Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους – Στην τέταρτη θέση των προορισμών η Ελλάδα

0

Παρ’ ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει από την πανδημία, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι φανερό ότι η τάση για διακοπές στους Ευρωπαίους κορυφώνεται, με το 77% να έχει ταξιδιωτικά σχέδια για το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν ένα ταξίδι σκοπεύουν να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το 38% των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι για ταξίδια σχεδιάζουν ένα ταξίδι μεταξύ Ιουνίου-Ιουλίου και ένα άλλο 32% στοχεύει την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Επιπλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση των ταξιδιωτικών προτιμήσεων.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 11” που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC). Όπως δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης, η επιθυμία για ταξίδια εντός Ευρώπης είναι μεγάλη και τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι τους επόμενους έξι μήνες, με κυριάρχους τους μεσογειακούς προορισμούς.
Πλησιαζοντας προς το καλοκαίρι, διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων (77%) επιθυμεί να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Πάνω από τους μισούς (56%) από αυτούς σχεδιάζουν να επισκεφθούν άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 31% επιλέγει ταξίδια εσωτερικού. Σε όλες τις αγορές που αναλύθηκαν, οι ερωτηθέντες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία επιδεικνύουν την ισχυρότερη αισιοδοξία για ένα ταξίδι (>80%). Οι ταξιδιωτικές προθέσεις αυξάνονται με την ηλικία, από 69% στη Gen Z (18-24 ετών) σε 83% στους baby boomers (άνω των 54 ετών).
Η επιλογή διακοπών «ήλιος-θάλασσα» (22%) είναι κυρίαρχη για τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τη μελέτη. Σταθερό παραμένει επίσης το ενδιαφέρον για διακοπές στην πόλη (15%).
Η Ισπανία είναι ο προτιμότερος προορισμός μεταξύ των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μεταξύ Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2022, και ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να κάνουν διακοπές 4-6 διανυκτερεύσεων (33%) ή 7-9 διανυκτερεύσεων (27%). Μόνο το 25% θα επιλέξει ταξίδια 10 διανυκτερεύσεων και άνω, κυρίως όσοι ταξιδεύουν με οικογένεια. Τα ζευγάρια προτιμούν ταξίδια έως 3 διανυκτερεύσεις. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ταξιδιού, ένας στους δύο ταξιδιώτες θα ταξιδεύσει αεροπορικώς για να φτάσει στον επόμενο προορισμό του.
Αν και η έρευνα διεξήχθη κατά τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ταξιδιωτικό αίσθημα και η συμπεριφορά των Ευρωπαίων δεν είχαν ακόμη επηρεαστεί. Συγκεκριμένα, οι Πολωνοί, που γειτονεύουν με την Ουκρανία, διατηρούσαν μια σταθερή ταξιδιωτική όρεξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ένα μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει να ξοδέψει 500-1.500 ευρώ. Εκείνο που είναι ενδεικτικό της όλη κατάστασης είναι ότι πολλοί από αυτούς  που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν δεν έχουν κάνει ακόμα κράτηση. Μόνο το 25% των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι για ταξίδια έχουν κάνει πλήρη κράτηση, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένο επίπεδο δέσμευσης.

Share.

Comments are closed.