Δημήτρης Κωνσταντόπουλος – ΚΙΝΑΛ: Να επενδύσουμε στην πρόληψη για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

0

Το νομοσχέδιο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις», άρχισε να συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγει αυστηρότερη αντιμετώπιση μεμονωμένων ή οργανωμένων πράξεων οπαδικής βίας
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, «ναι» στο νομοσχέδιο δήλωσε η ΝΔ. «Όχι» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την τελική στάση τους στην Ολομέλεια δήλωσαν, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, θα ψηφίσει τελικά «Ναι» επί της αρχής, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο ειδικός αγορητής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
«Το Κίνημα Αλλαγής, στο πνεύμα της γόνιμης προγραμματικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και φυσικά με σεβασμό στις ανθρώπινες απώλειες, που όλους μάς αγγίζουν και στις οποίες οδήγησε η οπαδική βία και ο χουλιγκανισμός, και σημειώνοντας ότι πρωτίστως πιστεύουμε στην πρόληψη και στη συνέχεια στην καταστολή της οπαδικής βίας, λέμε ναι επί της αρχής», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής λέει «ναι», με ενσυναίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί, ως κόμμα με γόνιμο προγραμματικό λόγο και όχι κόμμα με κορώνες στο πουθενά.
Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση να μελετήσει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, προς όφελος του αθλητικού ιδεώδους, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. «Για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας χρειάζεται να προταχθεί η αποτροπή της διά της παιδείας και μέσα στο σχολείο», σημείωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος τόνισε, πάντως, ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβληματικές διατάξεις, που το κόμμα του δεν θα ψηφίσει.

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της ομιλίας του εισηγητή ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, επί του νομοσχεδίου για την οπαδική βία
Για την οπαδική βία

  • «Πριν από μόλις 8 μήνες, ψηφίστηκε ο ν. 4809/2021 με τον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πίστευε ότι θα θέσει τέλος στην ανομία στους συνδέσμους και θα αντιμετώπιζε την οπαδική βία και το χουλιγκανισμό στη ρίζα του. Η τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού και η επακόλουθη αναστολή της λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων αποδεικνύουν ότι ο νόμος δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.»
  • «Η οπαδική βία είναι ένα σύνθετο ζήτημα και όχι αμιγώς αθλητικό, όπως το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Χρειάζεται να εστιάσουμε επιτέλους στην πρόληψη κι όχι απλά στην καταστολή με διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ιδιωτικών φορέων, των ομάδων, των φιλάθλων.»
  • «Θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Μόνιμης Χρηματοδότησης καινοτόμων ερευνών τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και εκπαίδευσης για τη βία στον αθλητισμό και την αθλητική συμμετοχή, με πόρους από τα έσοδα των ομάδων και με συμμετοχή της πολιτείας. Μια καλή πρόταση που ακούσαμε κατά την ακρόαση των φορέων.»
  • «Χρειάζεται η καλλιέργεια μιας διαφορετικής κουλτούρας για τον αθλητισμό και η δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας όλων των παραγόντων, ομάδων, συνδέσμων, ιδιοκτητών, θεσμικών οργάνων αθλητισμού και αρχών διοργάνωσης αθλητικών διοργανώσεων. Ένα αθλητικό – κοινωνικό συμβόλαιο συνευθύνης. Είναι αυτές οι διατάξεις που λείπουν από το Νομοσχέδιο. Διατάξεις για την ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου. Διατάξεις με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας για την επαφή των παιδιών, της νέας γενιάς, με τις αξίες του αθλητισμού.»

Για τις Λέσχες Φιλάθλων

  • «Όλοι μας γνωρίζουμε ότι πολλές Λέσχες δυστυχώς δεν λειτουργούν εντός της νομιμότητας. Τα ευρήματα της Αστυνομίας στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη ήταν αποκαλυπτικά και δεν συνάδουν με το φίλαθλο πνεύμα, ούτε με την αγάπη προς την ομάδα. Η συνευθύνη Πολιτείας, ομάδων και συνδέσμων είναι δεδομένη. Αυτή είναι και η κυρίαρχη αντίληψη στην κοινωνία.»
  • «Με το παρόν νομοσχέδιο διασυνδέετε τις λέσχες με τις ομάδες. Σε περίπτωση παραβάσεων, η Λέσχη θα έρχεται αντιμέτωπη με ποινές ή ακόμα και με αναστολή της λειτουργίας της. Ταυτόχρονα, κλείνετε τις λέσχες φιλάθλων μέχρι 31 Ιουλίου για να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα. Το ζητούμενο, όμως, είναι πέρα από ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων που δημιουργεί, να γίνονται και έλεγχοι. Η εποπτεία των Λεσχών από τις ομάδες, δεν είναι κάτι νέο, απλά τώρα προβλέπονται και κυρώσεις για την πλημμελή εποπτεία. Σε κάθε περίπτωση, η άμεση συσχέτιση της λειτουργίας Λεσχών με τη λειτουργία των ομάδων, δεν πρέπει να οδηγήσει σε συγκάλυψη των παραβατών όταν τελούνται αδικήματα.»

Για την επέκταση του ιδιώνυμου αδικήματος

  • «Επεκτείνετε το ιδιώνυμο αδίκημα, με την εξάλειψη των εξαιρέσεων που έδιναν τη δυνατότητα για αναστολή των ποινών. Έτσι όμως, ενδέχεται να δημιουργηθούν κίνδυνοι για το σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας και αυτό ας κρατηθεί. Η δε κοινωφελής εργασία ως ποινή, έχει δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων

  • «Σας το είχαμε προτείνει και όταν συζητούσαμε τον ν. 4809/2021. Το ζήτημα είναι να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα κατά την τήρηση του Μητρώου. Όσον αφορά στην αποκλειστική διάθεση εισιτηρίων διαρκείας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, χρειάζεται εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία ανάμεσα στον φίλαθλο και στον κάτοχο του εισιτηρίου. Όχι μόνο με ευθύνη της Αστυνομίας αλλά και των συνδέσμων και ιδιαίτερα των ΠΑΕ, των ΚΑΕ και των σωματείων.»
  • «Και ας ξεκαθαρίσουμε επιτέλους, στους χώρους του επαγγελματικού αθλητισμού, θα πρέπει οι ομάδες να τεθούν προ των ευθυνών τους. Η διασφάλιση της τάξης εντός των γηπέδων δεν μπορεί να επαφίεται στην Αστυνομία. Αλλά σε εταιρίες σεκιούριτι μπορούν να αναλάβουν το έργο διατήρησης της τάξης και ασφάλειας εντός του γηπέδου. Και τούτο βέβαια, με ευθύνη των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, ώστε να λογοδοτούν πρωτίστως οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.»

Για τον αθλητικό εθελοντισμό

  • «Στηρίζουμε τον θεσμό του εθελοντισμού, ως μηχανισμού συλλογικής προσφοράς και συμμετοχής. Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, ώστε οι εθελοντές να συνεργάζονται αρμονικά με τους άλλους εργαζόμενους. Πρότασή μας να οριστεί ότι ο εθελοντισμός περιορίζεται μόνο στην εκτέλεση μιας αθλητικής διοργάνωσης, με τη μορφή παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούν από επαγγελματίες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.»

Για τον πνευματικό αθλητισμό

  • «Σας επισημάναμε ότι θα πρέπει να γίνει μια προσθήκη στο άρθρο 24 που θα ορίζει ότι στο πλαίσιο του νόμου εντάσσονται και τα αθλήματα των οποίων οι αντίστοιχες παγκόσμιες ομοσπονδίες είναι αναγνωρισμένες από τη ΔΟΕ ως αθλητικές ομοσπονδίες. Αναμένουμε να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο.»

Για τον εργασιακό αθλητισμό

  • «Ο εργασιακός αθλητισμός σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς μπορεί να συμβάλει στην υγεία και ευεξία του Έλληνα εργαζόμενου και πρέπει να ενθαρρυνθεί. Προτείνουμε, να προβλεφθεί η κατάρτιση των προγραμμάτων άσκησης από πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ-ΣΕΦΑΑ.»

Για τον ηλεκτρονικό αθλητισμό

  • «Έγινε μια μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή και σας καταθέσαμε τις επιφυλάξεις μας. Ο ηλεκτρονικός αθλητισμός ούτε μπορεί να συγχέεται με τον κλασικό αθλητισμό αλλά ούτε και να προωθεί τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και μάλιστα τη στιγμή που ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Γι’ αυτό δεν χρειάζονται ρυθμίσεις βιαστικές, που δεν αντιστοιχούν στην πρακτική καμίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Θα πρέπει να το ξαναδείτε και να διασφαλίσετε ότι τα αντίστοιχα πρωταθλήματα δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα στοιχηματικά δελτία.»

Για τις συνεδριάσεις των οργάνων των αθλητικών φορέων, τη συμμετοχή στις εκλογές και τον έλεγχο νομιμότητας των κανονισμών των ομοσπονδιών

  • «Για ακόμα μία φορά αλλάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον ν. 2725/1999, χωρίς να τεκμηριώνει επαρκώς ποιο στόχο εξυπηρετούν οι αλλαγές αυτές. Έτσι δημιουργείται ένα θολό τοπίο, ενώ ο χώρος του αθλητισμού απαιτεί διαφάνεια και αξιοκρατία. Απαιτεί προγραμματισμό και όχι αιφνιδιασμούς και φωτογραφικές διατάξεις. Απαιτεί στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού κι όχι συνεχείς αλλαγές που φέρνουν προβλήματα.»

Για τον Σύμβουλο Αθλητικής Ψυχολογίας στις Ομοσπονδίες

  • «Σήμερα με το Νομοσχέδιο, καθιερώνετε ως υποχρεωτικό τον Σύμβουλο αθλητικής ψυχολογίας στις Ομοσπονδίες και προφανώς η αξία του είναι μεγάλη για τους αθλητές μας. Ωστόσο, δεν παρέχετε στις Ομοσπονδίες την αντίστοιχη στήριξη, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Ταυτόχρονα, όπως είναι η διατύπωση του άρθρου σήμερα, αποκλείονται από τη θέση αυτή οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με μεταπτυχιακό τίτλο στην αθλητική ψυχολογία. Πτυχιούχοι δηλαδή με αυτή την εξειδίκευση. Πρέπει να δοθεί λύση, σε συνεργασία με το Υπουργείο παιδείας και προτείνουμε να υιοθετηθεί ο όρος «Σύμβουλος εμψύχωσης και αθλητικής απόδοσης», που επιλύει κάθε διαφωνία.»

Για τα κέντρα Yoga

  • «Για τα κέντρα Yoga σας ζητήσαμε να μας διευκρινίσετε πως θα ελέγχονται οι απαιτήσεις ασφαλείας, δεδομένου ότι αποσύρετε όλες τις προϋποθέσεις που έχουν για την ίδρυση και λειτουργία τα ιδιωτικά γυμναστήρια ή οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.»
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner