«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρχει ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, που είναι καθολικό αίτημα της ελληνική κοινωνίας» τονίζει εμφατικά όπου βρεθεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος.
«Η Ελληνική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα πλέον να παρεμβαίνει, όταν οι πρυτανικές αρχές καταγγέλλουν παράνομες πράξεις» διαπίστωσε εσχάτως ο Υπουργός με αφορμή την εκκένωση της 34χρονης κατάληψης στο βιολογικό του ΑΠΘ, μετά από τις συντονισμένες ενέργειες του Πρύτανή του σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.
Στο Κίνημα Αλλαγής στέρεψε το μελάνι να το γράφουμε και βράχνιασε η φωνή μας να το λέμε, με όλους τους τρόπους, σε όλους τους τόνους, σε κάθε ευκαιρία, από την ημέρα που περιχαρής και απαστράπτουσα η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ, περιέφερε ως λάβαρο το νομοσχέδιο για τα όρια και τη λειτουργία του πανεπιστημιακού ασύλου. Με τη δυνατότητα, οι δημόσιες αρχές να ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους και στους χώρους των πανεπιστημίων σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, προϋπάρχουσα αλλά μη λειτουργούσα, εκείνο που έκανε τη διαφορά είναι η πολιτική βούληση ενεργοποίησής της και η εξαγγελία αρωγής της πολιτείας στα ίδια τα πανεπιστήμια, να εγκαταστήσουν συστήματα ασφαλείας που θα εποπτεύουν τους χώρους ευθύνης τους.
Οι τελευταίες διαπιστώσεις της κυβέρνησης για τις δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας – που όλοι πλην της κυβέρνησης γνωρίζαμε- όταν καλείται να πράξει το καθήκον της, ήταν η βασική μας αντίθεση στη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα νομοθετικών διατάξεων – παγκόσμιας πρωτοτυπίας- που έφερε το Φεβρουάριο 2021 το Υπουργείο Παιδείας, για τη θεσμοθέτηση ειδικών Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), της Ελληνικής Αστυνομίας που θα κατοικοεδρεύουν εντός των ΑΕΙ, με την ταυτόχρονη εξαγγελία των αντίστοιχων διορισμών 1000 αστυνομικών, ως σύγχρονη αντίληψη για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Τότε, η κυβέρνηση, με παρωπίδες στα μάτια και ωτασπίδες στ’ αυτιά, έβλεπε μόνο την ανάγκη να προσθέσει λίγη ακόμη λάμψη στην εικόνα της και να ικανοποιήσει το εκλογικό της ακροατήριο, έστω και με άλλο ένα άχρηστο νομοθέτημα, που ναρκοθετεί την ίδια την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, ασφάλειας και απρόσκοπτης λειτουργίας του σύγχρονου δημόσιου πανεπιστημίου.
Από τότε μέχρι σήμερα, εν αναμονή των 400 του ΟΠΠΙ- τόσους αποφασίστηκε τελικά ότι χρειάζεται η κυβέρνηση για να σώσει τα πανεπιστήμια- μετράμε κάμποσους εκφοβισμούς και προπηλακισμούς φοιτητών και μελών ΔΕΠ, μια εξευτελιστική διαπόμπευση του πρύτανη του ΟΠΑ, ένα πρόσφατο επεισόδιο ξυλοδαρμού καθηγητή σε ώρα μαθήματος, κι όλα αυτά από συγκεκριμένες συχνά μεταφερόμενες ανά την επικράτεια, ομάδες κρούσης μπαχαλάκηδων, αποτελούμενες από παλαίμαχους συνταξιούχους επαναστάτες, στρατολογημένους έμφορτους ορμονών νεονταήδες, με την ευγενική χορηγία σωματείων του κοινού εγκλήματος και την αφελή φιλική συμμετοχή νεοεισαχθέντων νεολαίων. Μετράμε όμως και τις φωτεινές εξαιρέσεις, εκεί που η τόλμη και η προσήλωση στο καθήκον που επιβάλει η θέση ευθύνης, οδήγησαν στο ξήλωμα της μεγαλύτερης αγοράς ναρκωτικών και προϊόντων μαϊμού της Πατησίων μπροστά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τη λήξη της ντροπιαστικής κατάληψης του κτιρίου Γκίνη στο ΕΜΠ και της διατηρητέας 34χρονης κατάληψης του βιολογικού στο ΑΠΘ, καθώς και μερικές ακόμη. Αυτές, οι μετρημένες στα δάχτυλα επιτυχίες, με επεμβάσεις της υπάρχουσας Ελληνικής Αστυνομίας -χωρίς τους 400-, ολοκληρώθηκαν με τη στενή συνεργασία αυτών των διοικήσεων των ΑΕΙ, που βρήκαν το κουράγιο να κάνουν τη δουλειά που τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία. Δεν φτάνουν για να αλλάξουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, δείχνουν όμως τον δρόμο που δεν είναι μακρύς, είναι σύντομος και απαιτητικός.
Στα ψιλά γράμματα και κάτω από τους ευμεγέθεις τίτλους των τελευταίων κυβερνητικών ανακοινώσεων για την έναρξη εκπαίδευσης των 400 του ΟΠΠΙ, που θα σώσουν την ακαδημαϊκή ζωή της χώρας, πέρασε αθόρυβα η είδηση αναδίπλωσης της κυβέρνησης. Τελικά οι νεοπροσληφθέντες ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. με τις φρεσκοραμμένες διακριτές στολές που έγιναν είδηση, δεν θα περιδιαβαίνουν, όπως φαίνεται, στους χώρους εντός των πανεπιστημίων, αλλά θα περιπολούν περιμετρικά εκτός πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, συνεργαζόμενοι με τις διοικήσεις των ΑΕΙ και θα έχουν την ικανότητα άμεσης επέμβασης σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινης πράξης.
Τόσος χρόνος και κόπος ξοδεύτηκαν, τόσες εκπτώσεις στη μάχη της νομιμότητας, τόσα περιστατικά γενικευμένης αναταραχής στην ακαδημαϊκή κοινότητα σπαταλήθηκαν, για να διαβεί η κυβέρνηση το μονοπάτι της κοινής λογικής που είχε εξαρχής μπροστά της.
Στοιχειώδης πολιτική ευφυΐα είναι να βλέπεις, να ακούς και να αναπροσαρμόζεις τον σχεδιασμό και τα μέτρα που πήρες, όταν χρειάζεται. Πολιτική γενναιότητα είναι να το παραδέχεσαι. Δεν είναι κακό να διορθώνεις τα λάθη και τις αστοχίες σου. Κακό είναι να μη μαθαίνεις και χειρότερο να επιμένεις στο λάθος για να κρύψεις την ελαφρότητα των αρχικών επιλογών του.
Η αλγεινή εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων που εθιστήκαμε να ανεχόμαστε θα αλλάξει μόνο όταν αλλάξουμε εμείς.
To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Το Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δίωρη παράταση ψηφοφορίας (μέχρι…
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), λόγω της δυσλειτουργία της πλατφόρμα των ηλεκτρονικών εκλογών για τα…
Από το ξεκίνημα της διαδικασίας σήμερα για τις ηλεκτρονικές εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια γινόμαστε δέκτες…
Με έντονες αναφορές στην αντιπολίτευση και στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης τοποθετήθηκε…
Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τσαγκαρέλλη «Το χάδι της Κίρκης» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 3/11…
Στις συναντήσεις στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα…