Καθώς ο πλανήτης παρακολουθεί άναυδος την εν εξελίξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πόλεις αρχίζουν να πέφτουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο είναι το τελικό σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως αναφέρει το Politico στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Russians tighten noose around Kyiv as Putin pushes for Ukraine to disarm», δυτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η ευρείας κλίμακας επιχείρηση είναι ενδεικτική μιας επιθυμίας για κατάληψη «ενός πολύ μεγάλου τμήματος της Ουκρανίας» και πιθανότατα ο Πούτιν να στείλει και χερσαίες δυνάμεις στο Κίεβο για να πετύχει τον στόχο του.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι περιέγραψαν με απαισιόδοξα χρώματα την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αποκρούσουν μια τέτοια πολυμέτωπη εισβολή και προειδοποιούν ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μάχη τα επόμενα 24ωρα».
Ένα σενάριο που κυκλοφορεί μεταξύ παρατηρητών των ρωσο-ουκρανικών εξελίξεων είναι ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει να επαναφέρει στην εξουσία τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έφυγε κακήν κακώς πριν από οκτώ χρόνια από τη χώρα, εν μέσω σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά την απόφασή του να ακυρώσει συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ και επαναφοράς της στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ίδια αυτή θεωρία, που παρουσιάζει το Politico, ο Γιανουκόβιτς και / ή άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων του Μαϊντάν. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να έχει κάποιο… ζουμί, σχολιάζει το Politico, αφού ο Πούτιν χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν και πιθανώς θα θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία.
Ενδεχομένως όμως ο Ρώσος πρόεδρος, όπως σχολίασαν οι δυτικοί αξιωματούχοι, να υπερεκτιμά την ισχύ του εντός των τειχών, καθώς ορισμένοι από το κατεστημένο στη Μόσχα φοβούνται ότι η εισβολή ήταν λάθος, ενώ άρχισαν ήδη αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
150 Ρώσοι αξιωματούχοι καταδικάζουν με ανοικτή επιστολή την εισβολή
Πάνω από 150 Ρώσοι ανώτεροι αξιωματούχοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή καταδικάζοντας την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία ως «άνευ προηγουμένου ωμότητα» και προειδοποιούν για «καταστροφικές συνέπειες».
Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι είναι «πεπεισμένοι» ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο και επιρρίπτουν «προσωπικά» στον Πούτιν την ευθύνη για την εισβολή, «για την οποία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία».
Η επιστολή απευθύνει έκκληση στους Ρώσους «να μη μετάσχουν στην επιθετικότητα» και ζήτησε από τους πολίτες να μιλήσουν ανοικτά κατά της εισβολής, γιατί «μόνο μια μαζική λαϊκή κατακραυγή μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο».
Μεταξύ εκείνων που υπογράφουν περιλαμβάνονται οι βουλευτές από τη Μόσχα Έλενα Ρουσάκοβα, Μαξίμ Γκονσάλσκι, Αντρέι Μόρεφ, Έλενα Κοτενότσκινα και Έλενα Φίλινα, συνάδελφοί τους από την Αγία Πετρούπολη και το Βελίκι Νόβγκοροντ. Πρόκειται για μια θαρραλέα κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, καθώς είναι ανήκουστο Ρώσοι αξιωματούχοι να ορθώνουν ανάστημα στις επιλογές του Πούτιν.
Συνελήφθη ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης που καλούσε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Μόσχα
Παρά τις προειδοποιήσεις των ρωσικών αρχών κατά των ειρηνικών αντιπολεμικών διαδηλώσεων, υπάρχουν ενδείξεις αντίδρασης στην εισβολή στην Ουκρανία.
Ακτιβίστρια της ρωσικής αντιπολίτευσης, η οποία καλούσε τους συμπατριώτες της σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Μόσχα κι άλλες ρωσικές πόλεις απόψε, είπε στο Reuters ότι συνελήφθη από την αστυνομία. «Με συνέλαβαν κατά την έξοδό μου από το σπίτι μου», έγραψε η Μαρίνα Λιτβινόβιτς στο «Telegram».
Στο Εκατερίνμπουργκ δεκάδες πολίτες κινδυνεύουν να τους ασκηθεί ποινική δίωξη, επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta» καταδικάζει την κήρυξη πολέμου
Η ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», o διευθυντής της οποίας, Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, κυκλοφόρησε σήμερα και στα ουκρανικά, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, ενώ ο διευθυντής της απηύθυνε το δικό του μήνυμα, που έχει ως εξής:
«Όλοι μας σήμερα από νωρίς συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία μας. Είμαστε θλιμμένοι.
Η χώρα μας με εντολή του προέδρου Πούτιν άρχισε πόλεμο με την Ουκρανία. Και δεν υπάρχει κανείς να σταματήσει τον πόλεμο. Γι’ αυτόν τον λόγο μαζί με τη θλίψη, εμείς και εγώ νιώθουμε ντροπή.
Στα χέρια του, ο αρχιστράτηγος, σαν ένα ακριβό μπρελόκ αυτοκινήτου, περιστρέφει το “πυρηνικό κουμπί”. Είναι το επόμενο βήμα μιας πυρηνικής ομοβροντίας; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ερμηνεύσει κανείς τα λόγια του Βλαντίμιρ Πούτιν για ένα όπλο αντιποίνων.
Όμως αυτό το φύλλο της Novaya Gazeta θα το εκδώσουμε σε δύο γλώσσες, στην ουκρανική και τη ρωσική. Επειδή δεν θεωρούμε την Ουκρανία εχθρό, και την ουκρανική γλώσσα, γλώσσα του εχθρού. Και ποτέ δεν θα τη θεωρήσουμε.
Και κάτι τελευταίο. Μόνο το αντιπολεμικό κίνημα των Ρώσων μπορεί να σώσει τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη».