Γενική απεργία Τετάρτη 6 Απριλίου – Ποιοι απεργούν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη

0

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία, με βασικό αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πραγματοποιούν την Τετάρτη εργατικές ομοσπονδίες και συνδικάτα.
Με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», η ΓΣΕΕ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να μετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία πού έχει προκηρύξει για μεθαύριο Τετάρτη 6 Απριλίου 2022. Με κεντρικό σύνθημα, “μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει” η Συνομοσπονδία διεκδικεί μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών και  μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους».
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, που δίνει «ραντεβού» στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος, «εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την Κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα»., Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Το συνδικάτο εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ που καλύπτει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τραμ, μετρό, τρόλεϊ, ΗΣΑΠ), σταθερής τροχιάς, απεργεί για όλη την ημέρα.

«συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 6 Απρίλη και διεκδικούμε:, Υπογραφή Επ. Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Ενίσχυση των Δημοσίων Συγκοινωνιών, Άμεσα μέτρα για την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, την αντιμετώπιση της ακρίβειας., Άμεση κατάργηση των εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση που επιφέρει ο Νόμος Χατζηδάκη., Αντιστεκόμαστε- Αντιδρούμε:, Για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλων των πολιτών., Για να ανατραπεί η βάρβαρη και καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική, που οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια και στην εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού., Η συμμετοχή όλων είναι η δύναμή μας. Συγκέντρωση Πλ. Κλαυθμώνος στις 11π.μ με προσυγκέντρωση όλων των εργαζομένων στις 10:30 π.μ Αθηνάς 67».
Για τα λεωφορεία, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Απριλίου, τα λεωφορεία δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (δηλαδή θα λειτουργούν κανονικά στο διάστημα από 9:00-21:00).
Επιπλέον, κατά την 24ωρη απεργία της Τετάρτης δεν θα κινηθούν τρένα και προαστιακός. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει κανονικά στη γενική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι σιδηροδρομικοί αναφέρουν στο κάλεσμά τους ότι «οι κυβερνήσεις επιβάλλουν συνεχώς δυσβάσταχτα μέτρα οδηγώντας τη ζωή μας σε αδιέξοδο. Φτάνει πια! Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια απλά δεν βγαίνει».
Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια την Τετάρτη. Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν τα πληρώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00.01 της Τετάρτης 6ης Απριλίου και λήξη την 24.00 ώρα της ίδιας ημέρας.
Την Τετάρτη θα απεργήσει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που κοινοποίησε την απόφασή του στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών και τα αρμόδια στελέχη της ΥΠΑ και των Αερολιμένων της χώρας. Ο Σύλλογος ζητά, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά καθώς και «όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση».
Στην απεργία καλούν επίσης τα μέλη τους: η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕΕΤ, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΙΕΛΕ., Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην απεργία
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της
 (διαβάστε αανλυτικά την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ): «καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της 24ωρης Πανεργατικής – Πανελλαδικής Απεργίας της 6ης του Απρίλη, για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.
Η απεργία μας αυτή γίνεται κάτω από τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενός πολέμου που ξεκίνησε με τη Ρωσική εισβολή, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ενός άδικου πολέμου που σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, δημιουργεί νέα κύματα προσφύγων και φτώχεια. Ταυτόχρονα, εξαθλιώνει περαιτέρω τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, αφού οι τιμές των αγαθών αυξάνονται ραγδαία και το λαϊκό εισόδημα έχει εξανεμιστεί. Γι’ αυτό και κυρίαρχο αίτημα στην απεργία μας είναι το αίτημα να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος».

Share.

Comments are closed.