Εισήγηση του Κώστα Ασκούνη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας για την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία

0

Στην εισήγησή του,ο επικεφαλής της Δημ. παράταξης «Προοπτική Ζωής» & Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας Αττικής, κ. Κώστας Ασκούνης, σχετικά με το Θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τόνισε: «καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δε μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την εισβολή και τον πόλεμο κατά ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους του Ο.Η.Ε.».
Αναφερόμενος δε στην επί 48 χρόνια κατοχή της Κύπρου αναφέρει «δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι κανένα μέτρο δεν έχει πάρει για τη συνεχιζόμενη επί 48 χρόνια κατοχή της Κύπρου και φυσικά εκτός από ευχολόγια, δεν προέβη σε καμία ενέργεια κατά της Τουρκίας»
Τέλος σχετικά με τη μεγάλη μειονότητα Ελλήνων στην Ουκρανία παρατηρεί: «Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει μία μεγάλη μειονότητα Ελλήνων στην Ουκρανία και δη στη Μαριούπολη, που ξεπερνά κατά πολύ τις 110.000. Αυτό είναι ένα στοιχείο που έπρεπε να προβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο σε ειρηνευτικό επίπεδο, όσο και σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκμεταλλευόμενη και την κοινή θρησκεία των τριών ορθόδοξων λαών

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Ασκούνη
«Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζουμε την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δε μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την εισβολή και τον πόλεμο κατά ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους του Ο.Η.Ε.
Οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω διπλωματίας, μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο πόλεμος αυτός είναι ευθεία παραβίαση των αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, δημιουργώντας μεγάλα κύματα προσφύγων, απώλειες αμάχων, στρατιωτών από τις δύο πλευρές και φυσικά καταστροφές υποδομών.
Οι εικόνες φρίκης που ήρθαν στο φως από την πόλη Μπούκα, μετά την αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων, σοκάρουν την παγκόσμια κοινή γνώμη και προκαλούν αποτροπιασμό για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί. Το λόγο έχει ο Ο.Η.Ε., που καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή.    
Η Ελλάδα κι εμείς οι Έλληνες είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, αφού από το 1974 το 36% της Κύπρου έχει υποστεί εισβολή και κατοχή από την Τουρκία, με διακόσιες χιλιάδες εκτοπισμένους, 6.500 νεκρούς και 1.600 αγνοούμενους.
Οι κυρώσεις που επέβαλλε το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα αντίμετρα που πήρε η Ρωσία, έχουν ήδη επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική οικονομία.
Όμως, για ακόμη μία φορά η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ακολουθώντας τη γνωστή μέθοδο του επιτήδειου ουδέτερου, όχι μόνο αρνήθηκε να επιβάλλει κυρώσεις, αλλά παίζει τον ρόλο του διαπραγματευτή και του ειρηνοποιού. Βγήκε οριστικά από τη γωνία του ενόχου και θρονιάστηκε στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους στο Ουκρανικό ζήτημα.
Η Διεθνής κοινότητα επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία για το δράμα του Ουκρανικού Λαού, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και επιβάλλει μια σειρά από κυρώσεις και μέτρα κατά της Ρωσίας.
Όμως, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι κανένα μέτρο δεν έχει πάρει για τη συνεχιζόμενη επί 48 χρόνια κατοχή της Κύπρου και φυσικά εκτός από ευχολόγια, δεν προέβη σε καμία ενέργεια κατά της Τουρκίας με τελευταίο επεισόδιο την προσπάθεια εποικισμού της  Αμμοχώστου, μόλις πέρσι το καλοκαίρι και κατά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε.
Η ευαισθησία της Δύσης και ιδιαίτερα των Η.Π.Α. δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Ναι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά έπρεπε να υπενθυμίσουμε στη  Δύση και στους συμμάχους μας ότι αυτό πρέπει να γίνει και για την Κύπρο.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει μία μεγάλη μειονότητα Ελλήνων στην Ουκρανία και δη στη Μαριούπολη, που ξεπερνά κατά πολύ τις 110.000. Αυτό είναι ένα στοιχείο που έπρεπε να προβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο σε ειρηνευτικό επίπεδο, όσο και σε ανθρωπιστική βοήθεια, εκμεταλλευόμενη και την κοινή θρησκεία των τριών ορθόδοξων λαών.
Είναι προφανές, ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία δεν βοηθάει σ’ αυτό τον ρόλο που η χώρα μας έπρεπε να αναλάβει. Επιπλέον, η αποστολή όπλων στην Βουλγαρία για ενίσχυση της άμυνάς της δημιουργεί περαιτέρω εντάσεις και αντιπαραθέσεις με την Ρωσία και μας εμπλέκει στην πολεμική σύγκρουση. Η Ελλάδα έχει μια σειρά από λόγους που επιβάλλουν  την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής στον πόλεμο αυτό και στον ανταγωνισμό Η.Π.Α. – Ρωσίας.   
Η απόφαση της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το Φυσικό Αέριο της Ρωσίας αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, να προωθήσει το έργο του
East Med, δηλαδή τη μεταφορά Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο προς την Ευρώπη, αλλά και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον Ελληνικό χώρο που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.
Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει επιτακτικά να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων την υλοποίηση του έργου του
East Med, αφού έχει ήδη ενταχθεί σε έργο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας και την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Φυσικό Αέριο της Ρωσίας.
Επιπροσθέτως, σχετικά με την χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή,  δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την αιφνιδιαστική ενέργεια να προβληθεί βίντεο με μαχητές του Αζόφ, ενός τάγματος που έχει κατηγορηθεί και καταγγελθεί για ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. Μια ενέργεια που προσβάλλει την Ελληνική Βουλή και τους αγώνες του Λαού μας κατά του Ναζισμού.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ»

Share.

Comments are closed.