Μανώλης Χριστοδουλάκης*: Ο Μητσοτάκης ούτε στην κρίση του πολέμου στην Ουκρανία επεδίωξε εθνική συνεννόηση

0

«Ζούμε σκοτεινές μέρες για όλη την ανθρωπότητα», τονίζει στη συνέντευξή του στο Reader ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στέκεται στην προστασία των ομογενών που δεν έχουν καταφέρει να φύγουν από πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός και κάνει ειδική αναφορά στις ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, ώστε η χώρα μας να είναι προετοιμασμένη για τη διαφαινόμενη επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στέκεται, όμως, και στη στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ουκρανικό μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός ούτε σε αυτή την κρίση επεδίωξε την εθνική συνεννόηση», καθώς θα έπρεπε να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Σχολιάζει τον χρόνο των εκλογών, λέγοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα λάβει ο πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάκη
Ποια είναι η δική σας ανάγνωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ελληνικές της προεκτάσεις;
«Οι τελευταίες εξελίξεις είναι πραγματικά δραματικές. Κανείς δεν περίμενε ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα θα βιώναμε μία πολεμική σύρραξη και μάλιστα τέτοιας ευρείας κλίμακας όπως αυτή στην Ουκρανία. Ζούμε μέρες σκοτεινές, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μια καθαρή αποτυχία της Ένωσης αλλά και της Δύσης συνολικά, οι οποίοι φωνάζοντας για ειρήνη παρακολουθούν τον πόλεμο. Στην καθαρά ελληνική σκοπιά των γεγονότων υπάρχουν τρία πολύ κρίσιμα συμπληρωματικά ζητήματα, πέραν του προφανούς ανθρωπιστικού, που πρέπει να μας απασχολήσουν. Το πρώτο αφορά τις απαιτούμενες άμεσες διπλωματικές ενέργειες για την προστασία των περίπου 100.000 ομογενών που βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία. Δυστυχώς ήδη θρηνήσαμε 10 νεκρούς Έλληνες ομογενείς. Το δεύτερο αφορά την ενεργειακή θωράκιση της χώρας και την επαρκή της προετοιμασία για τη διαφαινόμενη επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και κατά συνέπεια των επιπτώσεων των ραγδαίων ανατιμήσεων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Στο μέτωπο αυτό απαιτούνται κινήσεις εμπροσθοβαρείς και παρεμβατικές, πάντα σε συνεννόηση με την κεντρική πολιτική και οικονομική στρατηγική της Ευρώπης. Και το τρίτο που αφορά τα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα σχετίζεται με την εγρήγορση που απαιτεί η νομιμοποίηση της αναθεωρητικής στρατηγικής, οι ρητορικές διατυπώσεις του Πούτιν περί ιστορικών λαθών, που αμφισβητούν ευθέως τις διεθνείς συνθήκες, ακόμα και την χάραξη των συνόρων. Με ένα γείτονα όπως είναι η Τουρκία, που επιδεικνύει διαρκώς τη δική του αναθεωρητική και επεκτατική στρατηγική απαιτείται η αυτονόητη ομοψυχία, η θωράκιση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και η ενεργητική διπλωματία απέναντι στις υφιστάμενες απειλές».

Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη για το ουκρανικό ζήτημα;
«Κατά την προσφιλή τακτική του, ο κ. Μητσοτάκης ούτε σε αυτή την κρίση επεδίωξε την εθνική συνεννόηση. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, καθώς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Αντίστοιχα κι ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, οφείλει να κατανοήσει ότι η αλληλεγγύη πρέπει και να ζητείται αλλά και να παρέχεται. Στον αντίποδα των πεπραγμένων της κυβέρνησης σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, είναι αναγκαίες οι εθνικές πρωτοβουλίες».

Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις μέσα στον χρόνο; Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην «αυτονομία» του έπειτα από δύο εκλογές, στις οποίες ενδεχομένως δεν θα υπάρξει κυβέρνηση;
«Η απόφαση για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Ελπίζω να ληφθεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι τη μικροκομματική διαχείριση που θα διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Το μόνο σίγουρο για εμάς είναι πως όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει, εμείς θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Το ερώτημα, λοιπόν, για εμάς για την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι ποιος ή με ποιον, αλλά τι και πώς θα απαντήσουμε στην πολυσύνθετη κρίση που βιώνουμε. Εμείς λοιπόν καταθέτουμε στον ελληνικό λαό τη δική μας προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης. Που συνδέει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, θέτει στο επίκεντρο τις προκλήσεις της δίκαιης πράσινης μετάβασης, της ψηφιακής επανάστασης, της θωράκισης των θεσμών, της σύγχρονης πατριωτικής έκφρασης, του δημογραφικού, της επιστροφής του κρίσιμου πνευματικού κεφαλαίου της νέας γενιάς που βρίσκεται σήμερα στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι η δυναμική ενίσχυση της πολιτικής και εκλογικής επιρροής ώστε αυτή η πρόταση να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα αγωνιστούμε για αυτό με κάθε τρόπο, όμως αν δεν καταστεί εφικτό δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός απλώς και μόνο για να αναδειχθούν συγκυριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, χωρίς πολιτική και ιδεολογική συνάφεια. Και ναι θα κρατήσουμε τη στάση μας αυτή μέχρι το τέλος».

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια ιδιαίτερη δυναμική στις δημοσκοπήσεις. Αποτυπώνεται αυτό και στη νέα γενιά. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει και ανάλογη αποτύπωση στις κάλπες;
«Η νέα γενιά είναι ένα πραγματικό στοίχημα, όχι μόνο για την παράταξή μας, αλλά και συνολικά για την επανενεργοποίησή της, τη συμμετοχή και την ενασχόληση με τα κοινά. Μια γενιά που απογοητεύτηκε και αναζητεί εκ νέου διέξοδο και λύσεις για να εκπληρώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες της. Είναι γεγονός ότι η παράταξή μας αποτυπώνει μια νέα δυναμική και μια ισχυρή προοπτική, όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της εξωστρέφειάς μας και των πολιτικών μας παρεμβάσεων στην κοινωνία, στα προβλήματα και την καθημερινότητή της. Και πράγματι, με αισιοδοξία διαπιστώνουμε ότι αυτή πλέον αφορά τους νέους ανθρώπους, τους ανθρώπους της δικής μου γενιάς. Άνθρωποι που βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια και τις παχιές υποσχέσεις. Αποζητούν τον υπεύθυνο λόγο, την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα, τις τεκμηριωμένες θέσεις, τα επιχειρήματα, τις προτάσεις και αντιπροτάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με αυτή τη στρατηγική και είμαι βέβαιος ότι αυτό τελικά θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Έχετε αναδείξει ως σημαντικά θέματα την πανδημία, την ακρίβεια, το αγροτικό και το ενεργειακό κόστος, ποιες είναι οι προτάσεις σας;
«Είναι απόλυτα σαφές πλέον πως η κυβέρνηση επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανεπάρκεια στη διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης – μικρότερης ή μεγαλύτερης – βιώνει η χώρα σήμερα. Στο μέτωπο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στον αριθμό θανάτων κατά αναλογία κρουσμάτων και πληθυσμού σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Με καθαρές ευθύνες για τη μη ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, των λειτουργών του, γιατρών και νοσηλευτών, τη δημιουργία νοσοκομείων δύο ταχυτήτων με την καταφανή υποβάθμιση των νοσοκομείων της περιφέρειας. Με αδυναμία πειθούς για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, με αντιφατικά μηνύματα και μπρος πίσω στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκαλώντας σύγχυση και αλλοιώνοντας την κυβερνητική αξιοπιστία κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Στο μέτωπο της οικονομίας, η διαχείριση της απέναντι στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας είναι απλώς επιδερμική, με σοβαρές καθυστερήσεις στα απαιτούμενα μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων, των ασθενέστερων εισοδημάτων και των λαϊκών νοικοκυριών. Διακηρύσσουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη στήριξη των αδυνάτων, την ώρα που καταργούν το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ και μειώνουν τη φορολογία για τις γονικές παροχές άνω των 800.000 ευρώ. Μέτρα που σίγουρα δεν αφορούν τους πολλούς, δεν αφορούν τους φτωχούς. Την ίδια ώρα δεν κάνουν τίποτα για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού, δεν μειώνουν το ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν λαμβάνουν τις πρωτοβουλίες που εμείς προτείνουμε για την στήριξη των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης μέσω του μη μισθολογικού τους κόστους και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, δεν λαμβάνουν μέριμνα για την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τίποτα για τους συνταξιούχους όταν με δημοσιονομικό χώρο αντίστοιχο με τα μέτρα στήριξης των λίγων που έχουν λάβει, θα μπορούσαν να θεσπίσουν μία νέα μορφή ΕΚΑΣ. Τίποτα για τους αγρότες που συμπληρωματικά με την υπέρογκη φορολογία και το ύψος των εισφορών τους έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τη δυσθεώρητο κόστος του ρεύματος για την άρδευση, και πολύ υψηλές τιμές σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα και εξοπλισμό. Είναι προφανές ότι ο τρόπος υπάρχει, είναι προφανές επίσης ότι με την κυβέρνηση διαφέρουμε στις πολιτικές προτεραιότητες».

Τελικά το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε;
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ. Ήταν πάντα παρών στην πρώτη γραμμή, με τις αρχές, τις αξίες και τον ριζοσπαστισμό του. Με το πλούσιο έργο του που άλλαξε προς το καλύτερο τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ανέλαβε μόνο του την ευθύνη για τη διαχείριση μιας κρίσης που κληρονόμησε. Πλήρωσε δυσανάλογο κόστος σε σχέση με αυτό που πραγματικά του αναλογούσε. Πέρασε πολλές δυσκολίες και εμπόδια, αλλά έμεινε όρθιο. Και ένα μεγάλο μερίδιο για αυτό το οφείλουμε στη Φώφη Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, είναι και πάλι εδώ, με συστράτευση και ενότητα, έτοιμο να δυναμώσει ξανά. Να αποκτήσει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του αξίζει. Να πάει τη χώρα μπροστά».

* Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι Γραμματέας ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner