Παρατείνονται τελικά μέχρι τις 23 Ιανουαρίου τα μέτρα για εστίαση, μουσική, γήπεδα και μάσκες

0

Σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και αποφασίστηκε τελικά τα μέτρα να παραταθούν για μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι διατηρούνται για μια βδομάδα ακόμα τα μέτρα που υπήρχαν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ, από τους εργαζόμενους στην εστίαση και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική και ορθίους, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Για τη απόφαση αυτή των ειδικών, αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς επίσης και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Παράλληλα οι λοιμωξιολόγοι σε μια εβδομάδα θα έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας εντός των σχολικών μονάδων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο αυτή την περίοδο.

Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου τα πρόστιμα για τους 60 και άνω
Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στην εφαρμογή των προστίμων των 100 ευρώ μηνιαίως, για τους ανεμβολίαστους που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω. Η προθεσμία εκπνέει στις 16 Ιανουαρίου και από την επομένη θα αρχίσει να ισχύει χωρίς να δοθεί καμία απολύτως παράταση.

Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του στις 30 Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την συγκεκριμένη ομάδα και είχε δεσμευτεί πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το διοικητικό πρόστιμο θα μπουν σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.
Υπενθυμίζεται ότι από το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ εξαιρούνται όσοι είναι κάτοικοι εξωτερικού και όσοι έχουν εμβολιαστεί εκτός Ελλάδος.
Επίσης όσοι έχουν αποδεδειγμένα ιατρικό πρόβλημα θα πρέπει να το δηλώσουν στην πλατφόρμα μέχρι την Κυριακή, ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο. Στη συνέχεια η αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει το αίτημά τους και θα αποφασιστεί εάν ορθώς δεν έχουν εμβολιαστεί.

Share.

Comments are closed.