Σπαζοκεφαλιά το άνοιγμα των σχολείων – Τα δύο μέτρα που είναι στο τραπέζι

0

Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί γονείς και μαθητές είναι εάν με πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κάθε ημέρα και με τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί στη χώρα, θα πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.
Την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί πότε θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων. Η βούληση και η αρχική θέση είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Από την άλλη, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως τα σχολεία θα έπρεπε να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου. Τη θέση αυτή τη στηρίζουν, μεταξύ άλλων, και στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικά, ένα στα επτά ενεργά κρούσματα εντοπίζονται σε παιδιά, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μέχρι τώρα θεωρούνται δεδομένα δυο μέτρα που θα προταθούν:
Το πρώτο μέτρο είναι η αλλαγή στο πρωτόκολλο του 50%+1 με βάση το οποίο κλείνει ένα τμήμα σχολείου, να μειωθεί σε 30%+1. Σε αυτό φα’ινεται να συμφωνούν αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.
Το δεύτερο μέτρο είναι το αυξημένο testing με rapid test και αυτό ήδη έχει ήδη προαναγγελθεί. Υπάρχουν εισηγήσεις με βάση τις οποίες οι μαθητές θα γυρίσουν πίσω στα θρανία με rapid test και όχι με self test που παρέχονται δωρεάν αλλά δεν αποτυπώνουν με αρκετή αξιοπιστία τα κρούσματα.
Στην περίπτωση διενέργειας υποχρεωτικών εργαστηριακών τεστ, το κόστος δεν θα επιβαρύνει στις οικογένειες αλλά θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος.
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας. Αυτό προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Share.

Comments are closed.