Ο Παύλος Γερουλάνος δίπλα στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

0

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος, επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων κοριτσιών του The Home Project στη Βικτώρια την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου.
Η δομή που λειτουργεί στην καρδιά της Αθήνας είναι μια από τις 14 που ο οργανισμός συντονίζει στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, δραστηριοποιούνται συνολικά 71 παρόμοιες δομές. Στο The Home Project της Βικτώριας ο Παύλος Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να δει πώς λειτουργεί η δομή, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να μιλήσει με τους ανθρώπους που εργάζονται και τα παιδιά που ζουν εκεί.

Ολοκληρώνοντας της επίσκεψή του ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε:
«Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της δομής κάνουν εξαιρετική δουλειά. Τα παιδιά εδώ, όπως και στις υπόλοιπες αντίστοιχες δομές της χώρας, ζουν και μεγαλώνουν δίπλα μας, αλλά όχι μαζί μας. Και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.
Δεν υπάρχει τέλος στις συζητήσεις που μπορούμε να κάνουμε για τη μετανάστευση, τις ευκαιρίες που δίνει, τους φόβους που προκαλεί, το αν και πως μπορεί να γίνει εποικοδομητικό στοιχείο μιας κοινωνίας. Σε αυτή τη συζήτηση που συνήθως μας χωρίζει ως κοινωνία, συχνά ξεχνάμε τον έναν πληθυσμό που θα έπρεπε να μας ενώνει: τα ασυνόδευτα παιδιά.
Είναι μικρά παιδιά που ξεκίνησαν μια μεγάλη περιπέτεια, ρισκάροντας τα πάντα όχι απλώς για μια καλύτερη ζωή αλλά για τη ζωή την ίδια.
Ο δρόμος τα έφερε στην Ελλάδα, στην πιο ευάλωτη ηλικία τους. Και όμως επιμένουμε να τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι ενήλικες, σαν να καταλαβαίνουν πώς βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση, σαν να ευθύνονται για ό,τι έχουν υποστεί. 
Είναι καιρός να το αλλάξουμε αυτό ξεκινώντας από μια απλή αλλά γενναία πράξη: να τα βγάλουμε από την αφάνεια και να τα αγκαλιάσουμε.
Η παρουσία τους στη χώρα μας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό να τους παρέχουμε το καλύτερο δυνατόν, να τους δείξουμε το πιο ζεστό μας χαμόγελο δίνοντας τέλος στην αγωνία τους. Να γίνουμε η αρχή μιας νέας ευτυχισμένης ζωής για τα αγόρια και τα κορίτσια που γίνονται άντρες και γυναίκες στις γειτονιές και τις πόλεις μας. Γιατί να χάσουμε αυτά τα παιδιά, όταν μπορούμε να τα κερδίσουμε; Αγκαλιάστε τα παιδιά που ζουν στις δομές αν έχετε μια στη γειτονιά σας. Γνωρίστε τα και γνωρίστε τους εργαζομένους, επιστήμονες, που τα φροντίζουν, μην διστάσετε, κλείστε τα αυτιά σας στο μίσος και τον ρατσισμό. Αμέσως κάτι θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αμέσως θα έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Σοφία, τη Μαρία, τον Φώτη, τη Ρένα, τη Γκιουλσάν, τη Τζωρτζίνα, την Άννα Μαρία και τον Δημήτρη. Και όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν σκύψει πάνω στο πρόβλημα και κάνοντας τη ζωή αυτών των παιδιών λίγο πιο χαμογελαστή κάνουν την κοινωνία μας λίγο πιο ανθρώπινη.»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ» σκοπεύει να συνεχίσει επαφές και με άλλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται με δομές ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Share.

Comments are closed.