Νίκος Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

0

Με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, στο γραφείο του στη Βουλή
Κατά την έναρξη της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης βουλευτές και αρμόδια στελέχη του κόμματος, ο Ν. Ανδρουλάκης εισαγωγικώς ευχαρίστησε τη ΓΣΕΕ για τη συνάντηση αυτή και μάλιστα «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους εργαζομένους», όπως επεσήμανε. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, «μετά από δέκα χρόνια δημοσιονομικής περιπέτειας, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει πάρα πολύ τον εργαζόμενο, τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους».
Γι’ αυτό, συνέχισε, «εμείς έχουμε σταθεί στο πλευρό σας, ιδιαίτερα στο πολύ κρίσιμο, μη δημοσιονομικό, αλλά κοινωνικά αναπτυξιακό, μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που το θεωρούμε προτεραιότητα ιδιαίτερα αυτή την εποχή που καλπάζει η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει βάλει ένα πλαίσιο, επεσήμανε ο πρόεδρός του, ιδιαίτερα για την ενεργειακή κρίση με μέτρα τα οποία, όπως είπε, «σε άλλες χώρες έχουν υλοποιηθεί και έχουν δημιουργήσει πλέγμα ασφάλειας». Στον αντίποδα, στη χώρα μας, «η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί και δείχνει ατολμία στην υλοποίησή τους».
Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη, είναι «το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μην έχουμε αυτή τη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας, και βέβαια η υπερφορολόγηση των κερδών των παραγωγών ενέργειας». Οι οποίοι [σ.σ.: παραγωγοί], όπως υποστήριξε επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «σε όλη την Ευρώπη και αν δεν γίνει κάτι να αλλάξει η σημερινή κατάσταση της κερδοσκοπίας που υπάρχει, θα έχουν 200 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα από αυτήν την ενεργειακή κρίση, την οποία πληρώνει κατ’ ουσίαν ο καταναλωτής».
Και στο «διά ταύτα», το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει «μια δίκαιη κατανομή του βάρους, και στον παραγωγό και στον πολίτη και στο κράτος. Όχι να τα σηκώσει όλα ο πολίτης στις πλάτες του», σημείωσε με έμφαση ο Ν. Ανδρουλάκης.
Κλείνοντας ο κ. Ανδρουλάκης, ζήτησε την άποψη της ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο που αφορά στο ΟΑΕΔ και θα συζητηθεί προσεχώς στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη:
«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τη ΓΣΕΕ, που μας κάνει την τιμή να είναι σήμερα εδώ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους εργαζομένους.
Μετά από 10 χρόνια δημοσιονομικής περιπέτειας, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει πάρα πολύ τον εργαζόμενο, τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.
Για αυτό, εμείς έχουμε σταθεί στο πλευρό σας, ιδιαίτερα στο πολύ κρίσιμο μη δημοσιονομικό αλλά κοινωνικά αναπτυξιακό μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Το θεωρούμε προτεραιότητα ιδιαίτερα αυτή την εποχή που καλπάζει η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Παράλληλα, έχουμε βάλει ένα πλαίσιο για την ενεργειακή κρίση με μέτρα, τα οποία σε άλλες χώρες έχουν υλοποιηθεί και έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα ασφάλειας, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί και δείχνει ατολμία στην υλοποίησή τους. Πρόκειται για το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μην έχουμε αυτή τη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας και βέβαια την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε όλη την Ευρώπη, εάν δεν γίνει κάτι να αλλάξει η σημερινή κατάσταση της κερδοσκοπίας που υπάρχει, θα έχουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω έσοδα από αυτή την ενεργειακή κρίση, την οποία επί της ουσίας πληρώνει ο καταναλωτής.
Εμείς λοιπόν τι επιδιώκουμε; Να υπάρχει δίκαιη κατανομή του βάρους και στον παραγωγό ενέργειας και στον πολίτη και στο κράτος. Όχι να τα σηκώσει όλα ο πολίτης στις πλάτες του.
Και πάλι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και θα είναι χαρά μου Πρόεδρε να μας πείτε την άποψή σας και για το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, διότι θα συζητηθεί και θέλουμε να έχουμε μια συνεργασία στον τρόπο που θα τοποθετηθούμε

Share.

Comments are closed.