Όταν ακόμα πριν τις 24 Φεβρουαρίου και την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν συγκέντρωνε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων ενισχύοντάς τους με βαρύ οπλισμό, ένα εύλογο συμπέρασμα ήταν ότι αν το ήθελε, ετοιμαζόταν για «περίπατο» στην Ουκρανία.
Διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα του πολέμου, η παγκόσμια κοινότητα είναι μάρτυρας μιας αναπάντεχης εξέλιξης: Ο Πούτιν ναι μεν θέλησε να εισβάλει στην Ουκρανία με μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά την φρασεολογία του Κρεμλίνου, αλλά ο στρατός του φαίνεται να έχει «κολλήσει» στη λάσπη της Ουκρανίας.
Μεταξύ των πιο λεπτομερών αναλύσεων που εντοπίζουν τις αδυναμίες της Ρωσίας είναι η αυτή του απόστρατου στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους (David Petraeus) στο CNN, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της CIA ενώ ήταν διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ο Πετρέους αφενός επαινεί την αποφασιστικότητα των Ουκρανών: «Αγωνίζονται για την εθνική τους επιβίωση, την πατρίδα τους και τον τρόπο ζωής τους και έχουν το πλεονέκτημα εντός έδρας, γνωρίζοντας το έδαφος και τις κοινότητές τους».
Ο Πετρέους βλέπει ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη Ρωσία τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού, οι οποίες ξεκινούν από το γεγονός ότι ένα μέρος του -το ένα τέταρτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις- αποτελείται από κληρωτούς και όχι από επαγγελματίες στρατιώτες.
Δεν είναι όμως μόνο το νεαρό της ηλικίας των στρατιωτών που μόλις με τα βίας έχουν ολοκληρώσει την στρατιωτική εκπαίδευση που ευθύνεται για αυτή την εικόνα. «Σε κάθε τομέα, οι Ρώσοι, ξεκινώντας από τις εκτιμήσεις πληροφοριών και την κατανόηση του πεδίου μάχης και του αντιπάλου τους, και στη συνέχεια κάθε πτυχή της εκστρατείας, μέχρι τις επιχειρήσεις μικρών μονάδων, έχουν αποδειχτεί θλιβερά ανεπαρκείς», υποστηρίζει ο Πετρέους. Και συμπληρώνει πως «ενώ έχουν έως και 150.000 στρατιώτες που εμπλέκονται στην Ουκρανία, αυτό δεν είναι σχεδόν αρκετό για να καταλάβουν το Κίεβο, πολύ λιγότερο ολόκληρη τη χώρα».
«Οι Ρώσοι», λέει ο έμπειρος στρατιωτικός «έχουν προβλήματα στο επίπεδο των πληροφοριών, των επικοινωνιών και των μεταφορών καθώς τα οχήματά τους είναι δυσκίνητα, κολλούν στη λάσπη και τελικά, παροπλίζονται».
Το τρίπτυχο της αποτυχίας για τον ρωσικό στρατό είναι η «ανεπαρκής συντήρηση, η ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη – τα ανύπαρκτα logistics δηλαδή – και το ανθρώπινο δυναμικό που αποτελείται από κληρωτούς». Σε αυτά ο Πετρέους προσθέτει και την αποδεδειγμένη στην πράξη ανικανότητα των Ρώσων να θέσουν σε εφαρμογή έναν αποτελεσματικό κυβερνοπόλεμο.
«Ένας τεράστιος περιοριστικός παράγοντας, που αποτελεί προφανή αδυναμία για τον Πούτιν, είναι η αδυναμία να αντικαταστήσει τις δυνάμεις που πολεμούν αυτή τη στιγμή. Πώς και πότε αντικαθιστά τις δυνάμεις του; Δεν είναι σαφές».
Όσο για το θέμα του μεγέθους, ο Πετρέους έχει την απάντηση: «Δεν νομίζω ότι μετράει, αλλά η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα με την πάροδο του χρόνου και η ξεκάθαρη καταστροφική ικανότητα των ρωσικών βομβών, πυραύλων, ρουκετών, πυροβολικού και όλμων προφανώς πρέπει να μας προκαλεί τεράστια ανησυχία. Σαφώς, δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για να πάρουν, πολύ περισσότερο για να ελέγξουν, το Κίεβο και μερικές από τις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά έχουν πυραύλους, ρουκέτες, πυροβολικό και βόμβες και μια προφανή προθυμία να τα χρησιμοποιήσουν αδιακρίτως.
Και έτσι, συνεχίζουν την προσέγγιση που χρησιμοποίησαν στην Τσετσενία, και ειδικά στο Γκρόζνι, και στη Συρία, και ειδικότερα στο Χαλέπι, όπου ερήμωσαν τις πόλεις με την αδιάκριτη χρήση βομβών. Θα είναι ένας αγώνας αντοχής μεταξύ της προθυμίας των Ρώσων να καταστρέψουν πόλεις και της ικανότητας των Ουκρανών να επιβιώσουν από μια τέτοια καταστροφή».
«Αν οι πληροφορίες ευσταθούν, λέει ο Αμερικανός στρατηγός, αυτό δείχνει ότι η Ρωσία εξαντλείται από ορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά και είναι μια απόδειξη ότι η Ρωσία υπολόγισε λάθος με τόσες πολλές πτυχές του πολέμου που εξαπέλυσε. Κατά δεύτερον, όμως παρουσιάζεται ένα δύσκολο ζήτημα για την Κίνα. Θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν η Κίνα αποδεχόταν το αίτημα της Ρωσίας και, επομένως, εμπλεκόταν ενεργά στο πλευρό μιας χώρας που έχει πραγματικά μετατραπεί σε «αυτοκρατορία του κακού», έχει γίνει στόχος πρωτοφανών κυρώσεων και βιώνει μια πρωτοφανή αποσύνδεση από την παγκόσμια οικονομία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες κυρώσεις για την Κίνα» τονίζει ο στρατηγός Πετρέους
Για το ζήτημα της χρήσης, τέλος, των χημικών όπλων από την μεριά των ρώσων, αναφέρει: «Οι Ρώσοι έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα και στο παρελθόν», και υπενθυμίζει ότι «Χρησιμοποίησαν τον νευρικό παράγοντα Novichok εναντίον αντιπάλων τους, όπως ο Σεργκέι Σκριπάλ και ο Αλεξέι Ναβάλνι. Είναι ξεκάθαρο πως έχουν στη διάθεσή τους νευροτοξικούς παράγοντες. Είναι άγνωστο αν έχουν μεγάλες ποσότητες και αν είναι εύκολα παραδοτέες, αλλά αυτό πρέπει σαφώς να είναι μια σοβαρή ανησυχία».
Εξηγώντας ότι πρέπει να παίρνουμε σοβαρά υπόψη αυτή την ενδεχόμενη απειλή, αφού όπως λέει « τόσα πολλά από αυτά που αποκάλυπτε η αμερικανική κυβέρνηση για τα σχέδια και τους στόχους του Πούτιν στην Ουκρανία, αρχικά είτε απορρίπτονταν είτε θεωρούνταν απίθανα, αλλά έχουν πλέον υλοποιηθεί».
- Διαβάσε αναλυτικά της συνέντευξη του απόστρατου στρατηγού David Petraeus στο δημοσιογράφου Peter Bergen, του αμερικάνικου δικτύου CNN με τίτλο «Gen. Petraeus: Invasion reveals a host of weaknesses in Russia‘s military», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ