Οι αλλαγές από σήμερα στις πληρωμές με πιστωτική κάρτα

0

Από σήμερα, την πρώτη εργάσιμη της νέας χρονιάς, οι καταναλωτέςφορολογούμενοι καλούνται να αφομοιώσουν τους νέους «κανόνες» που ισχύουν για τις συναλλαγές με πιστωτική κάρτα ή για τις συναλλαγές μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να τονώσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες εσόδων κυρίως από τον ΦΠΑ, ενεργοποιεί εκτός από τα πρόστιμα για όσους δεν κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους, και ισχυρά φορολογικά κίνητρα.
Ουσιαστικά, από σήμερα, ενεργοποιείται μια διαδικασία «πληρώνω με κάρτα και κερδίζω» ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ή… ώρες θα δημοσιευτεί ο τελικός κατάλογος με τις κατηγορίες των πληρωμών για τις οποίες θα ισχύει η έκπτωση φόρου.
Μια έκπτωση η οποία φτάνει στο 30% των συναλλαγών με ανώτατο πλαφόν έκπτωσης 5000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα. Για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της ζήτησης, αναμένονται αλλαγές και στην λεγόμενη «φορολοταρία». Έτσι αντί στις κληρώσεις να μοιράζονται 1000 δώρα των 1000 ευρώ σε μετρητά, θα μοιράζονται λιγότερα δώρα των 50.000 ευρώ ώστε να υπάρξει και αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για μια διαδικασία την οποία οι φορολογούμενοι θυμούνται μόνο αν δουν στον λογαριασμό τους το… 1000άρικο.

Οι βασικές αρχές για το 2022, είναι οι εξής:

  1. Αρχίζει το κυνηγητό του 30%. Δηλαδή, θα πρέπει να συλλέξουμε ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του φορολογητέου εισοδήματός μας για να αποφύγουμε πρόστιμο το οποίο θα αντιστοιχεί στο 22% των συναλλαγών που θα λείπουν. Έτσι, φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 25.000 ευρώ μέσα στο 2022, θα πρέπει να εμφανίσει ηλεκτρονικές πληρωμές 7500 ευρώ. Αν δεν τις εμφανίσει, θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο 220 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ απόδειξης που θα λείπουν (π.χ 220 ευρώ αν οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι 6500 ευρώ, 440 ευρώ αν οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι 5500 ευρώ κλπ)
  2. Ειδικά για τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς, το ποσό θα μετράει «διπλό» στην προσπάθεια αποφυγής του προστίμου. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Φορολογούμενος με το εισόδημα των 25.000 ευρώ πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικές πληρωμές 7500 ευρώ για να μην πληρώσει πρόστιμο. Κάνει συναλλαγές 7000 ευρώ αλλά τα 500 ευρώ αφορούν σε καταβολή σε γιατρό. Αυτός ο φορολογούμενος δεν θα πληρώσει πρόστιμο. Διότι οι συναλλαγές στον γιατρό θα μετρήσουν διπλά και το σύνολο αντί για τα 7000 ευρώ θα είναι τελικώς 7500 ευρώ.
  3. Η 3η κατηγορία δαπανών είναι αυτή που θα εξασφαλίζει έκπτωση. Ο τελικός κατάλογος θα ανακοινωθεί άμεσα καθώς η έκπτωση “τρέχει” ήδη από την 1/1/2022. Ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί και εκκρεμεί μόνο η σχετική υπουργική απόφαση. Τι θα περιλαμβάνει ο κατάλογος; Όλα τα τεχνικά επαγγέλματα, αλλά και διάφορες ειδικότητες παροχής υπηρεσιών οι οποίες συνήθως πληρώνονται με «μαύρα» από τους φορολογούμενους. Πώς θα λειτουργεί η έκπτωση; Επιστρέφουμε στον φορολογούμενο των 25000 ευρώ. Με βάση αυτό το εισόδημα, ο φόρος εισοδήματος είναι 3983 ευρώ. Ο φορολογούμενος κάνει μέσα στο 2022 πληρωμές 3000 ευρώ σε επαγγελματίες για τους οποίους προβλέπεται το φορολογικό bonus. Από το φορολογητέο του εισόδημα, θα αφαιρεθεί το ποσό των 900 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα περιοριστεί στα 3711 ευρώ και το ετήσιο κέρδος θα ανέλθει στα 272 ευρώ.

Η επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί βεβαίως κατά του μέτρου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο επαγγελματίας, όταν θα του ζητηθεί να πληρωθεί να κάρτα (άρα να κόψει και τιμολόγιο) θα απαιτήσει και τον ΦΠΑ. Στην συναλλαγή των 3000 ευρώ, ο ΦΠΑ είναι 720 ευρώ. Άρα, και πάλι ο φορολογούμενος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρό δίλλημα. Η επιτυχία του μέτρου, θα κριθεί στην πράξη.

Share.

Comments are closed.