Νότης Μαυρουδής*: Η τρέλα του Τρίτου (;) (Παγκόσμιου)…

0

Μήπως όλα αλλάζουνε; Μήπως δεν το έχουμε χωνέψει; Μήπως ένα, νέου τύπου, τέρας προερχόμενο από την παλαιότερη KGB, το πρώην… «δικό μας» Πολιτμπιρό τού ΚΚΣΕ, το ποτισμένο χρόνια τώρα από το τοξικά αυταρχικό και μιλιταριστικό δηλητήριο, γεννημένο από τα σπλάχνα ενός-υποτίθεται-ελπιδοφόρου συστήματος αξιών, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον σύγχρονο κόσμο τού δυτικού ημισφαιρίου, φερόμενος ως νέος χιτλερίσκος;
Δυσκολεύομαι και δεν θέλω να πιστέψω πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός Τρίτου Παγκόσμιου!
Δεν μπορώ να συλλάβω τον ερχομό μιας άλλης μαύρης εποχής που θα ρίξει και πάλι την ανθρωπότητα στο έρεβος, στην απελπισία και στο μηδέν…
Μήπως δεν είναι το πρόβλημα ο νεοφασισμός του κάθε Πούτιν; Υποπτεύομαι πως το μεγάλο πρόβλημα οφείλεται στη διαχρονική αδυναμία της παγκόσμιας κοινότητας να εξαφανίσει ή έστω να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, όπως και να αφομοιώσει τις πολιτιστικές κι ανθρωπιστικές αξίες, οι οποίες δημιουργούνται από τις Τέχνες, τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τη μορφωτική παράδοση
Η εισβολή Πούτιν ισοδυναμεί με την ή τ τ α τού μεταπολεμικού π ο λ ι τ ι σ μ ο ύ, ο οποίος δεν κατάφερε να δημιουργήσει έναν κόσμο δίχως δυτικούς και ανατολικούς  μακελάρηδες, που αποφασίζουν κάθε τόσο να προχωρήσουν στην αναβίωση φασιστικών εκρήξεων.
Οφείλω δυστυχώς να δεχθώ πως ο πόλεμος πλέον δεν πλανάται σαν φάντασμα πάνω από την Ευρώπη· είναι ε δ ώ από την 24/2, από τις 5 η ώρα το πρωί!  Τώρα, ε κ α τ ό (100) χρόνια από τον Πρώτο παγκόσμιο και 77 από την λήξη τού Δεύτερου, η δυσάρεστη οσμή τού πολέμου έχει φτάσει ως εδώ· στη χώρα μας!
Αδυνατώ να πιστέψω πως η εμπειρία της γενιάς των γονιών μου, θα επαναληφθεί με νέες αντίστοιχες πικρές μνήμες και τραγικά συμβάντα…
Όλη αυτή η απίστευτη κατακτητική εισβολή, είναι αποτέλεσμα, μεταξύ και πολλών λαθών της Δύσης, μιας ακροδεξιάς, αυταρχικής, φασιστικής «κουλτούρας» από τις χώρες των πρώην σοσιαλιστικών ιδεών, οι οποίες επί 70 χρόνια έζησαν, υποτίθεται, με ελπίδες και οράματα. 
Όλες αυτές οι καταιγιστικές σκέψεις περνούν από το μυαλό μου, μήπως μπορέσω να εξηγήσω ή, έστω, να αιτιολογήσω μια τόσο μεγεθυμένη αντί-ουμανιστική πράξη.
Δεν είμαι αναλυτής και δεν τολμώ να σχολιάσω τις πολλές δυσάρεστες πληροφορίες, μήπως και μπερδευτώ στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, η απειλή ενός πολέμου που αναπτύσσεται στις μέρες μας εκ μέρους του ισχυρού μιλιταριστή Ρώσου δικτάτορα, πνίγει εμένα και όλο τον κόσμο.
Μας απελπίζει επειδή η γενιά μου έζησε σε περίοδο ειρήνης κι ανάπτυξης, άσχετα με τα υπαρκτά και πολυποίκιλα προβλήματα.
Όχι, δεν θέλω να πιστέψω πως ξανά ένα ανθρωπόμορφο τέρας θα μας καταστρέψει

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα 330 προηγούμενα άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Share.

Comments are closed.