Ανοίγμα σχολείων: Τι θα κάνουν όσοι δεν βρήκαν self test – Tι γίνεται όταν μαθητής ή εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός

0

Πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων, μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, το οποίο θα γίνει με αυξημένο τέστινγκ, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».
Οι μαθητές θα ελεγχθούν τρεις φορές την πρώτη εβδομάδα, θα κάνουν δηλαδή τρία self test τα οποία διατίθεντο δωρέαν μέχρι σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας διατέθηκαν 6,7 εκατ. self test τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που δεν κατάφεραν να βρουν τεστ προστρέχοντας σήμερα στα φαρμακεία.
Η λύση που επιλέχθηκε είναι, όσοι δεν κατάφεραν να τα βρουν, να τα προμηθευτούν τη Δευτέρα επί τόπου από τα σχολεία, τα οποία θα αποκτήσουν τα απαραίτητα αποθέματα μια μέρα πριν.

Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας & του Υπ. Υγείας για τα self test
«Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.
Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.
Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν σελφ τεστ, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ-τεστ. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με σελφ τεστ για το άνοιγμα της Δευτέρας

Διανομή self test και από τα σχολεία
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ, ο ΓΓ του υπ. Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, επικοινώνησε με τους διευθυντές εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων να διαθέσουν οι ίδιοι τα self test σε όσους μαθητές και καθηγητές δεν κατάφεραν να προμηθευτούν. Όσα σχολεία δεν διαθέτουν τα απαραίτητα τεστ θα τα προμηθευτούν την Κυριακή 9/1/2022 με ευθύνη των διευθύνσεων. Οι διευθυντές των σχολείων, με τη σειρά τους, ενημερώθηκαν να βρίσκονται νωρίς, από τις 7 το πρωί στο σχολείο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διανομές στους ενδιαφερόμενους γονείς κι εκπαιδευτικούς, που δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν τα self test.

Τι λέει το μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το πρόβλημα
Το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Θανάσης Παπαθανάσης, περιέγραψε αναλυτικά τι συνέβη. «Από την Παρασκευή το βράδυ υπήρξαν οι πρώτες ελλείψεις στα δωρεαν self test που έπρεπε να δώσουμε σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, σε πολλά φαρμακεία της χώρας. Σήμερα το πρωί υπήρξε μεγάλο πρόβλημα καθώς τα περισσότερα φαρμακεία δεν είχαν διαθέσιμα self test, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί πολύς κόσμος ψάχνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο. Το μεσημέρι μας δόθηκε οδηγία από την πολιτεία να προμηθευτούν τα φαρμακεία και άλλα self test, αλλά ήταν προγραμματισμένο στις 5 το απόγευμα η πλατφόρμα να κλείσει, όποτε κάποιοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν πρόλαβαν να τα προμηθευτούν».

Τι ισχύει για την επιστροφή στα σχολεία:

  • Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
Περίπτωση Δικαιολογητικά / εβδομάδα
Μαθητές
Για προσέλευση στο σχολείο Εμβολιασμένοι 2 σελφ*
Μη εμβολιασμένοι 2 σελφ*
Στενή επαφή με κρούσμα Εμβολιασμένοι 3 σελφ (σε διάστημα 5 ημερών)
Μη εμβολιασμένοι 5 τεστ (2 ράπιντ + 3 σελφ) σε διάστημα 5 ημερών
Εκπαιδευτικοί
Για προσέλευση στο σχολείο Εμβολιασμένοι 2 σελφ*
Μη εμβολιασμένοι 2 ράπιντ*
Στενή επαφή με κρούσμα Εμβολιασμένοι 3 σελφ (σε διάστημα 5 ημερών)
Μη εμβολιασμένοι 5 τεστ σε διάστημα 5 ημερών (4 ράπιντ + 1 σελφ)*
*Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όλοι οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα υποβληθούν σε ένα επιπλέον δωρεάν σελφ τεστ – άρα, θα κάνουν 3 σελφ τεστ. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί επίσης θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των 2 ράπιντ, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και
(β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;
Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και
(β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Share.

Comments are closed.