Categories: Οικονομία

Ναπολέων Μαραβέγιας: Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής και ενέργεια, λόγω Ουκρανίας

«Πότε θα αποκατασταθούν οι αλυσίδες της προσφοράς αλλά και το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, είναι οι δύο παράγοντες που θα ρυθμίσουν την πορεία του πληθωρισμού» σχολιάζει καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, που μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.
Ο κ. Μαραβέγιας αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία τόνισε: «Οι συνέπειες του πολέμου είναι άμεσες και μεσοχρόνιες και αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλον τον πλανήτη. Ο πόλεμος επιδεινώνει τα πράγματα. Από πέρσι υπήρχαν οι ενδείξεις ενός πληθωρισμού, αλλά το ζήτημα είναι ότι ο πόλεμος είναι «το κερασάκι στην τούρτα» αυτής της εξέλιξης και φυσικά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, οι οποίες δεν πλήττουν μόνο τη Ρωσία αλλά πλήττουν πολύ περισσότερο κόσμο».
«Υπάρχουν εικονομετρικές αναλύσεις ότι στη Ρωσία η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη, ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει στο 20%, η διολίσθηση του εθνικού τους νομίσματος έχει ήδη αρχίσει και είναι πάρα πολύ σημαντική, και βεβαίως, η μείωση του ΑΕΠ της Ρωσίας θα είναι στο 2,5 % στο 2022-2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις», συμπλήρωσε.
«Ο πληθωρισμός από το 6,3% που ήταν τον Ιανουάριο είναι βέβαιο ότι θα φτάσει το 7% τον επόμενο διάστημα. Πότε θα αποκατασταθούν οι αλυσίδες της προσφοράς αλλά και το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος είναι οι δύο παράγοντες που θα ρυθμίσουν την πορεία του πληθωρισμού» σχολίασε ο κ. Μαραβέγιας.
«Δύο δρόμοι υπάρχουν, η μείωση του ΦΠΑ αλλά αυτό σημαίνει μείωση εσόδων, και επίσης να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις πράγμα που και αυτό σημαίνει αύξηση των εξόδων. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή  λύση με ένα ενιαίο ταμείο αλληλεγγύης σε χώρες που δεν έχουν αρκετά δημοσιονομικά μέσα, κάτι ανάλογο με το ταμείο ανάκαμψης, διαφορετικά τα πράγματα είναι δύσκολα», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ναπολέοντα Μαραβέγια στο MEGA TV

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γιάννης Σταθόπουλος: Να τοποθετηθεί υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο για το bonus στα πολυώροφα κτίρια

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής», Γιάννης Σταθόπουλος, με ανακοίνωσή του ζητά…

5 ώρες ago

Ανδρουλάκης από Γρεβενά: Το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του – Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού

Διάχυτη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024 δήλωσε ότι έχει, από τα Γρεβενά, ο Νίκος…

13 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος*: Αντίθετο της σημερινής πολιτικής σταθερότητας είναι η λογική

Κάθε πρωί, μου αρέσει να διαβάζω τις ειδήσεις από «δεύτερο χέρι», από ανθρώπους που βλέπουν…

14 ώρες ago

Χαλάνδρι: Η λογοτεχνία συνάντησε την ιστορία στο εργαστήριο του Δήμου για παιδιά «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»

Το πρότζεκ «Καρυάτιδες» αποτέλεσε σημαντική στιγμή του εργαστηρίου «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» που πραγματοποιείται…

16 ώρες ago

Χάρης Ρώμας: Όταν τσουγκρίζουμε αυγά, δεν (πολυ)τσουγκρίζουμε παρατάξεις

Αντιπροσωπεία της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», με επικεφαλής τον Χάρη Ρώμα έδωσε το παρόν στις…

16 ώρες ago

Xάρης Δούκας*: Καλύτερη Συνεργασία, Καλύτερο Μέλλον

Ως δήμαρχος της Αθήνας, τους τελευταίους μήνες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με δημάρχους πολλών…

23 ώρες ago