Δημήτρης Μάντζος*: Για μια Κοινωνία Αξιοπρέπειας

0

Η πανδημία προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές και εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η Ελλάδα ζει, με το εμβόλιο, όσα έζησε η Δυτική Ευρώπη χωρίς το εμβόλιο. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πέτυχε τους στόχους του, παρά τα παχυλά κονδύλια που δαπανήθηκαν σε διαφήμιση, με αδιαφανή κριτήρια. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση, ήδη από το καλοκαίρι, επιμένει ότι η περιπέτεια του κορονοϊού φτάνει στο τέλος της. Τα αντιφατικά μηνύματα σε συνδυασμό με τον σταθερά υψηλό αριθμό ημερήσιων θανάτων εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας. Η επιβάρυνση του ΕΣΥ συνεχίζεται αμείωτη, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αστήρικτο σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.
Παράλληλα, στο πεδίο της οικονομίας, η ακρίβεια εξελίσσεται στο σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα. Τους αμέσως επόμενους μήνες, αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η κρίση ακρίβειας πλήττει τους πιο ευάλωτους, βαθαίνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Ο τομέας της ενέργειας είναι ο πλέον χαρακτηριστικός: οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα έχουν αυξηθεί δραματικά. Η ενεργειακή κρίση επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες, σε συνθήκες πραγματικής ενεργειακής δημοκρατίας. Ένα μίγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων είναι αναγκαίο, για την τόνωση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας και για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Μια δίκαιη πολιτική κατά της ακρίβειας.
Οι προκλήσεις, άλλωστε, στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, πριν από λίγες ημέρες, στην Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές, απέδειξαν την ανεπάρκεια ενός δήθεν «επιτελικού» κράτους που στερείται του βασικού επιτελικού στοιχείου: του συντονισμού. Παρά την ακριβή πρόγνωση της χιονόπτωσης, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε απροετοίμαστος και εντελώς ασυντόνιστος, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν αβοήθητοι επί πολλές ώρες σε κεντρικές οδούς ή και στα σπίτια τους, χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Η απουσία πρόληψης και επιχειρησιακού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε με συγγνώμες κατόπιν εορτής ούτε με αποσπασματικά μέτρα ανακούφισης.
Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, αναδύεται η ανάγκη για γενναία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η απόπειρα οικοδόμησης ενός ψευδεπίγραφου «δικομματισμού» απέτυχε. Η αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον μια ευδιάκριτη πραγματικότητα. Η τάση ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε απρόσμενη ούτε αναίτια. Μέσα από μια πολυετή συνεπή πορεία αυτονομίας, το Κίνημα έχτισε την αξιοπιστία του, ενώ με τον στέρεο και τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό του λόγο κατόρθωσε, σε πολλές περιπτώσεις, να αναπληρώσει το κενό μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς πυξίδα.
Σήμερα, με νέα δυναμική και αυτοπεποίθηση, σε κλίμα ανανέωσης και ενότητας, το Κίνημα βαδίζει προς τα εμπρός. Με βαριά ιστορική παρακαταθήκη, αλλά και φρέσκιες ιδέες. Με δυνατή και σοβαρή φωνή. Με γνώση και προτάσεις. Θέλουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μια Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Με τις δικές μας αρχές και αξίες. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Σύγχρονο και αποτελεσματικό, στο πλευρό του πολίτη. Για μια κοινωνία δίκαιη, ανοικτή, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μια Πολιτεία που θα μπορεί να διακρίνει την αδικία και θα την αντιμετωπίζει, όχι στα λόγια, αλλά με θετικά μέτρα και πρωτοβουλίες. Για μια κοινωνία αξιοπρέπειας.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

* Ο Δημήτρης Μάντζος είναι εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ

Share.

Comments are closed.