Γ. Παπανδρέου – Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya: Υπάρχει ο άλλος δρόμος, της συνεννόησης και της ειρήνης με τη Τουρκία [Βίντεο]

0

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Çankaya, μαζί με τον συνθέτη και συγγραφέα Ζουλφού Λιβανελί, για την προσφορά τους στους αγώνες για την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Το βραβείο που δίνεται για πρώτη φορά το 2022, αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου της Τσανκάγια (προαστείου της Άγκυρας), Αλπέρ Τασντελέν (Alper Taşdelen) και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χικμέτ Τσετίν (Hikmet Çetin).
Η τελετή βράβευσης έγινε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, παρουσία του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλισντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu ), της προέδρου του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), Μεράλ Ακσενέρ, του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς (Mansur Yavaş), μελών του τουρκικού Κοινοβουλίου και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σήμερα η ανθρωπότητα «έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, οι μακροχρόνιες συγκρούσεις που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και αδικίες». Μερικοί πιστεύουν, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν «με τον εξτρεμισμό, την ξενοφοβία, τον φανατισμό, τη βία ακόμα και με τη ναρκοθέτηση της ειρήνης και των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας».
«Υπάρχει ένας άλλος δρόμος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Μπορεί να μην λύσαμε τα δύσκολα προβλήματα, αλλά δείξαμε έναν άλλο δρόμο για τη μακροχρόνια διασφάλιση της ειρήνης. Αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε στην οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ένα όραμα που αφορούσε, όχι μόνο τις δυο χώρες μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», τόνισε.
Όπως επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου «βλέπαμε μια Τουρκία με ευρωπαϊκή προοπτική. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο γεωγραφικός όρος, είναι κυρίως μια οικογένεια αξιών. Δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια στέρεη, ουσιαστική δημοκρατία με θεσμούς που λογοδοτούν, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για ειρήνη. Γιατί η δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο και την κατανόηση. Δίνει χώρο και δικαιώματα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνότητα, τη θρησκεία, τις προσωπικές επιλογές. Διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης. Η δημαγωγία, η ρητορική του μίσους, τα στερεότυπα, δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη εντός και εκτός των συνόρων».
Ο ίδιος αφιέρωσε το βραβείο, σε όλους όσους είχαν και έχουν το θάρρος να παλέψουν για ένα δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον για την περιοχή και να πουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Ο Ζουλφού Λιβανελί (Zülfü Livaneli), ο οποίος πήρε το λόγο μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, αφιέρωσε το βραβείο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ (İsmail Cem).
Υπενθυμίζοντας δύο σημαντικές λέξεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο Λιβανέλι είπε: «Ένας στρατηγός δεν θα μπορούσε να πει τίποτα περισσότερο εκείνη τη στιγμή. To πρώτο είναι “Ο πολιτισμός της ανθρωπότητας είναι ένας, αλλά έχει όπλα” και αυτό είναι μια φοβερή φιλοσοφική άποψη. Το δεύτερο είναι “άθε πόλεμος είναι φόνος αν δεν είναι απαραίτητος για την άμυνα της πατρίδας”. Ο δε Βενιζέλος επειδή το εκτιμούσε αυτό, πρότεινε τον Ατατούρκ για το βραβείο ειρήνης στην Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο το 1934. Επιπλέον έχω να πω ότι αν ήταν στη ζωή ο αγαπημένος μου φίλος İsmail Cem θα με είχε αντικαταστήσει κι επομένως αυτό το βραβείο το παίρνω για τον İsmail Cem

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Άγκυρα, ο κ. Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τη γενική γραμματέα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλισντάρογλου και Σελίν Σαγιέκ Μπόκε, καθώς και με τους συμπροέδρους του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) Περβίν Μπουλντάν και Μιθάτ Σανκάρ. Συναντήθηκε επίσης, με τον πρόεδρο του Κόμματος Ειρήνης και Προόδου (DEVA) Αλί Μπαμπατζάν και άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες. Στις συναντήσεις αυτές, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία των συμφωνικών έργων του Λιβανελί από την ορχήστρα Çankaya Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του Renkm Gökmen και σολίστες τους: Teyfik Rhodes, σολίστας της Κρατικής Όπερας της Σμύρνης και Zeynep Halvasi, μέλος της χορωδίας της Κρατικής Όπερας της Άγκυρας

  • Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ από το πρακτορείο ειδήσεων που εδρεύει στην Τουρκία ankahaber με τίτλο «ÇANKAYA ULUSLARARASI DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜ PAPANDREOU VE LİVANELİ’YE VERİLDİ», στα τούρκινα, πατώντας ΕΔΩ, καθώς και από τη εφημερίδα Cumhuriyet με τίτλο «Kemal Kılıçdaroğlu: Güzel bir Türkiye’yi Millet İttifakı olarak beraber inşa edeceğiz», στρα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης που ανήρτησε ο Δήμος Τσάνκαγια της Άγκυρας
(Η βράβευση Παπανδρέου μετά το 1:04:02)

Share.

Comments are closed.