Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Εορτές Εξόδου 2022 – Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου χτύπησε η καρδιά της πατρίδας μας [Φωτο]

0

Με κάθε επισημότητα και αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές εορτάστηκε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου η 196η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Οι φετινές Εορτές Εξόδου που ξεκίνησαν στις 2 Απριλίου και κορυφώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση.
Ευλαβικοί προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, πλήθος επισήμων κατέφθασαν στον Ιερότερο Τόπο του νεότερου ελληνισμού για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Και ήταν μετά από δύο χρόνια πανδημίας ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη όλων να αντλήσουν κάτι από το μεγαλείο του τόπου που καθαγιάστηκε με αίμα ηρώων, να βιώσουν τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος οι οποίες έκαναν την πόλη να ονομάζεται Ιερή και τους κατοίκους της να έχουν μεγάλη ιστορική αποστολή.
Οι Εορτές κορυφώθηκαν με την πομπή του Σαββάτου και της Κυριακής και την Αναπαράσταση της Ανατίναξης που έγινε εν μέσω μιας μοναδικής ατμόσφαιρας, με ευλαβικότητα και μεγαλοπρέπεια. Ήταν ένα μνημόσυνο αντάξιο αυτών των Ηρώων.
Στις διήμερες εκδηλώσεις, 16 & 17 Απριλίου 2022 παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βουλευτές του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, την Πρέσβειρα της Ιταλίας, ως τιμώμενη χώρα και Πρέσβεις άλλων κρατών, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, αντιπροσωπεία από το Δήμο Καλαμάτας, ως τιμώμενος Δήμος και Δημάρχους από την Ελλάδα και την Κύπρο, αρχηγούς Σωμάτων και πολλούς άλλους.
Στην ομιλία του χτες το βράδυ ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος υπογράμμισε την παρουσία σ’ αυτόν τον τόπο που έγινε σύμβολο ενός μοναδικού στην ιστορία της ανθρωπότητας αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια.
«Εκείνοι ήταν μια γενιά Ελλήνων που δεν έγιναν ραγιάδες κανενός. Με το αίμα τους έβαλαν τα θεμέλια για να γίνει η χώρα μας ελεύθερη, την ίδρυσαν. Δεν είδαν το θαύμα να συμβαίνει. Το πραγματοποίησαν», τόνισε ο Κώστας Λύρος για να επισημάνει μετά ότι η ετοιμότητα είναι το μεγάλο κατόρθωμα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου.
«Άνθρωποι καταπονημένοι, πεινασμένοι, στριμωγμένοι σ’ ένα κομμάτι γης, που αποδέχονται την πρόκληση να αποδείξουν ότι, αν και είναι μικρός ο τόπος τους, οι ίδιοι είναι πολύ, απείρως μεγαλύτεροι. Αυτό μας προτρέπουν κι εμάς να κάνουμε: σε μια εποχή που οι εξωτερικές δυσκολίες συμπιέζουν τον άνθρωπο – να επεκτείνουμε εσωτερικά τα όριά μας.
Να φτάσουμε στην αυθυπέρβαση. Κι όποιος ξεπεράσει τον εαυτό του «Τον καμαρώνουν οι ουρανοί κι η γη χειροκροτάει» λέει ο στίχος.
Αν και είναι μικρός ο τόπος μας, το Μεσολόγγι πάντα θα είναι η πρωτεύουσα της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Η πρωτεύουσα του Ωραίου και του Μεγάλου Ανθρώπου. Και ως πρωτεύουσα της Ελληνικής ψυχής το Μεσολόγγι, δε μετριέται με γεωγραφικές εκτάσεις, ούτε με οικονομικές συντεταγμένες
», τόνισε ο Δήμαρχος.

Στα τρισάγιο που τελέστηκε χθες και σήμερα, στην μνήμη των Αθάνατων Νεκρών, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Ιερόθεο.
Επίσης και φέτος η υψίφωνος Vivian Douglas ερμήνευσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με την συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του δήμου υπό την Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σπύρου Χολέβα.
Την ώρα που εισερχόταν η εικόνα της Εξόδου μέσα στον Κήπο των Ηρώων πέρασαν πάνω από το Ιερό Ταφείο πολεμικά αεροσκάφη F16 σε σχηματισμό για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες. Η φετινή διοργάνωση ήταν άψογη.
Αμέσως μετά ακολούθησε το επίσημο γεύμα από τον Δήμαρχο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και έγινε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Κώστα Λύρου και του Υπουργού, Μάκη Βορίδη καθώς και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.  

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από τις γιορτές εξόδου Μεσολογγίου 2022

Share.

Comments are closed.