι 44 δις δολάρια γεγονός που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα.
Ο Έλον Μασκ, ο οποίος είναι τακτικός χρήστης της πλατφόρμας, έκανε την προσφορά-έκπληξη να αγοράσει το Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα. Ειδικότερα, στα τέλη Μαρτίου ο δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει ότι σκέφτεται να εγκαινιάσει δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα είχε προχωρήσει και σε δημοσκόπηση μεταξύ των 80 εκατομμυρίων ακολούθων του στο Twitter ρωτώντας τους αν η εφαρμογή «σέβεται την ελευθερία του λόγου», η οποία «είναι αναγκαία για μια λειτουργική δημοκρατία».
Λίγες ημέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου, ανακοινώθηκε ότι έκανε δικό του μερίδιο της τάξης του 9,2% στο Twitter, μια είδηση που «απογείωσε» τη μετοχή του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου άνω του 25% προσυνεδριακά στα περίπου 49,40 δολάρια ανά μετοχή.
Τελικά, στις 14 Απριλίου ο Μασκ κάνει αυτό που περίμεναν όλοι. Δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών του Twitter, έναντι 54,2 δολαριών ανά μετοχή, μια προσφορά που αποτιμούσε την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης στα 43,3 δις δολάρια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Twitter θα έπρεπε να βγει εκτός χρηματιστηρίου για να προχωρήσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση, ούτε πιστεύω ότι μπορώ να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές όσο είναι εισηγμένη εταιρεία. Εάν η προσφορά μου δεν γίνει αποδεκτή, θα χρειαστεί να επανεξετάσω την στάση μου ως μέτοχος», είχε δηλώσει τότε ο Μασκ.
Σημειώνεται ότι, αντίθετα με τη μητρική του Facebook, τη Meta, τα δικαιώματα ψήφου του Twitter δεν βρίσκονταν στα χέρια των ιδρυτών του, δίνοντας τη δυνατότητα στον Μασκ να διεκδικήσει την εταιρεία μέσω της δημόσιας πρότασης.
‘Ετσι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ανακοίνωσε ότι «θα εξετάσει με προσοχή» την προσφορά του Έλον Μασκ για την εξαγορά της και την έξοδό της από την Γουόλ Στριτ. Περίπου 10 ημέρες μετά, λοιπόν, η πρόταση-βόμβα μετατρέπεται σε «χρυσή» συμφωνία που εκτιμάται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στη λειτουργία της πλατφόρμας.
Ο Έλον Μασκ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να αγοράσει το Twitter για να κερδίσει χρήματα, αλλά για το μέλλον του πολιτισμού. Ο ιδρυτής της Tesla υεασπιζόμενος την προσφορά είπε ότι βλέπει την εξαγορά της πρωτοφανούς στην ανθρώπινη ιστορία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως ένα κομβικό σημείο για τον πολιτισμό.
Ο Μασκ περιέγραψε το όραμά του με σαρωτικούς όρους. «Δε πρόκειται για μία προσπάθεια να κερδίσω χρήματα. Η ισχυρή μου διαίσθηση είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που είναι στο μέγιστο αξιόπιστη και ευρέως συμμετοχική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έχει ήδη ταχθεί ενάντια σε αυτό που θεωρεί ως έλλειψη ελευθερίας του λόγου στο Twitter και έχει πει ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να ανοίξει τον αλγόριθμό της για να αυξήσει τη διαφάνεια στις αποφάσεις ελέγχου περιεχομένου της εταιρείας. Αυτό θα αντικατοπτρίζει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Twitter. «Ο κώδικας πρέπει να βρίσκεται στο Github, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τον κοιτάξουν και να πουν, “Βλέπω ένα πρόβλημα εδώ”, “Δεν συμφωνώ με αυτό”, μπορούν να επισημάνουν προβλήματα, να προτείνουν αλλαγές», έχει τονίσει.
Σε ερώτηση που του έχει γίνει για το πώς θα άλλαζε την εποπτεία περιεχομένου του Twitter, απάντησε ότι το τεστ του για το αν μια πλατφόρμα συμμορφώνεται με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου είναι απλό: «Μπορεί κάποιος που δεν μας αρέσει να πει κάτι που δεν μας αρέσει; Αν ναι, τότε έχουμε ελευθερία λόγου».
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλον Μασκ θεωρείται ένας… αρκετά ενεργός χρήστης του Twitter με περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακολούθους. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως χρησιμοποιεί συχνά την πλατφόρμα είτε για να ανακοινώσει κάποια από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είτε -κυρίως- για να προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις με τις αναρτήσεις του.
Ενδεικτικό είναι ότι τον Φεβρουάριο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όταν σε ανάρτησή του στο Twitter συνέκρινε τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, με τον Αδόλφο Χίτλερ. Απαντώντας σε ανάρτηση που σχολίαζε τις εντολές του Τριντό για την περικοπή τραπεζικής χρηματοδότησης σε διαδηλωτές που μπλόκαραν μεθοριακά περάσματα του Καναδά και κατασκήνωσαν έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, ο Μασκ -υποστηρικτής του «κονβόι ελευθερίας» των αντιεμβολιαστών φορτηγατζήδων– δημοσίευσε ένα meme με φωτογραφία του Χίτλερ, που ανέφερε: «Σταματήστε να με συγκρίνετε με τον Τζάστιν Τριντό. Εγώ είχα προϋπολογισμό».
Η… διαδικτυακή δραστηριότητα του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Στις 14 Μαρτίου, όταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μετρούσε ήδη αρκετές ημέρες, ο Μασκ αξιοποίησε την αγαπημένη του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να προκαλέσει τον Putin σε μονομαχία και να απαλλάξει τον Ουκρανικό λαό από το μαρτύριο της ρωσικής εισβολής.
«Διά του παρόντος προκαλώ τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια μονομαχία. Το στοίχημα θα είναι η Ουκρανία», έγραψε ο Μασκ και για να… σιγουρευτεί ότι το μήνυμα θα φτάσει έως τη Μόσχα, τάγκαρε τον επίσημο λογαριασμό της ρωσικής Προεδρίας, συνοδεύοντας την κίνηση αυτή με το ερώτημα «συμφωνείτε με αυτή τη μάχη».

Share.

Comments are closed.