Οι προτάσεις Τσίπρα δημιουργούν ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Οι 11 που διαφωνούν

0

Χθες γράφαμε για την κίνηση-έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα, που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση Τσίπρα δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον σκληρό κομματικό πυρήνα και, κυρίως, από την πλευρά της λεγόμενης «Ομπρέλας». Κατά τη διάρκεια του πολύωρου Πολιτικού Συμβουλίου τα στελέχη της «Ομπρέλας» αντέδρασαν έντονα μιλώντας ακόμη και για «αντιδημοκρατική» πρόταση.
Εντονότερη ήταν η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, με βασικό επιχείρημα ότι δημιουργείται ένα αρχηγο-κεντρικό κόμμα, ότι καταργείται η λογοδοσία και αυτονομείται πλήρως ο αρχηγός και η ηγετική ομάδα. Μια από τις φράσεις που ακούστηκαν ήταν ότι «Φτιάχνουμε κόμμα star system». Να τονιστεί δε ότι και τρία κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν πως πρόκειται για μοντέλο που κινείται έξω από τις παραδόσεις της Αριστεράς και «ρευστοποιεί το κόμμα», όπως αναφέρει και το φιλικά προσκείμενο site στον ΣΥΡΙΖΑ, tvxs.
Πάντως η εισήγηση Τσίπρα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα πασοκογενή στελέχη και τελικά εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Καταψήφισαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ράνια Σβίγγου, Εφη Καλαμαρά, Πάνος Λάμπρου και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης.
Τον τελικό λόγο βέβαια σε αυτή τη ρήξη που δημιουργήθηκε από τις προτάσεις Τσίπρα θα τον έχει το συνέδριο, το οποίο θα γίνει στις 31 Μαρτίου και το οποίο θα κληθεί να την εγκρίνει. Επιπλέον το συνέδριο θα κληθεί να εγκρίνει και τις υποψηφιότητες για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (αν υπάρξουν) και την Κεντρική Επιτροπή, ενώ η ψηφοφορία για την εκλογή θα διεξαχθεί αμέσως μετά το συνέδριο.

Share.

Comments are closed.