Φωτιά σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας με 288 επιβαίνοντες – Το εγκατέλειψαν με σωσίβιες λέμβους οι επιβάτες [Βίντεο](Νεότερη ενημέρωση)

0

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε επιβατικό πλοίο με 237 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία περισυλλογής των επιβατών και του πληρώματος.
Το πλοίο Euroferry Olympia, με σημαία Ιταλίας, που είχε αναχωρήσει με προορισμό το Πρίντεζι, πλέει έξω από τη νήσο Ερείκουσα.
Ο πλοίαρχος ζήτησε την εγκατάλειψη του πλοίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης. Οι επιβάτες του πλοίου βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους του επιβατικού πλοίου και περισυλλέγονται από παραπλέοντα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν στην Κέρκυρα.
Έως τώρα έχουν αποβιβαστεί σε σκάφη του λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής 242 άτομα τα οποία αναμένεται να μεταφερθούν στην Κέρκυρα.
Επίσης, ένας επιβάτης με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρεται ήδη με πλωτό του λιμενικού στη Κέρκυρα.
Η φρεγάτα Ύδρα, τρία ελικόπτερα και το πλοίο «Ελυρος» σπεύδουν στο σημείο. Επίσης, στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν πέντε σκάφη του λιμενικού σώματος και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, το ρυμουλκό «Δίας» από το λιμάνι της Κέρκυρας και το «Γρηγόρης» με τρία οχήματα της πυροσβεστικής και τα φέριμποτ «Ευδοκία» και «Κέρκυρα Express»
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Κέρκυρας, η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη και η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών είναι μεγάλη.
Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές με τους ανέμους να πνέουν βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Όπως λένε κάτοικοι της Κέρκυρας, φαίνεται πυκνός μαύρος καπνός, ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κάτσαφάδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο σημείο εκτός από σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται και εναέριες δυνάμεις.
«Οι επιβάτες είναι όλοι καλά, έχουν επιβιβαστεί στις σωσίβιες λέμβους και έχει ξεκινήσει η περισυλλογή τους», σημείωσε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι το θετικό είναι πως υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες που διευκολύνουν το έργο των διασωστών.
Ο ίδιος, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι οι καλές καιρικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή βοήθησαν στην έγκαιρη επέμβαση των Λιμενικών αρχών. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος», υπογράμμισε.
«Όλοι οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα με πλοία που σπεύδουν από τον νησί στο σημείο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3
Και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα και με τη δική της πληροφόρηση όλοι είναι καλά στην υγεία τους και ότι η Κέρκυρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επιβάτες.
«Καίγεται εδώ και δύο ώρες και παραπάνω το πλοίο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης. «Έχουν σωθεί όλοι, επιβάτες και πλήρωμα» τόνισε.

Μαρτυρία επιβάτη για τη φωτιά στο πλοίο
Σύμφωνα με επιβάτη του πλοίο που μίλησε στον ΣΚΑΪ, οι γρήγορες αντιδράσεις του πληρώματος του πλοίου απέτρεψαν τα χειρότερα. «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν» τόνισε ο κ. Νάσος. «Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» συμπλήρωσε.
Περιγράφοντας ακριβώς τι συνέβη είπε: «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν… Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος».
Ο κ. Νάσος εξήγησε ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».
«Είμαι στο ιταλικό πλοίο του λιμενικού και πάμε μάλλον για Κέρκυρα. Μόνο αυτό το πλοίο ήρθε είμαστε όλοι σε αυτό. Απ ό,τι γνωρίζω είμαστε όλοι καλά. Δεν υπήρξε κανένας στη θάλασσα» σημείωσε.
«Εκ των υστέρων η φωτιά μάθαμε ότι ξεκίνησε από το γκαράζ, δεν είναι σίγουρο. Στόμα με στόμα διαδόθηκε αυτό», τόνισε.

Δείτε βίντεο του Epirus TV NEWS

12 αγνοούμενοι και δύο εγκλωβισμένοι πάνω στο φλεγόμενο πλοίο
Στο πλοίο επέβαιναν 292 άτομα. Έχουν διασωθεί και έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα. Απομένουν 14 άτομα εκ των οποίων οι δύο από αυτούς, ένας Τούρκος και ένας Βούλγαρος, γίνεται επιχείρηση διάσωσης, καθώς ο ένας εκ των δύο επικοινώνησε με τις Αρχές, δήλωσε εγκλωβισμένος στο γκαράζ και ότι βλέπει ακόμη ένα άτομο.
Επομένως, οι αγνοούμενοι είναι 12. Ανάμεσα στους 12 αγνοούμενους βρίσκονται και 4 Έλληνες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα (είναι Ελληνίδα, αλλά έχει βουλγαρικό όνομα). Οι υπόλοιποι 10 αγνοούμενοι είναι αλλοδαποί, ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα άτομο που είχε μπει στο πλοίο χωρίς να δηλωθεί, δεν βρίσκεται επομένως στις επίσημες λίστες επιβαινόντων.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού των. Σύμφωνα με την ΕΡΤ στα δύο άτομα που επικοινώνησαν νωρίτερα με τις αρχές και ζήτησαν βοήθεια τους έχουν δοθεί οδηγίες για να ανέβουν σε υψηλότερο κατάστρωμα για να γίνει διάσωση από αέρος.
Παράλληλα γίνονται εκτεταμένες έρευνες στη θάλασσα στην περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στο νερό από του αγνοούμενους, αν και δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο κάποιος από του αγνοουμένους να έχει πέσει στο νερό.

Share.

Comments are closed.