Πορτογαλία: Απόλυτη πλειοψηφία των Σοσιαλιστών του Αντόνο Κόστα – Αναλυτικά απαοτελέσματα

0

Την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εξασφάλισε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Πορτογαλία.
Ο Αντόνιο Κόστα, ως γνωστόν, ήταν επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας και προκάλεσε πρόωρες εκλογές, διότι οι σύμμαχοί από τη ριζοσπαστική Αριστερά απέρριψαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τη Δεξιά!
Συγκεκριμένα οι δύο παρατάξεις της πορτογαλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, το Αριστερό Μπλοκ και η Συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων, δεν σταμάτησαν να θέτουν εμπόδια στην κυβέρνηση της οποίας ηγείτο ο Αντόνιο Κόστα. Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση μειοψηφίας λογάριαζε να «γυρίσει τη σελίδα της πανδημίας», χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη που συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στην ΕΕ και στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, την παρεμπόδισαν οι σύμμαχοί της, που αξίωναν μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία

Κόμμα Ποσοστό Έδρες
Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) (Αντόνιο Κόστα) 41,68% 117
Κεντροδεξιό Κόμμα (PPD/PSD) (Ρούι Ρίο) 27,80% 71
Ακροδεξιό κόμμα«Αρκετά» (Chega) (Αντρέ Βεντούρα) 7,15% 12
Φιλελεύθεροι (IL) (João Cotrim Figueiredo) 4,98% 8
Αριστερό Μπλοκ (BE) (Catarina Martins ) 4,46% 5
Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP) και το Κόμμα Οικολόγων/«Οι Πράσινοι» (PEV) 4,39% 6
Κόμμα υπέρ των ζώων (PAN) (Inês Sousa Real) 1,53% 1
Οικοσοσιαλιστικό κόμμα (L) (Rui Tavares ) 1,28% 1
Λαϊκό Κόμμα (CDS-PP) (Francisco Rodrigues dos Santos) 0,94% 3
PPD/PSD.CDS-PP.PPM 0,53% 2

 

Κόστα: Η Πορτογαλία χρειάζεται σταθερότητα για να πετύχει οικονομική ανάκαμψη
Τα αγκάθια αυτά οδήγησαν τον κεντροαριστερό Κόστα να ζητήσει από το εκλογικό σώμα να του δώσει ισχυρή εντολή για μια νέα κυβερνητική θητεία.

«Όλοι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές και πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μια καθαρή νίκη που θα δώσει σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργήσει τη συναίνεση και την εθνική ενότητα που είναι θεμελιώδους σημασίας για εμάς ώστε να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή την πανδημία», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα σε συγκέντρωση στο Πόρτο την περασμένη Παρασκευή. Ο ίδιος τόνισε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται σταθερότητα για να πετύχει οικονομική ανάκαμψη.
Και οι ψηφοφόροι πράγματι τον εμπιστεύτηκαν και τον επιβράβευσαν, με αποτέλεσμα το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο πορτογαλικό κοινοβούλιο μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του.
Έτσι ο κ. Κόστα μπορεί πια να περάσει το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 και να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου επενδύσεων 16 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ και οι επενδυτές αναμένεται να εκτιμήσουν τη νέα ισχυρή εντολή του Αντόνιο Κόστα, με δεδομένο ότι η κυβέρνησή του μείωσε σε επίπεδα ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Share.

Comments are closed.