Η Όμικρον φέρνει το τέλος της πανδημίας; Θα γίνει σαν τη γρίπη, λένε οι ειδικοί – Καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες

0

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση που βάζει «φρένο» σε νέα μέτρα μέχρι να υπάρξουν επιδημιολογικά στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων.
Ιδιαιτέρως κρίσιμες χαρακτηρίζονται από τους λοιμωξιολόγους οι δύο επόμενες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας. Οι ειδικοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους από τη Νότια Αφρική και την Μεγάλη Βρετανία, επιβεβαιώνεται πως η «Όμικρον» προκαλεί ήπια συμπτώματα, ενώ τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά δεν καταλήγουν σε σοβαρές νοσηλείες.
Ωστόσο τα συμπεράσματα αυτά αναμένεται να «κλειδώσουν» σε περίπου δεκαπέντε ημέρες, όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από το άνοιγμα των σχολείων αλλά και από τους «σκληρούς» δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, θάνατοι) οι οποίοι δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με την σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Φρένο» στα νέα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ελπιδοφόρα αυτά μηνύματα σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση των εμβολιασμών που έφτασε το 82% στον ενήλικο πληθυσμό, συζητήθηκαν στην καθιερωμένη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή το πρωί στο Μαξίμου, με τους λοιμωξιολόγους και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η αναφορά της Μίνας Γκάγκα που δήλωσε πως «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» δείχνοντας πως η πανδημία οδεύει προς το τέλος της, παίρνοντας ενδημική μορφή.

Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να μην υπάρξει επί του παρόντος κανένα νέο μέτρο μέχρι οι λοιμωξιολόγοι να έχουν τα στα χέρια τους τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύψουν από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Μια πρώτη εικόνα αναμένεται να έχουν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αν και όπως εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τις επόμενες ημέρες πιθανότατα τα κρούσματα να φτάσουν και πάλι στις 50 χιλιάδες. Από την πλευρά του ο Θανάσης Πλεύρης τόνισε πως συνεχώς ενισχύεται το ΕΣΥ, ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της νέας παραλλαγής. «Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με «Όμικρον». Αυτό είναι ενθαρρυντικό» είπε μιλώντας στον 98,4.

Αποκλιμάκωση στα τέλη Ιανουαρίου
Οι ειδικοί εκτιμούν πως και την επόμενη εβδομάδα με αφορμή του ανοίγματος των σχολείων τα κρούσματα θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, αλλά προς το τέλος του μήνα θα αρχίσει να καταγράφεται αποκλιμάκωση της μετάλλαξης «Όμικρον» η οποία θα είναι εμφανής στην Αττική που υπάρχει η μεγαλύτερη διασπορά της νόσου. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε το Λονδίνο με την νέα παραλλαγή να εξαπλώνεται ταχύτατα αλλά στην συνέχεια άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. «Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επίσης ένα θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η μικρή αλλά σταδιακή υποχώρηση της μετάλλαξης «Δέλτα» που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε όσους νόσησαν προκαλώντας ασφυξία στο σύστημα υγείας και η επικράτηση της «Όμικρον» που μεταδίδεται γρηγορότερα αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια.

Ανησυχία για τους ηλικιωμένους
Το γεγονός πως η νέα μετάλλαξη δεν κάνει διακρίσεις ακόμα και σε όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση είναι κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς κυρίως για τους ηλικιωμένους που φαίνεται πως αρχίζει να χτυπά αυτή την επικίνδυνη ομάδα πολιτών και ήταν κάτι που επεσήμανε στον ΣΚΑΙ ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες» είπε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει αποφευχθούν οι επισκέψεις σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Γι’ αυτό τον λόγο στην κυβέρνηση εξακολουθούν να τονίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και της αναμνηστικής δόσης η οποία απομακρύνει σημαντικό την πιθανότητα νοσηλείας στην περίπτωση που νοσήσει από την μετάλλαξη «Όμικρον» δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους αποφεύγουν ακόμα να επισκεφθούν τα εμβολιαστικά κέντρα οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε όλες τις επικίνδυνες παραλλαγές του κορονοϊού.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner