Categories: Διεθνή

New York Times: Οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους ρωσικούς S-400 για να πάρει μαχητικά F-35

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε γενική αναδιάταξη ισορροπιών σε διεθνή κλίμακα, με τη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας να αποτελεί ένα από τα πεδία της αλλαγής, τονίζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
Πιο ειδικά, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την ιδέα η κυβέρνηση της Τουρκίας να παράσχει στην Ουκρανία το εξελιγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Είναι το ίδιο το σύστημα ρωσικής κατασκευής εξαιτίας του οποίου οι Αμερικανοί τιμώρησαν την Τουρκία  – σύμμαχο της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ – με κυρώσεις στον αμυντικό τομέα, επειδή η Άγκυρα το αγόρασε από τη Μόσχα πριν από μερικά χρόνια.
Γράφουν οι New York Times: «Ο νέος πόλεμος ανάγκασε σε έναν επανυπολογισμό σε άλλα μέτωπα. Για παράδειγμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έφεραν στο προσκήνιο την ιδέα η κυβέρνηση της Τουρκίας να παράσχει στην Ουκρανία το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα, κατασκευασμένο από τη Ρωσία, για το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι τιμώρησαν την Τουρκία – σύμμαχο του ΝΑΤΟ – επειδή αγόρασε από τη Μόσχα πριν από αρκετά χρόνια. Τώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν έναν τρόπο να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Ρωσία – και να δώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που υπάρχουν.
Η πρόταση στην Τουρκίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα δοκιμάσει επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Ερντογάν από το ΝΑΤΟ – και πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συχνά φαινόταν να χτίζει γέφυρες με τη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στη συμμαχία και υποστηρίζοντας την Ουκρανία
».

Και σημειώνουν παρακάτω οι NYT: «Ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον κ. Πούτιν. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας σε βάρος της».
Oι New York Times σημειώνουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ αξιωματούχοι της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.

  • Διαβάστε το άρθρο του δημοσιογράφου David Sanger της αμερικάνικης εφημερίδας New York Times με τίτλο «For the U.S., a Tenuous Balance in Confronting Russia», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ ή εναλλακτικά ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πέρασε στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024, η Μαρίνα Σάττι – Σε ποια θέση θα εμφανιστεί

Η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το «ZARI» ήταν ανάμεσα στις χώρες που απέσπασαν μία θέση…

2 ώρες ago

Η Σοφία Πουλοπούλου* για τον Γιάννη Κοσμόπουλο: Άσχημη ημέρα ξημέρωσε.

«Είναι από αυτά τα νέα που δεν θες να πιστέψεις. Που σου θυμίζουν ότι είμαστε…

4 ώρες ago

Μήνυμα του Αιρετού του ΠΥΣΠΕ Β’ Αθήνας, Βαγγέλη Κορδολαίμη, για το θάνατο του Γιάννη Κοσμόπουλου

Είμαι συγκλονισμένος και σε κατάσταση ΣΟΚ από την αιφνίδια και απρόσμενη απώλεια του αγαπητού φίλου,…

4 ώρες ago

Εγγραφές στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο -Λύκειο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Με ανακοίνωσή της η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνάσιου -Λύκειου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Ανδριανή Χαλαζιά, Φυσικός-Msc,…

5 ώρες ago

Europa Conference League: Θρύλε της Ευρώπης, Ολυμπιακέ – Θα αντιμετωπίσει την Φιορεντίνα στην Opap Arena

Ο Ολυμπιακός θα παίξει στον τελικό του Europa Conference League, στην έδρα της ΑΕΚ, την "OPAP Arena",…

13 ώρες ago

Ο Στέλιος Χατζηιωάννου και η συνεργασία με τη Cinobo ανοίγει και πάλι το «Cine Paris» στην Πλάκα

Από το 1920 το «Cine Paris» στην Πλάκα ήταν ένα σημείο αναφοράς για το σινεμά…

1 ημέρα ago