Στις 12 το μεσημέρι η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή με φόντο την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών – Οι παρόντες & οι απόντες

0

Για πρώτη φορά αρχηγός κράτους που η χώρα του βρίσκεται σε καθεστώς εισβολής, θα μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στις 12 το μεσημέρι στην εθνική αντιπροσωπεία και θα αναφερθεί στις ιδιαιτέρως δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα του από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, αλλά και τις θηριωδίες εναντίον των αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει στην Μαριούπολη που έχει ισοπεδωθεί και στην οποία μένουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που βιώνουν την φρίκη του πολέμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έχει καταδικάσει χωρίς αστερίσκους την εισβολή της Ρωσίας, ενώ η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του για την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.
Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου γίνεται με φόντο την απέλαση των 12 διπλωματών του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή έχει ταυτιστεί απόλυτα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εναντίον της Μόσχας. Ήδη περισσότεροι από 200 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν χαρακτηριστεί “persona non grata”, καθώς η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μαζικές απελάσεις. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση πάρει η Ε.Ε. για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία.
Παρόντες – απόντες από τη σημερινή ομιλία
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του προεδρείου της Βουλής, η ομιλία Ζελένσκι που θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και των πρεσβευτών της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Κύπρου. Θα γίνει μέσω βιντεοκλήσης και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρξουν τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Από την ειδική συνεδρίαση στη βουλή θα απουσιάσουν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ25 θα παραστεί με έναν αντιπρόσωπο.

Share.

Comments are closed.