Χρήστος Μπόνης: 1985 – Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας (προσωπική μαρτυρία)

0

9 Μαρτίου 1985. Έξω από το ξενοδοχείο στην διασταύρωση Βασ. Σοφίας και Πανεπιστήμιου.(τώρα εδώ και πολλά χρόνια είναι το ΥΠ.ΕΞ). Μέσα, στο υπόγειο σε μεγάλη αίθουσα συνεδρίαζε η Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ υπό τον Αντρέα για να αποφασίσουν για τον νέο Π.τ.Δ.
Έξω στον δρόμο και στο Σύνταγμα εκατοντάδες άνθρωποι (πιθανόν και χιλιάδες) μελή, ψηφοφόροι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, φωνάζουν κατά της (διαφαινόμενης) απόφασης για νέα θητεία Καραμανλή. Δημοσιογράφοι εφημερίδων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ καθώς και φωτορεπόρτερ κατά πλειοψηφία Έλληνες είμαστε σε αναμονή.
Είμαι στην γωνία ακριβώς των δυο δρόμων, έχοντας βγει από την συνεδρίαση, μίση ώρα πριν ενώ είχα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη φωτογράφιση (την εποχή εκείνη, μόνο στην αρχή επιτρέπονταν και στην συνεχεία εξέρχονταν όλοι έξω δημοσιογράφοι-φωτορεπόρτερ) και περιμένω με κάποιους άλλους συναδέλφους πολύ πιο παλιούς και προφανώς μεγαλύτεροι σε ηλικία από έμενα (κάποιοι δυστυχώς σήμερα δεν είναι στην ζωή.
Εν αναμονή του αποτελέσματος δεν κουνηθήκαμε κανείς επί ώρες, εξ άλλου τότε όχι internet δεν υπήρχε και κινητή τηλεφωνία , αλλά ούτε καν μια στοιχειώδη επικοινωνία. Επομένως η παραμονή μας εκεί επιβάλλονταν εκ του Νόμου(ρεπορταζ).
Αν θυμάμαι καλά συνομιλούσα με δυο συναδέλφους Θ.Τ και Σ.Κ. για το ποιος θα εκλεγεί.
Περιμένοντας λοιπόν με αγωνία και κάτω από τα συνεχή συνθήματα των συγκεντρωμένων μετά από διάστημα(αν θυμάμαι καλά τώρα δυο ωρών) εξέρχεται με πολύ προσοχή μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Σ.Τ και εν μέσω συνθημάτων κάνει νόημα σταματήστε. Ανακοινώνει Χρήστος Σαρτζετάκης – βουβαμάρα γενική. Ποιος είναι αυτός ακουγόταν. Κάποιοι πολύ μεγάλοι ανέφεραν κάποιο σχόλιο άλλα όχι επ’ ακριβώς. Το μέλος του Ε.Γ δεν έχει τι άλλο να κάνει και εξηγεί το βιογραφικό του. Σιγή για λίγα λεπτά, ξέφρενοι πανηγυρισμοί στο τέλος (ασχέτως να δεν τον γνώριζαν αλλά αφού δεν ήταν Καραμανλής όλα καλα).
Στο επόμενο διάστημα αφού είχε διαρρεύσει το μυστικό, εξέρχεται ο γραμματέας Άκης Τσοχατζόπουλος να το ανακοινώσει τόσο στους συγκεντρωμένους όσο και στον Τύπο. Όταν είδε ότι όλοι το γνώριζαν αναρωτήθηκε, καλά πως το μάθατε. Κάποιοι ένθερμοι έδωσαν το όνομα. Ο ΑΚΗΣ ΕΓΙΝΕ ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ – ΤΑΥΡΟΣ ΣΕ ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΟ. Επέστρεψε εντός και δεν γνωρίζουμε τι είπε στον ΑΝΤΡΕΑ. Μετά από ένα διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών σε ανασχηματισμό που έγινε όλοι καταλάβαμε τι είπε ο Άκης στον Αντρέα
Θυμάμαι ότι στο χώρο που ήμασταν συγκεντρωμένοι οι του τύπου (Ελευθεροτυπία, Έθνος, Νέα, Απογευματινή, Ελεύθερος Κόσμος, Μεσημβρινή κλπ) ήταν και δυο πολύ γνωστοί δημοσιογράφοι του συγκροτήματος Κουρή, ο ένας ξε αυτών έφυγε και πήγε Ταύρο για να ετοιμάσει έκτακτο παράρτημα .
Προφανώς και πολλά άλλα συνταρακτικά γεγονότα και στιγμιότυπα ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί αλλά είναι αδύνατον να περιγραφούν.

Share.

Comments are closed.