Μετά από πιέσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα, επιτέλους, στον e-ΕΦΚΑ κατάλαβαν το μέγεθος του προβλήματος και αποφάσισαν να εφαρμόσουν τον νόμο.
Για την ακρίβεια, έχουν λάβει σχετική… απόφαση εδώ και σχεδόν ένα μήνα, αλλά φροντίζουν να το κρατούν «κρυφό»! Στις 31 Ιανουαρίου η διοίκηση του Φορέα, προχώρησε στην σύσταση ειδικής επιτροπής, για να ελέγξει τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις με τα κραυγαλέα λάθη που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων του 2019.
Με δεύτερο έγγραφο, στις 11 Φεβρουαρίου, η επιτροπή αλλάζει πρόεδρο. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουν οι πολίτες και ειδικά οι συνταξιούχοι που έχουν επωμιστεί τα λάθη στις συντάξεις τους, τον λόγο της όποιας αλλαγής. Επίσης, καλό θα ήταν η διοίκηση του ΕΦΚΑ, να φροντίζει να ενημερώνει απευθείας για το μέγεθος του προβλήματος παραδέχοντας το λάθος της και όχι να διαρρέει δεξιά και αριστερά ότι δεν είναι τεράστιο το θέμα γιατί έτσι το υποβαθμίζει.
Οι δυο αποφάσεις του e-ΕΦΚΑ επισυνάπτονται.
Τα λάθη είναι κραυγαλέα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «μεμονωμένες περιπτώσεις», όπως ειπώθηκε δια στόματος Υφυπουργού Εργασίας (Π. Τσακλόγλου). Το ΕΝΔΙΣΥ δεν ζήτησε τίποτα από άλλο εκτός από την εφαρμογή του ν.4387/16.
Πρόκειται για σαφέστατη δικαίωση του ΕΝΔΙΣΥ, που όμως πρέπει να έχει και συνέχεια.
Επαναλαμβάνουμε τις περιπτώσεις που είναι λάθος ο επανυπολογισμός και καλούμε τους συνταξιούχους να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο.
Αυτές είναι :
- σε περίπου 000 χιλιάδες αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν βαρέα ένσημα, δεν έχουν υπολογιστεί στον επανυπολογισμό του 2019.
- όσοι δεν έχουν φύγει με διατάξεις βαρέων, αλλά έχουν βαρέα καθώς και υπερβαρέα, θα πρέπει να ζητήσουν ανακεφαλαίωση των ενσήμων από το υποκατάστημα που εκδόθηκε η σύνταξή τους, και με την απόφαση κύριας και επικουρική σύνταξης καθώς και ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης του 2019 να έρθουν στο Δίκτυο.
- όσοι έχουν παράλληλο χρόνο ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στην σύνταξή τους και δεν δικαιούνται δεύτερη σύνταξη (δηλαδή ο παράλληλος χρόνος να είναι πάνω από 15 χρόνια και να έχουν κλείσει το 67 έτος της ηλικίας του).
- όσοι είχαν αυξημένο ασφάλιστρο εργαζόμενου-εργοδότη πάνω από 20%.
- όσοι έχουν συντάξεις χηρείας που ο θάνατος ήταν μέχρι τον 5/2016 και ο θανών ανήκε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες (εδώ χρειάζονται οι αποφάσεις του θανόντα).