Μετά τα σχολεία νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους 50 και άνω και περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

0

Η ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον», δεν αφήνει περιθώρια στους λοιμωξιολόγους για δεύτερες σκέψεις και ήδη ετοιμάζονται για την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Έτσι μετά την απόφαση ανακοινώθηκε για την έναρξη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με την αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα ακολουθήσουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τον γενικό πληθυσμό.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Βέβαιο είναι ότι η νέα παραλλαγή της νόσου δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία και οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό θα συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε. Μέχρι τώρα το μόνο παρήγορο είναι πως οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες (διασωληνωμένοι, εισαγωγές και θάνατοι) εμφανίζονται σταθεροποιημένοι, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί καθώς υποστηρίζουν πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και από την μετάλλαξη «Όμικρον» που προκαλεί ήπια συμπτώματα στους εμβολιασμένους. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισμοί για όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου και είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον κορονοϊό.
Το πρώτο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών είναι η αύξηση της πίεσης για την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, στοχεύοντας αυτή την φορά στην ηλικιακή ομάδα των 50 ετών και άνω. Πρόκειται για μια κατηγορία πολίτων οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι εργαζόμενοι, έχουν καθημερινές επαφές και κινδυνεύουν από την έξαρση της νόσου. Το ποσοστό εμβολιασμού στην συγκεκριμένη κατηγορία φτάνει περίπου στο 80%.
Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν, επιβάλλοντας μάλιστα και πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όσους δεν το πράξουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, η οποία έφερε αποτελέσματα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού σχεδόν το 50% και στο Μαξίμου εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζουμε στην ημέρα που θα ενεργοποιηθεί το πρόστιμο το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.
Δεύτερο μέτρο είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ημερομηνία λήξης στους επτά μήνες για τους πολίτες από 18 ετών και άνω που έχουν δικαίωμα για την τρίτη δόση. Όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση τότε αυτομάτως θα χάνουν τα προνόμια που έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη μοχλό πίεσης προκειμένου να αυξηθεί το τείχος ανοσίας αλλά και να προστατευτεί ο πληθυσμός. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση, καθώς αν δεν αλλάξει η χρονική διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού θα δημιουργηθεί το παράδοξο, ένας πολίτης με δύο δόσεις -ο οποίος θα θεωρείται μετά από 7 μήνες στην χώρα μας ουσιαστικά ανεμβολίαστος- θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ε.Ε.

Share.

Comments are closed.