Ο Παύλος Γερουλάνος χθες 04/03/2022 έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιάννη Μαγκριώτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 94,4 της Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πρωτοφανείς επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης και στον σύνδεσμο το ηχητικό απόσπασμα:
- Η Ρωσία έχει πλέον ανοίξει την περπατησιά της και εκεί που μέχρι πρότινος ό,τι παρεμβάσεις έκανε στις δυτικές δημοκρατίες τις έκανε όσο πιο κρυφά μπορούσε, τώρα αμφισβητεί τη δύναμη που έχουν το ΝΑΤΟ και ο δυτικός κόσμος όπως την ξέρουμε. Πιστεύει ότι η Δύση είναι σε αδυναμία, πιστεύει ότι η Δύση δεν ανταποκρίνεται πλέον στη δύναμη που είχε . Και πως έχει έρθει η ώρα οι καπιταλιστικές χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, να δεσπόζουν πλέον παγκοσμίως. Αυτή η κίνηση του Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία είναι κίνηση υψηλού κινδύνου και θα έχει τεράστιες προεκτάσεις.
- Αυτή τη δεκαετία, τα αυταρχικά καπιταλιστικά καθεστώτα θα γίνουν πιο δυνατά από τα δημοκρατικά. Αυτό ας το σημειώσουμε. Μέχρι τώρα, ο καπιταλισμός ήταν ένα οικονομικό σύστημα το οποίο οι δημοκρατίες ήλεγχαν με κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Όμως αυτό δεν συμβαίνει πια διότι αν στις δημοκρατίες τα μονοπώλια χτυπιούνται από τις κυβερνήσεις, από τα αυταρχικά καθεστώτα όχι απλά δεν χτυπιούνται αλλά ενισχύονται ώστε να επιβληθούν πάνω στις δυτικές οικονομίες. Τώρα από που έχει ξεκινήσει αυτό; Έχει ξεκινήσει από την εμμονή της Δύσης να κάνει την παγκοσμιοποίηση μία αγορά χωρίς κανόνες. Εκεί που στις δικές μας οικονομίες ο καθένας μας βάζει κανόνες, για το περιβάλλον, για τα εργασιακά, για όλα τα θέματα, για τα μονοπώλια και τα θέματα και μας απασχολούν, ταυτόχρονα, η παγκοσμιοποίηση που χτίσαμε, είναι μία παγκοσμιοποίηση χωρίς κανόνες. Ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τα εργασιακά. Ξεκίνησε έτσι ένας ανταγωνισμός μεταξύ των δυτικών δημοκρατικών οικονομιών και των αυταρχικών οικονομιών, με την Ευρώπη να ανέχεται όλη αυτή την κατάσταση όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από άλλες χώρες. Από την Κίνα πρωτίστως.
- Την επίθεση αυτή την παρακολουθούν προσεκτικά και οι άλλες χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Συρία, η Τουρκία. Το πώς θα αντιδράσουν οι δυτικές χώρες απέναντι σε αυτήν την ένταση, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα ανταποκρίνονται από εδώ και πέρα. Tο τελευταίο που θέλει το ΝΑΤΟ είναι να αφήσει ορέξεις ή να δημιουργηθεί ένα χάος μέσα στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορέσει μετά να το εκμεταλλευτεί μία άλλη χώρα.