Categories: Πολιτική

Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βουλή: Ελευθερία ή θάνατος, λέμε και εμείς σήμερα – Αντιδράσεις για την ομιλία μέλους του Τάγματος Αζόφ [Βίντεο]

«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα».
Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς και στη μαρτυρική Μαριούπολη και ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική ομογένεια και η Ουκρανία
Η ομιλία Ζελένσι έγινε μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του με χειροκρότημα των βουλευτών, ιδιαίτερα θερμό και παρατεταμένο από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά χλιαρό από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος της ομιλίας του οι βουλευτές της ΝΔ σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν καθισμένοι…
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, με εισαγωγή από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία με τους καθημερινούς βομβαρδισμούς των Ρώσων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Οδησσό και τη Μαριούπολη. Δυο πόλεις με έντονο ελληνικό στοιχείο που πλέον χάνεται, όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ειδικά για τη Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: «Υπάρχουν ακόμα 100 χιλιάδες άνθρωποι εκεί. Όμως δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να μην έχει πληγεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα, νοσοκομεία, μαιευτήρια, ακόμη και το θέατρο της πόλης. Αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που προφανώς μπορούσαν να δουν επακριβώς τι έκαναν» ανέφερε.
«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε κι εμείς»
Και συμπλήρωσε:
«Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Το έχουμε δει όλοι. Αυτή η ελληνική πόλη που έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων υπήρξε το λίκνο μιας ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους. Με την Ελλάδα έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του Χριστιανισμού όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλες χώρες. Θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας αν χαθεί αυτό το κομμάτι» είπε.
«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τους βαρβάρους. Να μάθουν ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει
», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη έκανε λόγο για «ισοπέδωση μια ειρηνικής πόλης που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες και ισοπεδώθηκε από τους βαρβάρους». «Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα από τη βαρβαρότητα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι υπόλογοι και θα λογοδοτήσουν» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Ζελένσκι
«Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί και να σώσει την Ουκρανία»
«Η Φιλική Εταιρία συγκροτήθηκε εδώ και έχει τεράστια σημασία αυτό. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα Φιλική εταιρία να παλέψει, να σώσουμε την Ουκρανία και τον ελληνικό πληθυσμό. Η Μαριούπολη χρειάζεται την άμεση υποστήριξη σας» είπε και συμπλήρωσε: «Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία».
Στη συνέχεια ζήτησε να προβληθεί ένα βίντεο στο οποίο μίλησαν ελληνικής καταγωγής πολεμιστές του ουκρανικού στρατού.
«Ονομάζομαι Μιχαήλ και ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκα στην Μαριούπολη» ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από τον πρώτο πολεμιστή ο οποίος περιέγραψε τις στιγμές της ρωσικής εισβολής. Αποκάλυψε ότι συμμετέχει στο Τάγμα Αζόφ και πολεμά τους ναζί Ρώσους.
«Καλημέρα συμπατριώτες, λέγομαι Αναστάσιος» είπε ένας δεύτερος πολεμιστής ελληνικής καταγωγής. «Βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που προστατεύουν τη Μαριούπολη» είπε και απηύθυνε έκκληση η Ελλάδα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος Ζελένσκι έστειλε το μήνυμα: «Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια και τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Δυστυχώς, όμως, η Ουκρανία καταστρέφεται. Βοηθήστε μας να σώσουμε τη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατέστρεφαν την Ουκρανία. Θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις όπου όλες οι κοινότητες -και των Ελλήνων- θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά. Θα κερδίσουμε. Το γνωρίζω. Δόξα στην Ουκρανία».
Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου μεταδόθηκε διαδικτυακά στην αίθουσα της Ολομέλειας. Στην ειδική εκδήλωση παρόντες ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Αλ. Τσίπρας, ο Μιχ. Κατρίνης και οι βουλευτές των κομμάτων τους. Οι πτέρυγες και οι πολιτικοί αρχηγοί του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης δήλωσαν πως θα απόσχουν, ενώ το ΜέΡΑ25, που επίσης διαφωνεί, εκπροσωπήθηκε από έναν βουλευτή.

Τασούλας: Ιστορική συνεδρίαση
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

Από τα έδρανα των αξιωματούχων της Ολομέλειας παρακολούθησαν το μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος, πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ουκρανός Πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο και ο Α΄ Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Σάλος για την ομιλία μέλους του Τάγματος Αζόφ – Οι ανακοινώσεις των κομμάτων
Σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έχουν προκληθεί μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη Βουλή λόγω της μετάδοσης μηνύματος στο κοινοβούλιο μέλους του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ ο οποίος, όπως είπε, μετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης.

Ο Μιχαήλ, όπως αυτοσυστήθηκε το μέλος του Τάγματος Αζόφ, υποστήριξε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και περιέγραψε τι συμβαίνει στη Μαριούπολη.
Για το θέμα έχουν ήδη εκδοθεί δηλώσεις και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) που κάνουν λόγο για απαράδεκτο γεγονός.
Αμέσως μετά ο βουλευτής Νίκος Φίλης έκανε την εξής δήλωση: «Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του. Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Η  συμπαράστασή μας  προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη  Ρωσική  εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού,  του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής». Το ίδιο έκανε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης.

Εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει ο Τασούλας
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την συγκεκριμένη εξέλιξη στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που έχει οριστεί να συνεδριάσει. Πάντως σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η προεδρία του κοινοβουλίου αναμένεται να δηλώσει ότι δεν γνώριζε ότι στην ομιλία Ζελένσκι θα περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο βίντεο.

Από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής επίσης αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν πως θα μιλήσουν δύο ομογενείς δέκα λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι, χωρίς να έχουν κάποια περαιτέρω πληροφόρηση.

Τσίπρας: Ιστορική ντροπή – Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός
Για «Ιστορική ντροπή» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας με σχόλιό του στο twitter αναφορικά με τις ομιλίες μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στο πλαίσιο της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την «απόλυτη ευθύνη» για το συμβάν στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Δείτε την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: Η 9η Ιουνίου είναι ευκαιρία να στείλει ο λαός ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Δυστυχώς, η ΝΔ περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα και για όλα η απάντηση είναι 41%. Είθε ο…

7 ώρες ago

Εκδήλωση Re-Public & ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung με θέμα «Πως μια προοδευτική Ευρώπη θα επηρεάσει την εργασία στην Ελλάδα»

Την Τρίτη 14 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα στο Impact hub, Καραϊσκάκη 28 στο κέντρο…

8 ώρες ago

Παράταση αιτήσεων έως 31/5 για το πρόγραμμα Καλοκαιρινής απασχόλησης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, υλοποιώντας πρόγραμμα καλοκαιρινής…

9 ώρες ago

Στη γραμμή Πολάκη και ο Κασσελάκης: Μόλις τα βρήκε σκούρα με την Χρηστίδου πέταξε το ακουστικό και έφυγε από την εκπομπή [βίντεο]

Στον αέρα της εκπομπής του MEGA με τη Σίσσυ Χρηστίδου «Χαμογέλα και Πάλι» βγήκε σήμερα…

10 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους

Με γνώμονα τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την άθληση των συμπολιτών μας, κάθε ηλικίας, ο…

16 ώρες ago

Πρώτη έκθεση έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Μαΐου η έκθεση των πρώτων έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης που δημιούργησε…

17 ώρες ago