Πιο εύκολη κάνει τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης η προσθήκη της ψηφιακής ταυτότητας στην εφαρμογή Covid-Free Wallet.
Για τη νΈΑ εξέλιξη αυτή μίλησε στην ΕΡΤ ΚΑΙ την εκπομπή «Από τις Έξι» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. «Παρατηρήθηκε ότι υπήρχε μια δυσκολία στους ελέγχους του πιστοποιητικού, καθώς έπρεπε να φέρουν μαζί τους οι πολίτες και την ταυτότητά τους και να γίνεται η ταυτοποίηση. Προκειμένου να εξυπηρετήσουμε, προστατεύοντας και τα προσωπικά δεδομένα, κάναμε ουσιαστικά ένα απόσπασμα της αστυνομικής ταυτότητας που περιέχει μόνο την φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και την ημερομηνία γέννησης».
Συνεχίζοντας ο υφυπουργός είπε «αυτό από σήμερα θα είναι ενσωματωμένο στο πιστοποιητικό. Στη μια σελίδα θα δείχνει πιστοποιητικό και στην επόμενη θα φαίνονται τα στοιχεία της ταυτότητας του».
Πάντως η συγκεκριμένη εφαρμογή που τέθηκε σε λειτουργία δεν αντικαθιστά την ταυτότητα αλλά χρησιμοποιείται μόνο για τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στα καταστήματα και όπου αλλού χρειάζεται.
Σημειώνεται ότι οι χρήστες της εφαρμογής θα πρέπει να αναβαθμίσουν – ενημερώσουν στο κινητό τους την εφαρμογή Covid-Free Wallet μέσω Google Play Store και Apple App Store και να προσθέσουν την ψηφιακή εφαρμογή της ταυτότητας.
Ειδικότερα, μετά την αναβάθμιση, εμφανίζεται κάτω δεξιά στην οθόνη εικονίδιο που αναγράφεται η λέξη «Ταυτοπροσωπία».
Στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα επιλογής φορέων για να γίνει η ταυτοπροσωπία.
Kατόπιν αποστέλλεται One-time password και αφού συμπληρωθεί λαμβάνουμε στο κινητό μας την ψηφιακή μορφή της ταυτότητάς μας, την οποία και αποθηκεύουμε.
Τα 3 βήματα λειτουργείας της εφαρμογή; Covid Free GR Wallet
Για όσους δεν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, ακολουθεί αναλυτικός οδηγός. Πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet είτε από το Google Play είτε από το App Store.
Δεύτερο βήμα -αν δεν έχει ήδη γίνει- είναι η έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή αντιστοίχως νόσησης ή αποτελέσματος τεστ).
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που εμβολιάζονται μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού (από αυτή τη διεύθυνση) είτε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 (από αυτόν τον σύνδεσμο).
Τρίτο βήμα είναι η εισαγωγή του πιστοποιητικό και της ταυτοπροσωπίας στην εφαρμογή. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους:
α) είτε με τη σάρωση QR Code (από εκτυπωμένο πιστοποιητικό ή από QR code σε άλλη οθόνη)
β) είτε με την εισαγωγή αρχείου PDF (αφορά όσους έχουν «κατεβάσει» το πιστοποιητικό στη συσκευή τους, σε μορφή PDF)
Όταν γίνει η εισαγωγή, το πιστοποιητικό εμφανίζεται σε ευκρινή μορφή στο «πορτοφόλι» της εφαρμογής, ώστε ο QR code να διαβάζεται εύκολα, αλλά και να βλέπει ο ελεγκτής το όνομα του πολίτη, την ημερομηνία γέννησης και την ημερομηνία εμβολιασμού.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο «φορτώνονται» στην εφαρμογή τα πιστοποιητικά νόσησης και τα αποτελέσματα εργαστηριακών τεστ.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…