Προς απέλαση ο Νόβακ Τζόκοβιτς – Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα

0

Η Αυστραλία τελικά ακύρωσε τη βίζα του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς και οδηγείται πάλι προς απέλαση.
Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ χρησιμοποίησε την προσωπική του εξουσία για να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς, ενώ την ίδια ώρα οι δικηγόροι οι δικηγόροι του τενίστα ετοιμάζονται να καταθέσουν άμεσα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης.


Η κίνηση αυτή έχει φέρει τα πάνω κάτω δεδομένου ότι το Australian Open ξεκινά τη Δευτέρα και ο συγκεκριμένος τενίστας συμπεριλαμβάνεται στους αγώνες.
Εάν ο Τζόκοβιτς δεν καταφέρει να αλλάξει την απόφαση και απελαθεί αμέσως από την χώρα είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με μία 3ετή απαγόρευση απόκτησης νέας αυστραλιανής βίζας, όπως αναφέρει το BBC.
Η δήλωση του Άλεξ Χοκ αναφέρει: «Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ(3) του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κύριος Νόβακ Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και καλής τάξης, με τη βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να το πράξω.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε τις εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας μια προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους διαδικαστικής δικαιοσύνης.
Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία κορωνοϊού
».

Υπενθυμίζεται πως η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ανακλήθηκε για πρώτη φορά μετά την άφιξή του στη Μελβούρνη στις 6 Ιανουαρίου, αφότου αξιωματούχοι της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης δήλωσαν ότι «απέτυχε να παράσχει τα κατάλληλα στοιχεία» για να λάβει εξαίρεση εμβολίου.
Κρατήθηκε και πέρασε ώρες στον έλεγχο μετανάστευσης στο αεροδρόμιο και μετά οδηγήθηκε σε ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών και αιτούντων ασύλου. Μέρες αργότερα η βίζα του αποκαταστάθηκε από έναν δικαστή, ο οποίος διέταξε την απελευθέρωσή του, αποφασίζοντας πως οι συνοριοφύλακες αγνόησαν τη σωστή διαδικασία κατά την άφιξή του.
Η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς από τον υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ έγινε σύμφωνα με την εξουσία που του δίνει νόμος που επιτρέπει στον υπουργό να απελάσει οποιονδήποτε θεωρεί πιθανό κίνδυνο για την «υγεία, την ασφάλεια ή την καλή τάξη της αυστραλιανής κοινότητας». Βεβαίως και σε αυτή την απόφαση ο Τζόκοβιτς μπορεί ακόμα να ασκήσει έφεση.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται αφότου ο Τζόκοβιτς παραδέχτηκε πως είχε κάνει ψευδή δήλωση στο ταξιδιωτικό του έντυπο– το οποίο ανέφερε πως δεν είχε ταξιδέψει τις 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία, ενώ στην πραγματικότητα είχε πάει στην Ισπανία. Είπε ότι το λάθος έγινε από τον ατζέντη του, αποκαλώντας του μάλιστα «ανθρώπινο λάθος» και πρόσθεσε πως «δεν ήταν εσκεμμένο». Παραδέχτηκε επίσης πως συνάντησε τον δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίδας L’Équipe και έκανε φωτογράφηση ενώ ήταν θετικός στον κορονοϊό.

Share.

Comments are closed.