“Βόμβα” Πλεύρη: Στους 7 μήνες θα λήγει το πιστοποιητικού εμβολιασμού – Ούτε σε εξωτερικούς χώρους οι ανεμβολίαστοι [Βίντεο]

0

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» με τη Μαρία Αναστασοπούλου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Όπως είπε, έχει σχεδόν αποφασιστεί, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού να είναι επτά μήνες και όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια», πρόσθεσε.
Για τους ανεμβολίαστους άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς χώρους και τόνισε ότι αυτό το έχουν ζητήσει ήδη οι ειδικοί στην τελευταία τους συνεδρίαση.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ μεγάλη και κινείται στις μικρές ηλικίες. Μόλις το 6% των κρουσμάτων αφορά τους άνω των 60 ετών. «Στοίχημα είναι να μην μεταφερθεί από τις μικρές ηλικίες σε γονείς και παππούδες».
Πρόσθεσε ότι περιμένουμε γρήγορα μεγάλη άνοδο της Όμικρον και γρήγορα. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, Αττική και Κρήτη πλήττονται περισσότερο.
Για τα σχολεία, είπε ότι θα ανοίξουν και εάν χρειαστούν παρεμβάσεις στα πρωτοκόλλα θα γίνει βάσει των εισηγήσεων των ειδικών.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, επισήμανε ότι θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. «Δεν μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα, αν χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση θα γίνει. Εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί ιδιαιτερη παράταση καθώς ο κύκλος της όμικρον πιθανόν θα είναι σύντομος»

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους ανω των 50 ετών – Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση
Σκέψεις να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ηλικίες, πέρα από τους άνω των 60 ετών, γίνονται στην κυβέρνηση, μετά τη έλευση του πιο σφοδρού κύματος της πανδημίας που έχει χτυπήσει ποτέ τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών να αφορά και τους άνω των 50 ετών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κι άλλο η πίεση στο σύστημα υγείας. Άλλωστε, αυτές είναι οι πιο ευάλωτες στον κορονοϊό ηλικίες, που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή νόσηση ή με θάνατο.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε χθες πως η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. Όπως είπε, επί τάπητος θα τεθεί ο χρόνος που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά καθώς επίσης και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
«Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά.

Τι θα αλλάξει για τα σχολεία, που δεν πρόκειται να κλείσουν
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση μελετά και την αλλαγή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου στα σχολεία, καθώς τα όσα μέχρι σήμερα είναι σε ισχύ, έχουν ληφθεί με βάση την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, αλλά πλέον η ραγδαία εξάπλωση της υπερ-μεταδοτικής Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ»

Share.

Comments are closed.