Διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος – Να επιστρέψει την έδρα του ζητάει η ΝΔ

0

Mε απόφαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία.
«Ο κ. Κύρτσος, ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΝΔ και συνεχίζει:«Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στη δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει. Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται “Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας. Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής».


Να τονισθεί ότι εδώ και αρκετό καιρό, ο Γιώργος Κύρτσος ασκούσε έντονη κριτική με τις αναρτήσεις του προς τη ΝΔ και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τελευταία του ανάρτηση στο Twitter, στην οποία συγκρίνει την Ελλάδα με τα ανελεύθερα καθεστώτα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.


Η απάντηση Κύρτσου στη διαγραφή του
Η πρώτη αντίδραση του ευρωβουλευτή ήρθε μέσω Twitter:

«Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ: Λάθη & παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. ”Απάντησαν” με διαγραφή μου», έγραψε ο Γιώργος Κύρτσος στο twitter.


Θα πρέπει να τονισθεί ότι τη διαγραφή του ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, και όχι ο πρωθυπουργός, που και αυτό έχει τη σημασία του. Σε νεότερη ανάρτησή του ο κ. Κύρτσος σημείωσε:
«Ο Μαρινάκης μου ανακοίνωσε τη διαγραφή μου, ο Μητσοτάκης δεν βρήκε το κουράγιο. Είναι άλλωστε στον ”Όλυμπο” του Μαξίμου με καλή παρέα. Με τον κρυπτόμενο-δοξαζόμενο συγγενή του, τον συγγενή της ΓΕΚ-Τέρνα και άλλους κορυφαίους. Τον ευχαριστώ πάντως για την πολιτική μου λύτρωση».


Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στο παραπάνω σχόλιο, η οποία σε ανακοίνωσή της ειρωνεύεται τη στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωβουλευτή και παράλληλα τον καλεί να παραδώσει την έδρα του:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του κ. Κύρτσου. Αναμενόμενο. Την καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη δυσφημίζοντας τη χώρα ακολουθεί ο κ. Κύρτσος, αδιαφορώντας αν με τις θέσεις και τις ενέργειές του δεν τιμά την εμπιστοσύνη εκείνων που τον εξέλεξαν. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους αρέσουν τόσο πολύ οι θέσεις του ευρωβουλευτή, ας του απευθύνουν πρόσκληση να ενταχθεί στο κόμμα τους. Αφού ”λυτρώθηκε” ο κ. Κύρτσος, ενώ τόσο καιρό ασφυκτιούσε, ας επιστρέψει την έδρα σε αυτούς που με την ψήφο τους τον έστειλαν στην Ευρωβουλή και ας αναζητήσει, όπου νομίζει, πολιτική στέγη».
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρείχε στήριξη στον διαγραφέντα ευρωβουλευτή και με ανακοίνωσή του επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να διαγράψει τον κ. Κύρτσο για την αυτονόητη κριτική που ασκεί εδώ και έναν χρόνο για την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και τις εκατόμβες νεκρών, για το επιτελικό χάος στην αντιμετώπιση κρίσεων και για την καταστροφική πολιτική του στην οικονομία με τα ρεκόρ ακρίβειας.
Το έκανε όμως σήμερα που τόλμησε να επισημάνει πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κοινοτικά κονδύλια για καταπάτηση του κράτους δικαίου, όπως συνέβη με την Ουγγαρία και την Πολωνία, με αφορμή τις διώξεις σε δημοσιογράφους και δικαστικούς για το σκάνδαλο Novartis.
Ο κ. Κύρτσος είπε απλά αυτό που όλη η Ευρώπη συζητά για το καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει πως με τη διαγραφή του θα συνεχιστεί η ομερτά. Δυστυχώς για τον ίδιον, τα κατορθώματά του, που μετατρέπουν την Ελληνική Δημοκρατία σε καθεστώς τύπου Όρμπαν, απασχολούν πλέον την Ευρώπη και τους θεσμούς της
».

Ο Γ. Κύρτσος, με ανάρτησή του, συνέχισε τις αιχμές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας:
«Δύο διαγραφές στη ζωή μου.
Το..1977 από ΚΚΕ.
Το 2022 από ΝΔ.
Το ΚΚΕ έψαξε το θέμα, έστειλε τον Αμπατιέλο στο Λονδίνο να συζητήσουμε, παρουσίασε σκεπτικό.
Στη ΝΔ αποφάσισε ο Μητσοτάκης, δεν υπήρξε συζήτηση, ούτε σκεπτικό.
Η φιλελεύθερη ΝΔ πιο αυταρχική από το ΚΚΕ της δεκαετίας του 70
».


Για να εισπράξει την πληρωμένη συνάμα και ειρωνική απάντηση του ΚΚΕ:
«Κατανοούμε την πικρία του κυρίου Κύρτσου για την διαγραφή του από την ΝΔ. Πάντως η διαγραφή του από το ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται, δικαιώθηκε από τη μετέπειτα πορεία του. Του ευχόμαστε καλό ταξίδι

Share.

Comments are closed.