Μητροπολίτης Ιερόθεος: Δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση για τη διχοτόμηση την μητρόπολης Αιτωλία & Ακαρνανία [Βίντεο]

0

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους όλου του Νομού, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Διοικητήριο) στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.
Στην αρχή τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στην πρόσκληση τους παριστάμενους και παρουσίασε τις απόψεις του για τέσσερα βασικά θέματα.

Πρώτον, ανέλαβε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας την 3 Ιανουαρίου 2002, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ως Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, ύστερα από την κοίμηση του Μητροπολίτου Κοσμά, ώστε να μην υπάρχει κενό στην εκκλησιαστική διοίκηση, και να υπάρχει ενότητα της κάθε Μητροπόλεως με την Εκκλησία.
Ως Τοποτηρητής έχει ποιμαντική και διοικητική αρμοδιότητα μέσα στα πλαίσια των  διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει Τοποτηρητής μέχρι την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου, στον οποίο θα παραδώσει την διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως.
Μέσα στα πλαίσια αυτά είπε ότι και ο ίδιος γνωρίζει τα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας του Νομού Αιωλοακαρνανίας, διότι στο παρελθόν 4 χρόνια μαθήτευσε στα «Παπαστράτεια» Σχολεία Αγρινίου, 15 χρόνια συνοικούσε με τον Γέροντά του άγιο Καλλίνικο, Μητροπολίτη Εδέσσης, που καταγόταν από την Αιτωλοακαρνανία και διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, και του διηγούταν πολλά περιστατικά, και 27 χρόνια είναι Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Δεύτερον, συνδεόταν με τον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Κοσμά με αδελφική φιλία και αγάπη από τα μαθητικά χρόνια στο Αγρίνιο, και συνεργάζονταν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος τόσο στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας όσο και στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά ήταν διαχρονικό, σημαντικό και πρέπει να συνεκτιμηθεί στην ολότητά του. Τελικός Κριτής είναι ο Θεός.

Τρίτον, τα τελευταία χρόνια η Χώρα μας πέρασε από τρεις μεγάλες κοινωνικές και εθνικές κρίσεις, ήτοι την οικονομική, την προσφυγική και την υγειονομική, και αυτό επηρέασε την ζωή των ανθρώπων και το έργο της Εκκλησίας, η οποία (Εκκλησία) προσπάθησε και προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αυτές, με το λειτουργικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό-κοινωνικό έργο της.
Στην θεολογική γλώσσα λέμε ότι ζούμε σε κοινωνίες μεταπτωτικές με πολλά προβλήματα, και γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει δε να αποφεύγονται τα δύο άκρα, δηλαδή η απόλυτη ελευθερία που καταλήγει σε ασυδοσία, και ο ολοκληρωτισμός. Πρέπει να επικρατή η μεσότητα, αφού κατά τον Αριστοτέλη η αρετή είναι η μεσότητα μεταξύ ελλείψεως και υπερβολής.
Η Εκκλησία σέβεται τους φορείς της πολιτικής εξουσίας, χωρίς να ταυτίζεται με αυτούς και να ασκεί πολιτική, αλλά και σέβεται την ιατρική επιστήμη, η οποία πρέπει να ελέγχεται από την επιστήμη της Βιοηθικής. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ θεολογίας και επιστήμης, αφού και οι δύο κινούνται σε συγκεκριμένα όρια που είναι προσδιορισμένα και έχουν κοινό σκοπό τον άνθρωπο.
Γι΄αυτό  πρέπει  να τηρούνται οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ελήφθησαν ύστερα από γνωμοδοτήσεις των Συνοδικών Επιτροπών και εισηγήσεις Ιεραρχών.
Το θέμα της πανδημίας είναι κυρίως ιατρικό και το αντιμετωπίζει Πολιτεία με τα ανάλογα όργανα που διαθέτει. Η Εκκλησία σέβεται την Ιατρική Επιστήμη όταν εργάζεται για την  σωματική υγεία των ανθρώπων, ενώ η ίδια με τα Mυστήριά της και την Θεολογία της ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό και προσφέρει στους ανθρώπους πνευματική υγεία.

Τέταρτον, μετά την κοίμηση του Μητροπολίτου Κοσμά διακινήθηκαν μερικά σενάρια που υπήρχαν και παλαιότερα για την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το θέμα αυτό είναι δύσκολο από κάθε πλευρά και ο ίδιος δεν θέλει να ασχοληθεί με τέτοια σενάρια, γιατί είναι λεπτή η θέση του, ως Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και ως Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Ενημέρωσε υπεύθυνα ότι αυτήν την περίοδο δεν συζητείται το θέμα αυτό επισήμως στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας, και εν πάση περιπτώσει αν τεθεί επισήμως τέτοιο θέμα, θα αντιμετωπισθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Πολιτεία και πρέπει να υπάρξη συναντίληψη.

Δείτε σε βίντεο του Nafpaktianews τη συνέντευξη του τοποτηρητή Μητροπολίτη της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Ιεροθέου

Share.

Comments are closed.