Categories: Διεθνή

Αυτό είναι το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας 15 σημείων που συζητούν Ουκρανία – Ρωσία

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο επί ενός προσχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ρωσική απόσυρση, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.
Οι Financial Times που έκαναν την αποκάλυψη του προσχεδίου, επικαλούνται τρία πρόσωπα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.
Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια —και η αποδοχή τους από τη Μόσχα— θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της το 2014.
Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γειτονικής της χώρας.
Δύο από τις πηγές της εφημερίδας είπαν ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει και όρους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα.
Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο αναφορικά με τους όρους μιας συμφωνίας, ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη. Στο ίδιο πλαίσιο, ανησυχούν πως η Μόσχα ίσως να επιχειρεί τώρα απλώς να κερδίσει χρόνο προκειμένου να μπορέσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις εντός των ουκρανικών συνόρων.
Σύμφωνα με τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, κορυφαίο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποχωρήσουν από όλα εκείνα τα ουκρανικά εδάφη (σε Αζοφική, Μαύρη Θάλασσα, πέριξ του Κιέβου κ.ά.) στα οποία έχουν απλωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα.
Σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί, στην περίπτωση μιας συμφωνίας, η Ουκρανία θα διατηρούσε τις ένοπλες δυνάμεις της αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου μετά το δημοσίευμα δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σημειώνεται ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία είναι μια πιθανότητα.
Αν και το σύνταγμα της Ουκρανίας τη δεσμεύει να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ζελένσκι και οι βοηθοί του υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τις πιθανότητες της Ουκρανίας να ενταχθεί στη βορειοατλαντική συμμαχία.
«Προτείνουμε ένα “ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας”, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθευμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας, εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα», σημειώνει από την πλευρά του ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ποντόλιακ.
Η Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν ξένες βάσεις στην Ουκρανία, καθότι αυτό ήδη αποκλείεται από την ουκρανική νομοθεσία.
Μεγάλο εμπόδιο παραμένει το αίτημα της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά.
Η Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο αλλά είναι πρόθυμη να διαχωρίσει το ζήτημα, σύμφωνα πάντοτε με τον Ποντόλιακ. «Τα αμφισβητούμενα εδάφη και τα εδάφη όπου γίνονται συγκρούσεις [είναι] χωριστές υποθέσεις. Μέχρι στιγμής, μιλάμε για μια εγγυημένη απόσυρση (σ.σ. των ρωσικών δυνάμεων) από τα εδάφη τα οποία έχουν καταληφθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου», είπε.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των Financial Times με τίτλο «Ukraine and Russia draw up neutrality plan to end war», στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ και να δεν μπορείτε να μπείτε, πατήστε ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

44 λεπτά ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

3 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

5 ώρες ago

Μ. Χριστοδουλάκης: Στη Βαρσοβία με ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για το Forum του FES: “Στρατηγικές ενάντια στην Ακροδεξιά»

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…

7 ώρες ago

Αυτή είναι η αλήθεια για το σιντριβάνι του Συντάγματος, λέει ο Δήμος Αθηναίων – Τι υποστηρίζει το Υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…

16 ώρες ago

Real FM: Ανοιχτός σε συνεργασίες υπό όρους ο Νίκος Ανδρουλάκης – Στόχος η νίκη επί της ΝΔ (ολόκληρη η συνέντευξη)

Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…

1 ημέρα ago