Πολ Κρούγκμαν: Γιατί ο Πούτιν θα ηττηθεί – Η Ρωσία μοιάζει με το θωρηκτό Ποτέμκιν

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times εντοπίζει τα ευάλωτα σημεία του Ρώσου προέδρου Πούτιν και εξηγεί γιατί ο θα βγει από αυτόν τον πόλεμο ηττημένος.
«Η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη Ποτέμκιν» είναι ο τίτλος του άρθρου του και κάτω από αυτό το πρίσμα εξετάζει τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η Ρωσία παρομοιάζεται στο άρθρο με το θρυλικό θωρηκτό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας που στασίασε, ύψωσε κόκκινη σημαία και έγινε ο προάγγελος του ξεσηκωμού εναντίον του Τσάρου.
«Προσοχή, Βλάντιμιρ Πούτιν: Έρχεται η άνοιξη. Και όταν συμβεί αυτό, θα έχεις χάσει μεγάλο μέρος από ό,τι μόχλευση σου είχε απομείνει.
Πριν εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία, θα μπορούσα να περιέγραφα τη Ρωσική Ομοσπονδία ως μια μεσαίου μεγέθους δύναμη που ξεπερνά το βάρος της εν μέρει εκμεταλλευόμενη τους διχασμούς της Δύσης και τη διαφθορά, εν μέρει διατηρώντας έναν ισχυρό στρατό. Από τότε, όμως, δύο πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει.
Πρώτον, ο Πούτιν έχει αυταπάτες μεγαλείου. Δεύτερον, η Ρωσία είναι ακόμη πιο αδύναμη από ό,τι φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα.» αναφέρει στο άρθρο του ο Κρούγκμαν.
Συνεχίζοντας γράφει: «Είναι προφανές εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θέλει απεγνωσμένα να αποκαταστήσει το καθεστώς της Ρωσίας ως Μεγάλης Δύναμης.
Η ήδη διαβόητη ομιλία του “δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η Ουκρανία”, στην οποία καταδίκασε τον Λένιν (!) επειδή έδωσε στον γείτονά του αυτό που ο Πούτιν θεωρεί ψεύτικη αίσθηση εθνικής ταυτότητας, κατέστησε σαφές ότι οι στόχοι του ξεπερνούν την αναδημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης. προφανώς θέλει να αναδημιουργήσει την τσαρική αυτοκρατορία. Και προφανώς σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτόν τον στόχο με έναν σύντομο, νικηφόρο πόλεμο.
Μέχρι στιγμής, τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως τα είχε προγραμματίσει. Η ουκρανική αντίσταση υπήρξε σκληρή. Ο στρατός της Ρωσίας ήταν λιγότερο αποτελεσματικός από ό,τι διαφημίζεται. Με έχουν εντυπωσιάσει ιδιαίτερα οι αναφορές ότι τις πρώτες μέρες της εισβολής παρεμποδίζονταν από σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα — δηλαδή, οι εισβολείς δυσκολεύτηκαν να παράσχουν στις δυνάμεις τους τα βασικά εφόδια του σύγχρονου πολέμου, πάνω απ’ όλα τα καύσιμα. Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα εφοδιασμού είναι συνηθισμένα στον πόλεμο.
Ωστόσο, τα logistics είναι ένα πράγμα στο οποίο τα προηγμένα έθνη υποτίθεται ότι είναι πολύ καλά. Αλλά η Ρωσία μοιάζει όλο και λιγότερο με προηγμένο έθνος.»
Πιο κάτω εκτιμώντας ότι η Ρωσία είναι πιθανό να πάρει το Κίεβο, αλλά θα είονβαι η Ρωσία μια αδύναμη χώρα, γιατίμ είναι εξαρτημένη από το διεθνές εμπόριο.
Και φτάνει η στιγμή να επιτεθεί στον Πούτιν: «Ο Πούτιν δεν είναι ο πρώτος βάναυσος δικτάτορας που έγινε διεθνής παρίας. Από όσο μπορώ να πω ωστόσο, είναι ο πρώτος που το έκανε ενώ προεδρεύει μιας οικονομίας βαθιά εξαρτημένης από το διεθνές εμπόριο — και με μια πολιτική ελίτ, συνηθισμένη να αντιμετωπίζει τις δυτικές δημοκρατίες ως παιδική χαρά. Για τον Πούτιν, η Ρωσία δεν είναι μια ερμητική τυραννία όπως η Βόρεια Κορέα ή, εν προκειμένω, η παλιά Σοβιετική Ένωση.».
Σε ότι αφορά την οικονομία της Ρωσίας αναφέρει: «Το βιοτικό της επίπεδο συντηρείται από μεγάλες εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών, που πληρώνονται κυρίως μέσω εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτό αφήνει τη ρωσική οικονομία εξαιρετικά ευάλωτη σε κυρώσεις που μπορεί να διαταράξουν αυτό το εμπόριο, μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται στην απότομη βουτιά της αξίας του ρουβλίου τη Δευτέρα, παρά την τεράστια αύξηση των εγχώριων επιτοκίων και τις δρακόντειες προσπάθειες περιορισμού της φυγής κεφαλαίων
Στη συνέχεια αναφέρεται στα συναλλαγματικά αποθέματα και το χρυσό της Ρωσίας: «Τι είναι τελικά τα συναλλαγματικά αποθέματα; Δεν είναι σακούλες με μετρητά. Ως επί το πλείστον, αποτελούνται από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού και κατοχή χρέους άλλων κυβερνήσεων – δηλαδή, περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να δεσμευτούν εάν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ενωθεί εκφράζοντας αποστροφή και καταδίκη ενάντια στη στρατιωτική επιθετικότητα μιας κυβέρνησης-απατεώνα.
Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία διαθέτει επίσης σημαντική ποσότητα χρυσού στη χώρα. Αλλά πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο χρυσός ως τρόπος πληρωμής για πράγματα που χρειάζεται το καθεστώς Πούτιν; Μπορείτε πραγματικά να διεξάγετε σύγχρονες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας με ράβδους χρυσού
Φυσικά από την αναάλυση του Κρούγκμαν δεν θα μπορούσαν αν λείπου και οι ρώσοι ολιγάρχες: «Τέλος, όπως σημείωσα την περασμένη εβδομάδα, οι ολιγάρχες της Ρωσίας έχουν κρύψει τα περισσότερα από τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό, που πλέον είναι υπό δέσμευση ή κατάσχεση, εφόσον οι δημοκρατικές κυβερνήσεις καταφέρνουν να συσπειρωθούν σε κοινή βούληση.
Θα μπορούσατε να πείτε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που είναι αλήθεια. Αλλά όλα όσα έχει κάνει ο Πούτιν στην εξουσία υποδηλώνουν ότι θεωρεί απαραίτητο να αγοράσει την υποστήριξη των ολιγαρχών, επομένως η δική τους ευαλωτότητα, δείχνει ταυτόχρονα και την δική του ευάλωτη θέση
Κλείνοντας το άρθρο του μιλάει για το πλεονέκτημα της άνοιξης, που δεν είναι άλλο από τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, δεδομλένου ΄τοιθ ανεβαίνει θερμοκρασία και. Γράφει ο Κρούγκμαν: «Οι απερίσκεπτες πολιτικές, έχουν κάνει την Ευρώπη βαθιά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναστέλλοντας ενδεχομένως την απάντηση της Δύσης στην επιθετικότητά του. Αλλά η Ευρώπη καίει κυρίως αέριο για θερμότητα. Η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι. Λοιπόν, ο χειμώνας θα τελειώσει σύντομα — και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρόνο να προετοιμαστεί για έναν άλλο χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, εάν είναι πρόθυμη να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές.
Ο Πούτιν μπορεί κάλλιστα να πάρει το Κίεβο. Αλλά ακόμα κι αν το κάνει, θα έχει κάνει τον εαυτό του πιο αδύναμο, όχι πιο δυνατό. Η Ρωσία αποκαλύπτεται πλέον ως υπερδύναμη του Ποτέμκιν, με πολύ λιγότερη πραγματική δύναμη από ό,τι φαίνεται.»
Διαβάστε αναλυτικά του άρθρο του Paul Krugman στην αμερικνικη εφημερίδα New York times με τίτλο «Russia Is a Potemkin Superpower», στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ και αν δεν μπορείτε σε αυτή διεύθυνση πατήστε ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Σοκ στο Μεσολόγγι: 15χρονος υπό την απειλή μαχαιριού λήστεψε13χρονο

Ένα ακόμη περιστατικό παραβατικότητας και βίας ανηλίκων απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές αυτή τη φορά στο Μεσολόγγι. Σύμφωνα…

4 ώρες ago

Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα – Δεν υπάρχουν θύματα – Το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του

Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο οι Χούθι. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου…

10 ώρες ago

Ερώτηση στη Βουλή του Στέφανου Παραστατίδη για την Ελληνική PISA

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ…

11 ώρες ago

Βαγγέλης Βουτσινάκης* : Ζωή κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό…

...Αυτή η εμβληματική -τολμώ να γράψω- αποστροφή του Παναγή Παναγιωτόπουλου* όταν αναφέρεται στις κοινές προσλαμβάνουσες,…

14 ώρες ago

ΔΟΕ: Διοργάνωση  25ου Πανελληνίου – Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ακριτίδεια 2024»

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδα (Δ.Ο.Ε.) και η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.), σε συνεργασία με…

16 ώρες ago

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γιάννης Σταθόπουλος: Να τοποθετηθεί υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο για το bonus στα πολυώροφα κτίρια

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής», Γιάννης Σταθόπουλος, με ανακοίνωσή του ζητά…

1 ημέρα ago