Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατάθεσε ο Τσίπρας στη Βουλή – «Εχει έρθει η ώρα να φύγετε»

0

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣΑλέξης Τσίπρας, ξαφνικά στη στη Βουλή εξαπέλυοντας δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης τόσο για τη διαχείριση της κακοκαιρίας όσο και για τα ζητήματα της πανδημίας, της ακρίβειας, της διαφάνειας κ.α.
«Καταθέτω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Έχει έρθει η ώρα να φύγετε. Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά κι έκανε λόγο για «τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους» σε όλα τα επίπεδα και κατήγγειλε ερντογανοποίηση και ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής, με «διώξεις σε όσους αντιστέκονται».
Η Βουλή διάκοψε προσωρινά τις εργασίες της και θα ξεκινήσει η συζήτηση το απόγευμα της Παρασκευής για να ολοκληρωθεί την Κυριακή με ονομαστική ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά ο Τσίπρας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να ανέβει στο βήμα της Ολομέλεια και να καταθέτει πρόταση μομφής.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ο Τσίπρας επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε:

«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας.
Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης τη ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει.
Δε θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο».

Σημεία παρέμβασης Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

 • Μία εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Άφησε χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας, με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη.
 • Ο χιονιάς έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη και τις ολιγωρίες τους και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους.
 • Κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε πολίτες χάνουν τη ζωή τους
 • Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί
 • Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού, είναι ένα διαρκές έγκλημα που δεν κρύβεται από καμία επικοινωνία
 • Ζήτησα το λόγο γιατί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης που δεν πιστεύουν στο κράτος, αρνούνται να ακούσουν και να καταλάβουν, να πάρουν μέτρα. Και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων να λυμαίνονται με την ακρίβεια τη ζωή των συνανθρώπων μας
 • Διευκολύνουν την κερδοσκοπία, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης την εκχώρηση της ΔΕΗ, να μην μειώσουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, να μην αυξήσουν τον κατώτατο μισθό. Δεν δείχνουν ίχνος διάθεσης να αλλάξουν τη στάση τους.
 • Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς.
 • Ζήτησα εκτάκτως το λόγο επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους απλώνεται στο σύνολο του κράτους. Το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος οδηγούν με γοργά βήματα στην ανασφάλεια και την οικονομία στο γκρεμό. Οι ίδιες πρακτικές από παλιά της αδιαφάνειας και της εξυπηρέτησης των ελίτ, θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με το παρελθόν.
 • Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για την τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία. Σε κάθε μέτωπο που δοκιμάζεται η ζωή και η ασφάλεια.
 • Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας. Οδηγούμαστε σε ολισθηρό κατήφορο, στην ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής.
 • Ζήτησα το λόγο γιατί τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει η πλειοψηφία της λογικής από αυτήν την κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλιστα.
 • Σε κάθε δυσκολία που εξελίσσεται σε τραγωδία, δεν μπορούν ούτε θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα από τα λάθη τους, τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη.
 • Αντιμετωπίζουν τα πάντα με θεατρικές συγγνώμες, όπως χθες, για να διαφυλάξουν την εικόνα του Πρωθυπουργού.
 • Ζήτησα το λόγο γιατί με δύο λόγια δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
 • Έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής.
 • Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη δημοκρατία.
 • Να φύγετε, γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς
 • Ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει καθημερινότητα του πολίτη δύο χρόνια τώρα.
 • Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες και τη χώρα τόση παρακμή.
 • Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Έχει έρθει η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος.
 • Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρόν στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη.
 • Καλούμε κάθε πολίτη να στρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια.

Ο στόχος της πρότασης μομφής του Τσίπρα
Με την κίνησή του αυτή ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πιέσει το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την Χαριλάου Τρικούπη, διαπιστώνοντας ότι δημοκοπικά δεν πάει καθόλου καλά.
Πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το σημερινό βήμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι  το «επόμενο βήμα», με αμέσως προηγούμενο το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
Βέβαια πρέπει να παραδεχτούμε, ότι όπως έχουν οι συσχετισμού στη Βουλή, η κατάθεση πρότασης μομφής αποτελεί το κατεξοχήν «όπλο της κυβέρνησης», όμως ο κ. Τσίπρας κάνει αυτή την κίνηση εκμεταλλευόμενος την άστοχη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς», τον μεγάλο αριθμό νεκρών της πανδημίας αλλά και την εκτόξευση της ακρίβειας. Το αν θα του βγει αυτή η κίνηση θα φανεί στον μέλλον.
Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η πίεση που ασκεί η Κουμουνδούρου μέσω της πρότασης μομφής απευθύνεται και προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να λάβει θέση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς όλου του τελευταίου διαστήματος. Ενδεικτική του κλίματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής ήταν και η σημερινή αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Βουλής, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτά κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Share.

Comments are closed.