Ναπολέων Μαραβέγιας: Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής και ενέργεια, λόγω Ουκρανίας

0

«Πότε θα αποκατασταθούν οι αλυσίδες της προσφοράς αλλά και το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, είναι οι δύο παράγοντες που θα ρυθμίσουν την πορεία του πληθωρισμού» σχολιάζει καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, που μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.
Ο κ. Μαραβέγιας αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία τόνισε: «Οι συνέπειες του πολέμου είναι άμεσες και μεσοχρόνιες και αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλον τον πλανήτη. Ο πόλεμος επιδεινώνει τα πράγματα. Από πέρσι υπήρχαν οι ενδείξεις ενός πληθωρισμού, αλλά το ζήτημα είναι ότι ο πόλεμος είναι «το κερασάκι στην τούρτα» αυτής της εξέλιξης και φυσικά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, οι οποίες δεν πλήττουν μόνο τη Ρωσία αλλά πλήττουν πολύ περισσότερο κόσμο».
«Υπάρχουν εικονομετρικές αναλύσεις ότι στη Ρωσία η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη, ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει στο 20%, η διολίσθηση του εθνικού τους νομίσματος έχει ήδη αρχίσει και είναι πάρα πολύ σημαντική, και βεβαίως, η μείωση του ΑΕΠ της Ρωσίας θα είναι στο 2,5 % στο 2022-2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις», συμπλήρωσε.
«Ο πληθωρισμός από το 6,3% που ήταν τον Ιανουάριο είναι βέβαιο ότι θα φτάσει το 7% τον επόμενο διάστημα. Πότε θα αποκατασταθούν οι αλυσίδες της προσφοράς αλλά και το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος είναι οι δύο παράγοντες που θα ρυθμίσουν την πορεία του πληθωρισμού» σχολίασε ο κ. Μαραβέγιας.
«Δύο δρόμοι υπάρχουν, η μείωση του ΦΠΑ αλλά αυτό σημαίνει μείωση εσόδων, και επίσης να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις πράγμα που και αυτό σημαίνει αύξηση των εξόδων. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή  λύση με ένα ενιαίο ταμείο αλληλεγγύης σε χώρες που δεν έχουν αρκετά δημοσιονομικά μέσα, κάτι ανάλογο με το ταμείο ανάκαμψης, διαφορετικά τα πράγματα είναι δύσκολα», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ναπολέοντα Μαραβέγια στο MEGA TV

Share.

Comments are closed.