Πρόταση μομφής: Απορρίφθηκε με 156 κατά, 142 υπέρ και 1 παρών του Μπογδάνου

0

Απορρίφθηκε με ψήφους 156 κατά, 142 υπέρ και 1 παρών, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, επί 299 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ υπήρξαν και 1 «παρών» του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου.
Σημειώνεται ότι απουσίαζε από την ψηφοφορία η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου λόγω έκτακτης εισαγωγής της στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».
Όπως είπε, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, κατά την τριήμερη συζήτηση έλαβαν τον λόγο 150 βουλευτές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 28 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δηλαδή 190 ομιλητές. Σημειώνεται επίσης, ότι η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας (Παρασκευή, 28/1) ολοκληρώθηκε στις 03:30 πμ, “λίγο πριν το λυκαυγές”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας. Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας (Σάββατο, 29/1) ολοκληρώθηκε στις 03:45 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η τρίτη ημέρα (Κυριακή, 30/1) ολοκληρώθηκε στις 20:30, οπότε και άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία.

Μητσοτάκης: Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις αλλαγές στην παιδεία και μεταξύ άλλων στις 16.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
«Δεν μπορώ να μη σταθώ στην ακρογωνιαία εθνική προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδος που δεν είναι άλλη από την αμυντική και διπλωματική μας πολιτική. Που πλαισιώνεται από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς μας στο μεταναστευτικό», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «οι ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 10 χρόνια».
«Σήμερα η Ελλάδα έχει πλέγμα ισχυρών στρατηγικών σχέσεων με την Αμερική και τη Γαλλία», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όταν αναφέρεστε στα 5 δισ. των απευθείας αναθέσεων έχετε συμπεριλάβει και τη δαπάνη για τα Ραφάλ, έτσι δεν είναι; Τα πρώτα Ραφάλ πετάνε ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και ξεκίνησαν να κατασκευάζονται οι πρώτες φρεγάτες. Ναι, αυτά τα Ραφάλ για τα οποία ούτε ένα στέλεχός σας δεν καταδέχτηκε να έρθει στην τελετή υποδοχής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Πρόκειται για τους ίδιους που τώρα μιλούν για δήθεν καθεστωτισμό και αυταρχισμό της κυβέρνησης. Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο ο οποίος μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνατε την πρόταση δυσπιστίας. Για τον κ. Φουρθιώτη. Ο κ. Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε αναφορά σε αυτόν. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα γεγονότα αρκούν. «Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όπως έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία που λέγεται Νοβάρτις η οποία κατέρρευσε με πάταγο», πρόσθεσε.
«Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη δικαιοσύνη. Πότε θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγνώμη; Κάντε το τώρα. Ντροπή σας. Μας κάνετε και κηρύγματα για το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα δικαιώματα δεν είναι μόνο κινήματα αλλά και κινήσεις. «Έπρεπε να έρθει στην εξουσία η ΝΔ για να γίνει το αυτονόητο, να καταργήσει τον αποκλεισμό των ομοφυλοφίλων από την εθελοντική αιμοδοσία. Έπρεπε να το κάνει ο κ. Πλεύρης τον οποίο κατά τα άλλα κατηγορείτε για ακροδεξιό», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του δεν είναι να συμβάλει στο «τοξικό κλίμα στο οποίο αισθάνεται άνετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».
«Θέλω να αναδείξω πόσο αληθινά διαφορετικοί είμαστε. Εκπροσωπώ κυβέρνηση η οποία προχωρά κάνοντας πολλά σωστά και κάνει κάποια λάθη. Εσείς κ. Τσίπρα εκπροσωπείτε μια λάθος κυβέρνηση. Γι’ αυτό η σημερινή πρόταση δυσπιστίας είναι κίνηση απελπισίας, μομφή χωρίς μορφή, καταδικασμένη να αποτύχει. Η δική μας παράταξη είναι ανοικτή σε κάθε γόνιμη ιδέα», πρόσθεσε.

Τσίπρας: κ. Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά
«Τρεις μέρες συζήτησης απέδειξαν πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία. Αποτύχατε με τεράστιο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός είναι «κλεισμένος στη προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς» και ανέφερε πως «όταν ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε ο πολιτικός αυτός έχει ήδη τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει ακόμη». «Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά», είπε. «Τελειώσατε», όχι μόνο γιατί -όπως του καταλόγισε-, απέτυχε με «τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε» (πανδημία, φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά), «αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνει παταγωδώς σε όλα», συνεχίζει να προκαλεί. Σχολίασε ότι οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία στην «προπαγάνδα που κατασκευάζει» η κυβέρνηση και πως αυτό «το καταλαβαίνει κανείς με τη πρώτη ματιά, αφού κανένας σταθμός δε μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα απ’ τους περαστικούς».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απέτυχε αλλά δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει κάτι στην πολιτική του. Είπε πως αντί να απολογηθεί στον ελληνικό λαό «γιατί μια από τις βασικές σας υποσχέσεις ήταν ότι θα φτιάξετε επιτελικό κράτος και έχετε φτιάξει ένα επιτελικό μπάχαλο» και πως είχε «το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο και πάλι ως ασπίδα σας την τραγωδία στο Μάτι». «Το Μάτι κύριε Πρωθυπουργέ ήταν ένα συλλογικό τραύμα που απαιτεί σεβασμό, σεμνότητα και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που διαρκώς κάνετε για να αποκρύψετε τις ευθύνες σας», υπογράμμισε, και ρώτησε πού ήταν προχθές ο κ. Συνολάκης για να δώσει στον πρωθυπουργό «το σχέδιό του να εκκενώσετε την Αττική Οδό και τη Μαραθώνος και την Κατεχάκη και την Μεσογείων, σε 25 λεπτά και όχι σε 25 ώρες». Είπε ότι «οι γνώσεις και η «τεχνοκρατική επάρκεια» της κυβέρνησης «θάφτηκαν στο χιόνι, όπως πνίγηκαν στις πλημμύρες, όπως κάηκαν στις πυρκαγιές με δύο μποφορ». Ρώτησε πού ήταν το 112 να στείλει οδηγίες στους εγκλωβισμένους οδηγούς. «Πού ήταν το κράτος όλες αυτές τις ώρες;», ρώτησε, σχολιάζοντας ότι «ακόμη και ο στρατός που επενέβη εσπευσμένα και χωρίς σχέδιο, τη Τρίτη το πρωί, την ώρα που επιχειρούσαν οι στρατιώτες για τον απεγκλωβισμό οχημάτων και οδηγών, έλαβαν εντολή να αφήσουν ό,τι κάνουν και να μαζευτούν στην έξοδο 10, όπου ήταν μαζεμένα τα τηλεοπτικά συνεργία για να πάρουνε πλάνα». Τον κατηγόρησε ότι τα κάνει όλα για την επικοινωνία και πως ζήτησε «συγγνώμη» ενώ μετέθεσε την ευθύνη, όπως είπε, σε όλους τους άλλους. «Μας λέτε, για να πεισθούμε ότι φταίνε οι άλλοι ότι κάνατε μάλιστα και κρίσιμες συσκέψεις χωρίς να κρατάτε πρακτικά. Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται ο μόνος που κράταγε πρακτικά σε αυτή τη κυβέρνηση ήταν ο κ. Φουρθιώτης», σχολίασε.
Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «δώσει διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο» και σχολίασε ότι αφού είναι τόσο βέβαιος ότι θα κερδίσει στις εκλογές «γιατί δεν τις προκηρύσσει ώστε να αποδείξει την εμπιστοσύνη του λαού στο πρόσωπο του;». Έθεσε το ερώτημα μήπως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τις δημοσκοπήσεις και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παράγει πολύ περισσότερα δεινά, διαφθορά και ψέμα απ’ ότι ο λαός μας θα μπορούσε να καταναλώσει».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν θα μπορούσε να φτιάξει αποτελεσματικό και επιτελικό κράτος «όταν έχετε αλλεργία στο ίδιο το κράτος και αγαπάτε μόνο κάθε τι ιδιωτικό». Τον κατηγόρησε ειδικότερα ότι «προωθεί την εισβολή της κερδοσκοπίας στη δημόσια Υγεία», ότι «ενώ ο κόσμος δεν έχει να βγάλει το μήνα με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, εσείς ιδιωτικοποιείτε πλήρως τη ΔΕΗ και τα ηλεκτρικά δίκτυα» και ότι «περιμένει από το Θεό του κέρδους να το λύσει, μοιράζοντας κάποια ψίχουλα σε όσους πλήττονται». «Πώς θα παγώσουν λοιπόν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όταν στο κέντρο της λογικής σας δεν είναι η κοινή ωφέλεια αλλά οι τιμές της μετοχής στο χρηματιστήριο;», τόνισε. Τον κατηγόρησε ότι άφησε τα τεστ PCR «να φτάσουν σε τιμές που παραπέμπουν σε μαύρη αγορά περιόδου κατοχής και ύστερα βάλατε πλαφόν διπλάσιο, και τριπλάσιο, από τις τιμές που πετυχαίνουν δήμοι» και ότι «δύο χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και αφήνετε τα ιδιωτικά έξω από τη μάχη».
Τη χώρα την κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες;
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Μητσοτάκη περί «στενών σχέσεων» με τον Μένιο Φουρθιώτη «που κουβαλάει περισσότερες από 30 εκκρεμείς υποθέσεις με τη δικαιοσύνη και που επί των ημερών σας έγινε πρόσωπο επί των τιμών με 12 αστυνομικούς να τον φυλάνε».
Απευθυνόμενος προς τον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι «είναι πραγματικά θλιβερό» για την ίδια τη δημοκρατία, «να εκβιάζεται ένας υπουργός, δεξί χέρι του πρωθυπουργού, από έναν άνθρωπο υπόδικο μ’ αυτή τη διαδρομή που έχει». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον ρώτησε αν είναι σίγουρος για το «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Την κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες;», προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου».

Κατρίνης: Το ΚΙΝΑΛ δεν προσφέρεται για βολικός εταίρος στον δικομματισμό του 1,5 κόμματος
«Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους. Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με ευθύνη και συνέπεια. Λέμε όμως όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια», ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή. Ταυτόχρονα υπογράμμισε σχετικά με τις πρόωρες εκλογές ότι θα τις επιβάλει η κοινωνία. «Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά δεν θα μιμηθούμε ούτε τον κ. Μητσοτάκη που ζητούσε εκλογές επί τρία χρόνια ούτε τον κ. Τσίπρα που κάθε μέρα κάνει το ίδιο» είπε ο κ. Κατρίνης.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη βούληση ενός νέου ρεύματος στην κοινωνία και η δυναμική του προκαλεί ανασφάλεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και κατέστησε σαφές ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για βολικός εταίρος στον δικομματισμό του 1,5 κόμματος». Παράλληλα κατέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι εκφράζει μόνο αυτή το Κέντρο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ιδιοκτήτης της προοδευτικής παράταξης ξεχνώντας ότι κυβερνούσε με τον Πάνο Καμένο. «Αποτύχατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα 2,5 χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση», είπε.
Δριμεία ήταν η κριτική του κ. Κατρίνη στην κυβέρνηση για την οικονομία, λέγοντας ότι έχει αποτύχει να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την κατηγόρησε πώς επιχειρεί αντιθέτως τον βίαιο μετασχηματισμό της. Εξίσου επικριτικός ήταν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία, την ακρίβεια και την πρόσφατη κακοκαιρία, όπου υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε επιτελικό κράτος αλλά επιτελικό χάος. Μάλιστα με αφορμή χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πώς υπάρχουν χρήματα για να οργανωθεί σωστά η Πολιτική Προστασία από δω και πέρα γιατί στο μέλλον θα έχουμε φυσικές καταστροφές ακόμη και σεισμούς, ο Μιχάλης Κατρίνης αποκάλυψε οτι ο ΟΑΣΠ εδώ και 4 μήνες είναι ακέφαλος γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του στο Υπουργείο Πολιτικής Προστάσίας και Κλιματικής Κρίσης.
Επίσης χαρακτήρισε ανοίκεια την επίθεση του Κυριάκου Βελόπουλου στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας είναι πια αρωγός της κυβέρνησης.
Κλείνοντας την ομιλία του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ ανήγγειλε ότι το Κίνημα Αλλαγής ξεκινάει ένα μεγάλο και ειλικρινή διάλογο με το λαό προτείνοντας «ένα μεταρρυθμιστικό, αξιόπιστο πρόγραμμα, ένα νέο σχέδιο για την Ελλάδα που μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εφαρμόσει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share.

Comments are closed.