Οξεία Ηπατίτιδα σε παιδιά: Εντείνεται η διεθνής ανησυχία – Σε εγρήγορση οι ελληνικές υγειονομικές αρχές

0

Αυξάνονται οι χώρες στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα της νέας «αγνώστου αιτίας» Ηπατίτιδας σε παιδιά. Την προσοχή των γιατρών εφιστούν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα σε Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία και η αιτιολογία είναι ακόμη υπό εξέταση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές των χωρών του Δυτικού Κόσμου.
Η ανησυχία γίνεται πιο έντονη δεδομένου πως μέχρι τις 8 Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα (εκ των οποίων 49 στην Αγγλία, 13 στη Σκωτία και 12 μεταξύ Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας) και ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες, ενώ έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Στις 15 Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως στις 5 Απριλίου, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, στη Σκωτία. Οι ιοί της ηπατίτιδας (A, B, C, E και D κατά περίπτωση) έχουν αποκλειστεί μετά από εργαστηριακό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση της αιτιολογίας αυτών των περιπτώσεων.
Αν και στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί κάποιο κρούσμα, τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και ο Υπουργός Υγείας σημειώνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.
Χθες ο Υπουργός Υγείας, ερωτώμενος σχετικά με τη διεθνή ανησυχία για την οξεία ηπατίτιδα η οποία έχει εντοπιστεί σε 5 χώρες της Ευρώπης αλλά και σε Πολιτεία των ΗΠΑ, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της λοίμωξης, αλλά τόνισε πως στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα. Ωστόσο όπως είπε «βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, και σύντομα θα έχουμε νεότερα», επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σύνδεση της ηπατίτιδας αυτής με τη νόσο Covid -19.
Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «Φαίνεται ότι υπάρχει μια έξαρση και στην Αμερική και στην Αγγλία. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν κάποια σύνδεση με Covid, δηλαδή δεν έχουμε περιστατικά ατόμων που έχουν περάσει Covid. Είμαστε σε μία αυξημένη επιφυλακή διότι χρειάστηκε σε ηλικίες 3-5 ετών στις ΗΠΑ να γίνουν και μεταμοσχεύσεις. Την Κυριακή πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ και έχουμε ενημερώσει όλα τα τμήματα για να παρακολουθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοιο κρούσμα στη χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση, ώστε αν και εφόσον έχουμε μία τέτοια εξέλιξη να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε ταχύτατα».

Τι παρουσιάζει η οξεία ηπατίτιδα
Τα περιστατικά των ασθενών με οξεία ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) πάνω από 500 IU/L) και πολλές περιπτώσεις είχαν ίκτερο.
Κλινικά, η πορεία της οξείας ηπατίτιδας ποικίλει σημαντικά. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με της γρίπης, αλλά χωρίς το βήχα, δηλαδή ο ασθενής να αισθάνεται κακουχία, γενική αδιαθεσία, μυοσκελετικούς πόνους, πυρετό, ναυτία ή εμετό, διάρροια και πονοκέφαλο. Επίσης, ανορεξία, ξαφνική αποστροφή για το κάπνισμα, γαστρικές ενοχλήσεις κ.α. Επίσης μπορεί να έχει σκούρα ούρα, να κιτρινίζουν τα μάτια και το δέρμα του -να παρουσιάζει δηλαδή ίκτερο.
Η ηπατίτιδα χωρίζεται σε δύο τύπους, σε οξεία και χρόνια και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς που προσβάλλουν ειδικά το συκώτι προκαλώντας αντίστοιχους τύπους ηπατίτιδας, για παράδειγμα ηπατίτιδα τύπου Β ή τύπου A. Η φλεγμονή στο ήπαρ όμως μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια. Η πάθηση ενδεχομένως να μην προκαλεί κανένα έντονο σύμπτωμα, αλλά μπορεί να φτάσει και στο σημείο που ο ασθενής να χρειάζεται πια μεταμόσχευση ήπατος.
Οι αρχικές υποθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αιτιολογική προέλευση των κρουσμάτων επικεντρώθηκαν γύρω από έναν μολυσματικό παράγοντα ή μια πιθανή τοξική έκθεση. Δεν εντοπίστηκε σύνδεση με το εμβόλιο για τον COVID-19 και οι λεπτομερείς πληροφορίες που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου για περιπτώσεις σχετικά με φαγητό, ποτό και προσωπικές συνήθειες δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν κάποια συσχέτιση.

Share.

Comments are closed.