Κορονοϊός: Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου σε όλους

0

«Καμπανάκι» για την έξαρση της πανδημίας χτυπήθηκε στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
«Η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι αυτή που ήταν στα μεγάλα κύματα, αλλά υπάρχει μία πίεση», είπε η Μίνα Γκάγκα. «Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση», υπογράμμισε καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη η ζήτηση για τα αντιικά χάπια, καθώς γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα. Για το μονοκλωνικό της AstraZeneca είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία.
«Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2. Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς», είπε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Επιπλέον, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι δεν θα γίνει καμία νέα άρση μέτρου μέχρι το τέλος Απριλίου. «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να προσέχουν περισσότερο» είπε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας στην Επιτροπή διατηρείται στο ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της νόσησης. «Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει» σημείωσε η καθηγήτρια.
Η καθηγήτρια ερωτηθείσα για την τέταρτη δόση εμβολίου, απάντησε: «Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα καιη διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες. Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».
«Παρατηρείται μείωση της διασποράς και των θανάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 122 εκατομμύρια self test«Οι ευπαθείς ομάδες και οι μη εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να υποτίμησουν τον ιό. Οι ευπαθείς ομάδες όταν διαγνωστούν θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους», πρόσθεσε.

Share.

Comments are closed.