Μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ: Tο «ναι» του Αλέξη Τσίπρα έγινε «παρών» από την Αχτσιόγλου

0

Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην μείωση του ΕΝΦΙΑ που δίνει ανάσα για τους οικονομικά ασθενέστερους “βραχυκύκλωσε” τον ΣΥΡΙΖΑ που μέσα σε λίγες ώρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε στάση δύο φορές.
Από την υπερψήφιση της ρύθμισης, κατέληξε τελικά στο “παρών” προκαλώντας αλαλούμ στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 40% για 8 στους 10 ιδιοκτήτες 
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του πέταξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον να απαντήσει αν θα ψηφίσει το κόμμα του τις μειώσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ειρωνικό και επιθετικό ύφος είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας».
Όλοι θεώρησαν πως ο Αλέξης Τσίπρας άναψε το πράσινο φως για να υπερψηφίσουν οι βουλευτές του τις ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά η τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου απαντώντας στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει την στάση του για το συγκεκριμένο θέμα είπε: «Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δηλώνουμε «παρών» στα δύο άρθρα που προβλέπουν μείωση συντελεστών φόρου ανά τιμή ζώνης». Αιτιολογώντας δε, την στάση του κόμματός της είπε «υπάρχει μείωση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αλλά θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερη στα υψηλά εισοδήματα. Διαφωνούμε με την αρχιτεκτονική της πολιτικής σας».

Από τη μεριά της η Κουμουνδούρου διευκρίνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τοποθέτηση του τάχθηκε υπέρ των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και όχι για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Η ΝΔ για να αναδείξει την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ζήτημα στο οποίο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία ευνοούνται 8 στους 10 πολίτες, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας το αλαλούμ που προκάλεσαν οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ασυνέπεια.
«Ανέθεσε στην κ. Αχτσιόγλου να εμφανιστεί στη Βουλή και να μεταφέρει εξ ονόματος του κ. Τσίπρα ότι δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Λίγα λεπτά αργότερα η καταψήφιση έγινε “παρών”. Ο γνωστός κ. Τσίπρας. Άλλα λέει, άλλα κάνει. Συνεπής στην ασυνέπειά του και σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα και την ευθύνη που η κοινωνία χρειάζεται».

Share.

Comments are closed.