Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με 58,2% των ψήφων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις

0

Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προηγείται με 58,2%, της Μαρίν Λεπέν, η οποία θα συγκέντρωσει το 41,8% των ψήφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ipsos-Sopra Steria για τις France Télévisions, Radio France, France24-RFI-MCD., μια διαφορά 16 μονάδων.
Η αποχή εκτιμάται σε 28,8% κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου γύρου
Δεδομένου ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν φαβορί για τη δική του διαδοχή, γίνεται σε ηλικία μόλις 44 ετών ο πρώτος απερχόμενος πρόεδρος που επανεκλέγεται. Ο Τελευταίος Γάλλος πρόεδρος που είχε επανεκλεγεί ήταν Ζακ Σιράκ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε χρόνια, στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 66,1% των ψήφων και η Μαρίν Λεπέν 33,9%. Ενώ στον πρώτο γύρο, ο απερχόμενος πρόεδρος ήρθε πρώτος στις ψήφους (27,85%), μπροστά από τον υποψήφιο του RN (23,15%) και αυτόν της επαναστατημένης Γαλλίας Jean-Luc Mélenchon (21,95%).  

Ενωτικός Μακρόν στην επινίκεια ομιλία του-«Από σήμερα θα είμαι πρόεδρος όλων»
Ενωτικός εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν στην επινίκια ομιλία του, μετά την επανεκλογή του στις εκλογές της Γαλλίας.
Κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του, πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ και περιστοιχισμένος από παιδιά και εφήβους ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Πεδίο του Άρεως στη σκιά του Πύργου του Άιφελ υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν, επίσημου ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και πριν από πέντε χρόνια.
Απευθυνόμενος στη λαοθάλασσα των οπαδών του παρουσία του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, υπουργών και συμβούλων του, αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων στην επινίκια ομιλία του ο Μακρόν τόνισε:
«Παντού σε ολόκληρη τη Γαλλία και στα υπερπόντια εδάφη, σας ευχαριστώ!
Μετά από πέντε χρόνια τρομερών κρίσεων σήμερα, 24 Απριλίου του 2022, η πλειοψηφία επέλεξε να μου εμπιστευτεί τη δημοκρατία μας και για τα επόμενα πέντε χρόνια
», τόνισε επευφημούμενος.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη, τους συνοδοπόρους μας κι όλους τους εκλεγμένους που έκαναν πραγματικότητα αυτή την επανεκλογή.
Ξέρω ότι μοιραστήκατε τις πεποιθήσεις και αγγίζοντας την καρδιά σας είδατε την αλήθεια. Σας ευχαριστώ
!» πρόσθεσε με το πλήθος από κάτω να φωνάζει: «Μακρόν πρόεδρος!».

«Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου εμπιστεύτηκαν για να συνεχίσω τον αγώνα για μια Γαλλία, να προχωρήσομε στην καινοτομία και να κάνουμε τη χώρα ένα μεγάλο οικολογικό έθνος» τόνισε.
Ο Μακρόν δήλωσε πως γνωρίζει καλά ότι πολλοί που τον ψήφισαν σήμερα το έκαναν για να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά. «Γνωρίζω ότι πολλοί με ψήφισαν όχι γιατί ασπάζονται τις ιδέες μου, αλλά για να ορθώσουν φραγμό στην ακροδεξιά. Θέλω να τους τονίσω ότι η ψήφος αυτή με καθιστά υπεύθυνο απέναντί τους για τα επόμενα πέντε χρόνια επειδή ενίσχυσαν την δημοκρατία.
Σκέφτομαι και τους συμπατριώτες μας που απείχαν. Η σιωπή τους σήμαινε άρνηση επιλογής και πρέπει να το σκεφτούμε.
Σκέφτομαι και όσους ψήφισαν την κυρία Λεπέν και κατανοώ την απογοήτευσή τους. Δεν θέλω να τους γιουχάρετε. Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων, όχι ο υποψήφιος ενός στρατοπέδου. Ξέρω ότι για τους συμπατριώτες μας που ψήφισαν ακροδεξιά, ο θυμός τους ώθησε να ψηφίσουν αυτό το πρόγραμμα κι είναι επίσης δική μου ευθύνη και του επιτελείου μου. Η σημερινή ψήφος μας επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσχέρειες και να απαντήσουμε σε όλες τις εκφράσεις θυμού
».

Ο Μακρόν υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού».
«Έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικό, κοινωνικό βασισμένο στην εργασία, ένα σχέδιο απελευθέρωσης των επιχειρηματικών, πολιτιστικών μας δυνατοτήτων, ένα σχέδιο που θέλω να φέρω εις πέρας τα επόμενα πέντε χρόνια και να απαντήσω στις διαιρέσεις και τις διαφορές συνεχίζοντας για μια κοινωνία πιο δίκαιη για την ισότητα ανδρών – γυναικών.
Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι και απαιτητικοί γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Είναι κι ο πόλεμος στην Ουκρανία που μας θυμίζει ότι ζούμε τραγική εποχή. Η Γαλλία πρέπει να δείξει την δύναμή της
», είπε.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους άντρες και γυναίκες που στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο με εμπιστεύτηκαν για να φέρουμε μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές» κατέληξε ο Μακρόν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το πλήθος να τραγουδά τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

Share.

Comments are closed.