Τη Δευτέρα, μετά από έντονες μάχες, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του Μακαρίν, μιας πόλης δυτικά του Κιέβου που είχε χτυπηθεί από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Είναι δελεαστικό να δούμε αυτή τη μικρή νίκη για τις ουκρανικές δυνάμεις ως μια αλλαγή της ορμής στη μάχη για το Κίεβο.
Κάποτε το Κίεβο φαινόταν να είναι ο πρωταρχικός στόχος αυτού που το Κρεμλίνο πρέπει να είχε οραματιστεί ως μια ταχεία επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος. Η πρωτεύουσα έχει συγκλονιστεί από εκρήξεις τις τελευταίες ημέρες, αλλά απέχει πολύ επιτευχθεί η περικύκλωσής της.
Στην Αζοφική Θάλασσα, η πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης — παρά το γεγονός ότι περικυκλώνεται και χτυπιέται ανελέητα, τετράγωνο-τετράγωνο, από τις ρωσικές δύναμεις — εξακολουθεί να διαφεύγει από τον ρωσικό έλεγχο. Οι υπερασπιστές του απέρριψαν τελεσίγραφο να παραδοθούν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, εμποδίζοντας μια ρωσική προσπάθεια να οριστικοποιηθεί μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.
Σχεδόν ένα μήνα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός έχει αντέξει. Η επέλαση του ρωσικού στρατού παρεμποδίστηκε, λένε οι Ουκρανοί, αναγκάζοντας τον σε αλλαγή τακτικής.
«Λόγω της έλλειψης επιτυχιών της επίγειας φάσης της επιχείρησης, ο εχθρός συνεχίζει ενεργά να εξαπολύει πυραυλικές και βομβαρδιστικές επιθέσεις σε σημαντική στρατιωτική και πολιτική υποδομή χρησιμοποιώντας επιχειρησιακά και τακτικά αεροσκάφη, πυραυλικά όπλα υψηλής ακρίβειας και αδιάκριτα πυρομαχικά», ανέφερε σε δήλωσή το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, χθες.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι υιοθετούν πλέον την τακτικής της στασιμότητας, εκτοξεύοντας συνεχώς πυραύλους εναντίον του ουκρανικού εναέριου χώρου.
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πολεμικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ Kalibr και αεροσκάφη εκτόξευσαν συστήματα υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal από τον εναέριο χώρο πάνω από την Κριμαία. Αυτοί οι πύραυλοι στόχευσαν αυτό που οι Ρώσοι περιέγραψαν ως μια μεγάλη βάση αποθήκευσης καυσίμων και λιπαντικών του ουκρανικού στρατού κοντά στον οικισμό Kostyantynivka, στη νότια περιοχή Μίκολαϊβ.
Σχετικά με τους πυραύλους κρουζ Kalibr, ο ρωσικός στρατός είπε ότι εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο ένα εργαστήριο για την επισκευή ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Ρωσικοί πύραυλοι ακριβείας στόχευσαν επίσης αυτό που η Ρωσία περιέγραψε ως ουκρανικό στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο κοντά στον οικισμό Ovruch, στη βόρεια περιοχή Ζιτόμιρ.
Επικοινωνιακά θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η χρήση τόσο δαπανηρών όπλων για την επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία έχουν ως στόχο να αποδείξουν ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal είναι ικανοί να ξεφύγουν από τα συστήματα πυραυλικής αεράμυνας.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αφενός, απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό για το ντεμπούτο των Kinzhal, λέγοντας ότι η χρήση του «είναι πολύ πιθανό να αποσκοπεί να μειώσει την έλλειψη προόδου στη χερσαία εκστρατεία της Ρωσίας. Η ανάπτυξη του Kinzhal είναι πολύ απίθανο να επηρεάσει ουσιαστικά το αποτέλεσμα της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Τέτοιες εκτιμήσεις, ωστόσο, δίνουν ελάχιστη παρηγοριά σε οποιονδήποτε που δέχεται τη ρωσική δύναμη πυρός. Δεκάδες σκοτώθηκαν την Παρασκευή από επίθεση με πυραύλους σε στρατώνα στο Μίκολαϊβ. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές στις 13 Μαρτίου εναντίον του στρατιωτικής βάσης εκπαίδευσης Yavoriv στο την περιοχή Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όχι μακριά από τα πολωνικά σύνορα. Περισσότεροι από 30 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα έπληξαν τη βάση.
Ωστόσο, η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει καταλάβει καμία σημαντική πόλη της Ουκρανίας: ούτε το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, ούτε την Οδησσό στα νοτιοδυτικά. Ακόμη και το Σούμι και το Τσέρνιχιν στο βορρά, που είναι και τα δύο ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από μεγάλες στρατιωτικές περιοχές εντός της Ρωσίας, παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Στη Χερσώνα, μια μεσαίου μεγέθους πόλη στο νότο υπό ρωσικό έλεγχο, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν ένα άλλο παρατεταμένο πρόβλημα: Εξαγριωμένοι κάτοικοι συγκεντρώνονται καθημερινά στην κεντρική πλατεία για να πουν στα ρωσικά στρατεύματα να πάνε σπίτι τους. Μία από αυτές τις συγκεντρώσεις ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με έναν άνδρα να τραυματιστεί σοβαρά όταν τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυροβολισμούς και προφανείς χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος.
Οι στρατιωτικοί αναλυτές ανησυχούν για μια άλλη συνέπεια αυτής της αναδυόμενης φάσης του πολέμου: Καθώς οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις βαλτώνουν και σημειώνουν μικρή πρόοδο, οι ηγέτες τους καταφεύγουν περισσότερο στην αδιάκριτη και τιμωρητική χρήση της δύναμης πυρός κατά των ουκρανικών πόλεων.
Μια αξιολόγηση της 19ης Μαρτίου από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War) έδωσε ακριβώς αυτή τη ζοφερή πρόγνωση: «Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλήξει σε αδιέξοδο, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν και να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις, καταστρέφοντάς τις και σκοτώνοντας αμάχους, ακόμη και όταν οι ουκρανικές δυνάμεις επιβάλλουν απώλειες στους Ρώσους επιτιθέμενους και διεξάγουν δικές τους αντεπιθέσεις» και συνεχίζει «Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα κάμψουν τη πεποίθηση των Ουκρανών να συνεχίσουν να πολεμούν κάτω από τέτοιες συνθήκες, δείχνοντας την έλλειψη δυνατότητας του Κιέβου να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις ή να σταματήσει τις επιθέσεις τους, ακόμη κι αν οι Ρώσοι είναι αποδεδειγμένα ανίκανοι να καταλάβουν τις πόλεις της Ουκρανίας. Η αντοχή της Ουκρανίας στην αρχική ρωσική επίθεση μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφική παράταση της σύγκρουσης και μια επικίνδυνη νέα περίοδο που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας και της Δύσης».
Δεδομένης αυτής της πρόβλεψης, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να προειδοποιούν για ένα πιθανό νέο μέτωπο στον πόλεμο, με το Γενικό Επιτελείο της χώρας να λέει την Κυριακή ότι η πιθανότητα επίθεσης από τη Λευκορωσία εναντίον της βορειοδυτικής Ουκρανίας ήταν «υψηλή», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η βορειοδυτική περιοχή του Βόλιν της Ουκρανίας που συνορεύει με τη Λευκορωσία στα βόρεια και την Πολωνία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, στα δυτικά, θα μπορούσε – θεωρητικά – να χρησιμεύσει ως πύλη για να επιτεθούν δυνάμεις από το βορρά για να προσεγγίσουν το Λβιβ, μια στρατηγική πόλη στη δυτική Ουκρανία που είναι κόμβος τόσο για την κυβερνητική επιμελητεία όσο και για τις προσπάθειες αρωγής, καθώς και ένα σημείο διέλευσης για πολλούς αμάχους που αναζητούν να φύγουν πολεμώντας σε άλλα μέρη της χώρας.
Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει το Λευκορωσικό έδαφος ως βάση εκτόξευσης για την εισβολή της, με τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν επιθετική ενέργειες προς το Κίεβο και την κεντρική Ουκρανία από τη νότια Λευκορωσία.
Δεν είναι σαφές εάν η Λευκορωσία θα συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο. Όμως το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο προειδοποιεί ήδη ότι η Ρωσία προσπαθεί τώρα να φέρει εφεδρικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας.
Αν ισχύει, αυτό λέει πολλά. Επιβεβαιώνει το υψηλό κόστος που έχει ήδη πληρώσει ο Ρώσος στρατός όσον αφορά τις ζωές – παρόλο που το Κρεμλίνο δεν έχει αποκαλύψει τα συνολικά θύματα από τις 2 Μαρτίου. Και μιλά για την πολιτική βούληση ενός ατόμου – του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – να συνεχίσει να ξοδεύει αίμα και θησαυρό στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία στέρησε τη νίκη στη Ρωσία για τέσσερις εβδομάδες. Μια νέα καταστροφική φάση μπορεί να ακολουθήσει
0
Share.