Categories: Διεθνή

Οι New York Times και το BBC αποκαλύπτουν τα ψέματα των Ρώσων για τη Μπούτσα- Εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, δεν είναι σκηνοθεσία

Τεκμηριωμένες απαντήσεις για τη σφαγή στη Μπούσα ή Μπούτσα  της Ουκρανίας, δίνουν στη Μόσχα – που μιλά για «σκηνοθετημένους νεκρούς» – New York Times και το BBC.
Μάλιστα το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης, αναλύει σημείο προς σημείο τι συνέβη και τι αντίκρισαν όσοι εισήλθαν στην Μπούτσα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη στα περίχωρα του Κιέβου.

Οι ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι τα πτώματα είναι ψεύτικα
Μετά την απόσυρση των Ρώσων, βίντεο που τραβήχτηκαν από ένα αυτοκίνητο καθώς οδηγούσε μέσα στην πόλη, έδειχναν πτώματα και στις δυο πλευρές των δρόμων.
Η ρωσική πρεσβεία στον Καναδά ανήρτησε στο Twitter το βίντεο, με τη λεζάντα “στημένο βίντεο που δείχνει ψεύτικα πτώματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο“.
Όμως, σε δορυφορικές εικόνες της Μπούτσα που τραβήχτηκαν στις 19 Μαρτίου – σχεδόν δύο εβδομάδες πριν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή – πτώματα φαίνονται στην άκρη του δρόμου.
Οι εικόνες, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times και επαληθεύτηκαν από το BBC, δείχνουν πτώματα στις ίδιες θέσεις στον ίδιο δρόμο με το βίντεο που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ανέβηκε μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της.

Ο ρωσικός ισχυρισμός ότι τα σώματα δεν είχαν νεκρική ακαμψία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έγραψε στο Twitter: “Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι όλα τα πτώματα των ανθρώπων των οποίων οι εικόνες έχουν δημοσιευτεί από το καθεστώς του Κιέβου, δεν εμφανίζουν νεκρική ακαμψία μετά από τουλάχιστον τέσσερις ημέρες“.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι Ρώσοι έφυγαν τα ξημερώματα της 31ης Μαρτίου. Οι Ρώσοι λένε ότι έφυγαν στις 30 Μαρτίου. Τις ώρες μετά το θάνατο, τα σώματα περνούν από μια διαδικασία που ονομάζεται rigor mortis, όπου οι μύες συστέλλονται και σκληραίνουν.
Το BBC ζήτησε τη γνώμη ιατροδικαστή για το αν θα αναμενόταν “ακαμψία” ενός σώματος μετά από τέσσερις ημέρες.
Ιατροδικαστής με εμπειρία σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Ρουάντα σε έρευνες εγκλημάτων πολέμου, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο BBC ότι μετά από τέσσερις ημέρες η ακαμψία “συνήθως υποχωρεί”.

Ο ρωσικός ισχυρισμός ότι ούτε ένας ντόπιος κάτοικος δεν έχει υποστεί βίαιη ενέργεια
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι ενώ η Μπούτσα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο “ούτε ένας ντόπιος κάτοικος δεν υπέστη καμία βίαιη ενέργεια”.
Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με πολυάριθμες μαρτυρίες από κατοίκους. Ένας ντόπιος δάσκαλος είπε στην Human Rights Watch στις 4 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν συγκεντρώσει πέντε άνδρες και εκτέλεσαν συνοπτικά έναν από αυτούς.
Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν στη ρωσική ερευνητική ιστοσελίδα The Insider περιέγραψαν παρόμοια εικόνα. «Αυτές ήταν φρικτές μέρες. Όταν ούτε η αυλή σου, το σπίτι σου ή ακόμα και η ζωή σου ανήκει. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο. Απαγορεύεται να βγεις από το σπίτι, αν φύγεις – σε πυροβολούν», είπε η Κριστίνα κάτοικος της περιοχής.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Europa Conference League: Θρύλε της Ευρώπης, Ολυμπιακέ – Θα αντιμετωπίσει την Φιορεντίνα στην Opap Arena

Ο Ολυμπιακός θα παίξει στον τελικό του Europa Conference League, στην έδρα της ΑΕΚ, την "OPAP Arena",…

9 ώρες ago

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου και η συνεργασία με τη Cinobo ανοίγει και πάλι το «Cine Paris» στην Πλάκα

Από το 1920 το «Cine Paris» στην Πλάκα ήταν ένα σημείο αναφοράς για το σινεμά…

21 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης*: Βιώσιμη γαλήνη – Δίκαιη λύση

Βιώσιμη γαλήνη είναι η περιγραφή που το ειρηνευτικό σχέδιο της Αιγύπτου και του Κατάρ αποδίδει…

22 ώρες ago

Στα ύψη η τιμή του καφέ – «Δεν έχουμε δει τα χειρότερα» λένε οι ειδικοί [Βίντεο]

"Πικρός" αναμένεται να είναι ο καφές, το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, προσεχώς, καθώς η τιμή του ολοένα και…

23 ώρες ago

Τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών παρουσίασε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης το πρωί της Παρασκευής, 26 Απριλίου 2024, έδωσε…

24 ώρες ago

Συνάντηση Χάρη Δούκα – Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, συναντήθηκε χθες Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης…

1 ημέρα ago