Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Το Υπουργείο Παιδείας να εναρμονιστεί άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αδεια ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

0

Όλοι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να λάβουν την άδεια ανατροφής που δικαιούνται. Η απόφαση να έχει αναδρομική ισχύ.

Το Γ’  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη με αριθμό 2367/2021 απόφαση του,  ακύρωσε την περσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (108357/Ε3/21-08-2020), σχετικά με τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Έκρινε ότι δεν είναι γνήσια ερμηνευτική εγκύκλιος, ότι το περιεχόμενό της είναι αντίθετο με το ισχύον δίκαιο, ότι εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου και ότι στερείται νομοθετικού ερείσματος.
Το Δικαστήριο έκρινε, επίσης, ότι εκπαιδευτικός με τέκνο κάτω των 2 ετών δικαιούται με τον διορισμό του να επιλέξει είτε την παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο μέχρι το τέκνο του να κλείσει τα 2 έτη είτε τη λήψη εννεάμηνης άδειας ανατροφής, καθώς και ότι, εκπαιδευτικός με τέκνο μεγαλύτερο των 2 ετών κατά τον χρόνο του διορισμού του δεν δικαιούται μεν μειωμένο ωράριο, μπορεί, όμως, να λάβει ειδική άδεια ανατροφής 9 μηνών ή όση απομένει μέχρι τη συμπλήρωση των 4 ετών του τέκνου του, σύμφωνα και με τη σχετική γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ Μαργαρίτας Παναγοπούλου.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας γιατί ταλαιπώρησε αδικαιολόγητα εκατοντάδες εκπαιδευτικούς αναγκάζοντάς τους να διεκδικήσουν το δίκιο τους στις δικαστικές αίθουσες. Καλεί την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση νέας εγκυκλίου και να εναρμονιστεί με την απόφαση του ΣτΕ προστατεύοντας τη μητρότητα. Η νέα εγκύκλιος θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ για να μην αναγκαστούν οι εκπαιδευτικοί να προσφύγουν ξανά στη δικαιοσύνη.
Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αφήσει, επιτέλους, κατά μέρος τα τερτίπια και την προσπάθεια εξοικονόμησης προσωπικού. Όλοι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να λάβουν την άδεια ανατροφής που δικαιούνται, όπως ισχύει και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Share.

Comments are closed.