Ζέφη Δημαδάμα*: Δίκαιη, βιώσιμη και φεμινιστική οικονομία

0

Οι τελευταίες δεκαετίες με αποκορύφωμα τη δημοσιονομική κρίση το 2009 και την πανδημία κορονοϊού που ακολούθησε άλλαξαν πολλά από όσα θεωρούσαμε αναγκαία και απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Αν συνδυαστούν τα παραπάνω με την όξυνση των ανισοτήτων και την κλιματική κρίση δημιουργείται ένα εκρηκτικό νέο πλαίσιο με πολλαπλές προκλήσεις.
Περισσότερο από πότε αναδεικνύεται η ανάγκη ολιστικών αλλαγών στην οικονομία και στην κοινωνία  στοχεύοντας στην ισότιμη διανομή του εισοδήματος, αλλά και στην ισότιμη πρόσβαση στην εξουσία-ισχύ για όλους και όλες ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή, τη θρησκεία.
Επικεντρώνοντας την προσέγγισή μας στην αναγκαιότητα της διασφάλισης της ισότητας των φύλων, εμείς οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες έχουμε πρωτοστατήσει  στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά στην  ισότητα των φύλων καθώς αποτελεί τον πυρήνα των αξιών μας.
Οι δικές μας προοδευτικές αρχές υπερασπίζονται τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη  συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα, την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη. Η δική μας πρόταση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να παραλείπει τα προαναφερθέντα καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ποικιλομορφία ενισχύει και εμπλουτίζει την ευρωπαϊκή οικονομία, υπογραμμίζοντας την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην οικονομική ανάπτυξη.
Για αυτό το λόγο και η πρόταση μας αφορά σε μια ξεκάθαρη φεμινιστική ευρωπαϊκή οικονομία η οποία θα στοχεύει:

  • αντιμετώπιση των υφιστάμενων δυσμενών κανόνων και αντιμετώπιση δομικών φραγμών όπως οι διακρίσεις, η παρενόχληση, η βία με βάση το φύλο και τα στερεότυπα φύλου
  • μεταρρύθμιση των νόμων που εισάγουν κάθε είδους διακρίσεις
  • αναγνώριση και μείωση της απλήρωτης εργασίας που επιβαρύνει περισσότερο τις γυναίκες
  • τερματισμός των δυσμενών εργασιακών επιπτώσεων στις γυναίκες μετά τον τοκετό και την επάνοδό τους στην εργασία (εξέλιξη, καριέρα κλπ)
  • πολιτικές για τη διάθεση των πόρων προς την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών των γυναικών (gender budgeting)
  • αξιοποίηση το 100% των ταλέντων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων ανδρών και γυναικών
  • γεφύρωση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Μια δίκαιη και βιώσιμη οικονομία  λειτουργεί αποδοτικά για όλους και όλες , ανεξάρτητα από το φύλο τους και η Ευρώπη οφείλει να επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς πισωγυρίσματα ή καθυστερήσεις.
Η επίτευξη αυτού του οράματος θα απαιτήσει περισσότερα από χειροκροτήματα και hashtags στα social media. Για να επιτευχθεί μια πραγματικά προοδευτική φεμινιστική οικονομία, πρέπει να κάνουμε πράξη την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην αναπτυξιακή διαδικασία και σε κάθε κλάδο της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τις γυναίκες περισσότερο ορατές από ποτέ.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών PesWomen,  στέλεχος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 59 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.