Παύλος Γερουλάνος: Η πρωτοβουλία μας για την πρόληψη και καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης ήταν μία σημαντική τομή

0

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ», μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98.4 και τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Αφορμή,  το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης  που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων με πρωτοβουλία της παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ». 
Επίσης τΤόνισε πως αυτό που  αναδύθηκε όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το ελληνικό #MeToo, μετά και τις καταγγελίες της  Σοφίας Μπεκατώρου, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να το προσπεράσουμε αλλά να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.
Ο Παύλος Γερουλάνος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
«Θεωρήσαμε ως «Αθήνα είσαι Εσύ» ότι ήταν μια σημαντική πολιτική ευκαιρία να αποτυπωθεί και θεσμικά η συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Είναι απαραίτητο σε έναν οργανισμό να υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο να νιώθουν ασφαλείς όλοι οι εργαζόμενοι έτσι ώστε να μπορέσουν τέτοιες υποθέσεις να διαλευκανθούν. Είδαμε ότι ο δήμος δεν είχε κάτι τέτοιο, το φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο μέσα στο πλαίσιο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που θέλουμε να κάνουμε ως παράταξη όπου και ψηφίστηκε. Την πρωτοβουλία αυτή υιοθέτησε και η ΚΕΔΕ, τόνισε.
Παράλληλα τόνισε εμφατικά ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία με την οποία θα ξεριζωθεί ο  φόβος που προέρχεται από την άσκηση εξουσίας ενός ανθρώπου σε άλλον άνθρωπο: «Η σεξουαλική παρενόχληση ουσιαστικά είναι ένα εργασιακό bullying που συμβαίνει- δυστυχώς- πολύ συχνά. Ένας συνεργάτης χρησιμοποιεί την εξουσία του για να επιβάλει το θέλω του. Δεν είναι το φλερτ και πρέπει να το διαχωρίσουμε. Πρέπει αυτό να σταματήσει σε όλους τους χώρους εργασίας, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με μεθόδους που επιβάλλουν έναν τρόπο συνεργασίας και φυσικά αντιμετωπίζοντας τον συνεργάτη ως ίσο ακόμη κι αν δεν έχει τις ίδιες ευθύνες . Το ζήτημα του εργασιακού bullying είναι πολύ μεγαλύτερο από τη σεξουαλική παρενόχληση και θα ήταν λάθος να μείνουμε μόνο εκεί.».

Share.

Comments are closed.